Hlavní navigace

Víte, jak na problémy s dvojitým NATem? - 2.díl

19. 5. 2017

Sdílet

 Autor: © Kirill_M - Fotolia.com
Ukážeme vám, jak vyřešit konflikt mezi vaším routerem (směrovačem) a bránou zajišťujícím připojení do Internetu.

Předcházející díl

 

Máte-li v počítačové síti více zařízení, která poskytují službu překladu síťových adres (NAT), pak si toho možná ani nevšimnete. Jiným uživatelům může tato konfigurace v síti způsobovat různé problémy, jako je nefunkčnost určitých aplikací, služeb, popřípadě jim způsobuje různé další problémy. V každém případě se doporučuje tento stav řešit.

Jak dochází k problému s dvojitým NATem

Pokud máte ve své počítačové síti více zařízení, která realizují službu NAT, pak může v síti docházet k různým problémům. Je velmi pravděpodobné, že řada uživatelů si žádných problémů nikdy nevšimne, takže je ani nepotřebují řešit. Jiným uživatelům služba NAT dělá doslova vrásky na čele, protože jim nefungují určité aplikace, služby, popřípadě jim způsobuje různé další problémy. Proto vám doporučujeme, abyste problém s dvojitým NATem řešili pokaždé, když se s ním setkáte.

Situace, kdy se ve vaší síti ocitne více zařízení poskytující službu NAT nastává typicky tehdy, když připojíte svůj vlastní router k internetové bráně – zařízení, které vám poskytne váš poskytovatel připojení k Internetu. Právě internetová brána je zařízením, které rovněž poskytuje službu NAT a službu routování (směrování). Někteří poskytovatelé připojení k Internetu svým zákazníkům poskytují pouze jednoduchý modem, který neumí poskytovat ani službu NAT, ani službu routování, takže problém s dvojitým NATem vůbec nenastane. Na druhou stranu většina poskytovatelů připojení k Internetu předpokládá, že jejich zákazníci nemají žádné routery, a tak jim poskytnou kombinované zařízení – ať chtějí nebo nikoliv.

Pokud si nejste jisti tím, co vám váš poskytovatel připojení k Internetu dodal, pak si pozorně prohlédněte samotné jím dodané zařízení. Pokud na něm najdete pouze jeden port Ethernet, pak se s největší pravděpodobností jedná o jednoduchý modem (neboli internetovou bránu). Pokud však na něm najdete několik portů Ethernet, popřípadě pokud zařízení podporuje bezdrátové připojení vašich zařízení, pak se pravděpodobně jedná o zařízení, které dokáže poskytovat jak službu NAT, tak službu routování (směrování).

 

příloha_ovladnete_sva_data

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?