Hlavní navigace

Víte, jak bezpečně používat veřejnou WiFi? - 2.díl

1. 5. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Bezdrátové WiFi sítě jsou takřka všudypřítomné. řada z nich je přístupná komukoliv. Toho řada uživatelů samozřejmě ráda využívá. Používání veřejných přístupových bodů WiFi je spojeno s určitými bezpečnostními riziky, která se však vhodným nastavením operačního systému dají minimalizovat.

Používání veřejných WiFi hotspotů, jak je najdeme třeba v kavárnách, knihovnách či jiných podobných místech, je spojeno s jistými riziky. Je vůbec možné tyto hotspoty používat bezpečně a tedy s minimálním rizikem?

 

Předcházející díl

Windows 8

Když se připojíte k nové síti s počítačem, kde je nainstalován operační systém Windows 8, pak se po připojení zobrazí v pravé části obrazovky panel, který se vás dotáže, zda chcete v síti vyhledat počítače, zařízení a obsah. Pokud se jedná o veřejnou síť, pak stiskněte tlačítko Ne.

Vyhledávání počítačů a obsahu v síti ve WIndows 8

Chcete-li se přesvědčit, zda je nastavení správné, pak zobrazte panel Šém, klepněte na položku Hledat, do políčka pro vyhledávání zadejte výraz "Sít" a z výsledků vyhledávání vyberte položku Nastavení připojení k síti. Zde vyberte svoji síť. Pokud je přepínač u položky Vyhledávat zařízení a obsah nastaven na hodnotu Vypnuto, pak Windows síť rozpoznala jako veřejnou. Pokud je přepínač ve stavu Zapnuto, pak jej přepněte do stavu Vypnuto.

příloha_ovladnete_sva_data

Další preventivní opatření

Teoreticky by nastavení sítě jako veřejné mělo být dostatečné. Pro svoji bezpečnost toho můžete udělat ve Windows daleko více. Nezapomeňte proto provést ještě i následující kroky:

  • Ujistěte se, že jste připojeni k té správné síti. Proto raději dvakrát zkontrolujte název sítě, k níž jste připojeni.
  • Nikdy po připojení k veřejné síti neprovádějte žádné finanční transakce. Nekontaktujte svoji banku a ani nepoužívejte svoji kreditní kartu.
  • Pokud uchováváte soubory s citlivými údaji v zašifrovaném kontejneru, pak pokud jste připojeni k veřejné síti, s těmito soubory nepracujte.
  • Používejte standardní prostředky pro zajištění zabezpečení počítače. Používejte dobrý firewall a antivirus. Nezapomeňte také používat pro přihlašování k různým webům různá hesla.

Zachovávání všech těchto preventivních opatření vám za odměnu zajistí dostatečnou úroveň zabezpečení při používání veřejných sítí.

Byl pro vás článek přínosný?