Hlavní navigace

Víte, jak a zda vůbec aktualizovat BIOS na svém počítači? - 4.díl

17. 5. 2017

Sdílet

 Autor: © archibald - Fotolia.com
BIOS aktualizujte jen v případě, kdy k tomu máte skutečně pádný a konkrétní důvod!

Předcházející díl

 

Nějaký, byť jen drobný čip BIOSu najdete uvnitř každého počítače. Nachází se na základní desce a po stisku tlačítka napájení je to on, který v podstatě oživuje celou počítačovou sestavu. Zkratka BIOS je odvozena z počátečních slov Basic Input and Output System, a jak bylo řečeno, BIOS oživuje počítač tím, že provádí inicializaci hardwaru počítače, jako je třeba CPU, GPU nebo čipová sada základní desky. Jako ostatně každý software (firmware) se dá aktualizovat. Je to však vůbec nutné?

Upgrade BIOSu ve vašem počítači – varianta č. 2

U základních desek, které tuto funkci nepodporují, je aktualizace BIOSu poněkud komplikovanější. Ze všeho nejdříve je třeba na internetových stránkách výrobce základní desky nalézt stránku zabývající se podporou právě vaší základní desky. Nejnovější aktualizace BIOSu se pak nachází v sekci věnované podpoře a možnosti stažení všech možných nástrojů. V dalším kroku je třeba stáhnout a rozbalit stažený archiv, rozbalený soubor s aktualizací BIOSu je pak třeba zkopírovat na vyměnitelný disk USB, restartovat počítač a spustit jej do rozhraní ovládacího panelu UEFI.

Z výše zmíněného ovládacího panelu UEFI je pak třeba spustit nástroj pro aktualizaci firmwaru UEFI, popřípadě nástroj pro flashing BIOSu a zálohovat aktuální firmware na počítači na vyměnitelný disk USB (to pro jistotu, kdyby se něco nepovedlo). Poté je třeba pomocí stejné utility vybrat obraz obsahující nový firmware – to je ten soubor, který jste stáhli z internetových stránek výrobce základní desky a který jste po stažení umístili na vyměnitelný disk USB. Po spuštění samotné aktualizace BIOSu je kriticky důležité, abyste v žádném případě nevypínali počítač! Samotná aktualizace pak obvykle trvá několik minut.

Po dokončení procesu aktualizace BIOSu počítač restartujte a od této chvíle máte k dispozici aktualizovanou verzi BIOSu.

Někteří výrobci základních desek nabízí nástroje, které dokáží provést aktualizaci rozhraní (čipu) UEFI přímo z prostředí operačního systému Windows, a to pouhým poklepáním na spustitelný soubor s příponou .EXE, nicméně velmi vám doporučujeme provádět aktualizaci BIOSu pomocí již zmiňovaných metod – jen tak se vyhnete maximu problémů, které se případně mohou během této choulostivé operace vyskytnout.

příloha_ovladnete_sva_data

Na závěr ještě zopakujme, že aktualizace BIOSu počítače vám jako uživatelům může přinést značné množství výhod, zároveň si ale musíte být dobře vědomi rizik, která s sebou tato riskantní operace přináší. Pokud tedy nemáte žádný skutečně pádný důvod, proč aktualizaci firmwaru UEFI provádět, pak ji prostě nedělejte. Takovým pádným důvodem je třeba instalace novějšího procesoru na svoji starší základní desku – v takovém případě se aktualizaci BIOSu zřejmě nevyhnete.

 

Byl pro vás článek přínosný?