Hlavní navigace

Virtua Tennis 3

27. 6. 2007

Sdílet

Tenisová sezóna je v plném proudu. Grandslamový turnaj Wimbledon právě začíná a s ním se vám možná zvyšuje chuť postavit se před anglické publikum s raketou v ruce. To vám alespoň virtuálně umožní nový tenisový simulátor od Segy.

Tenisová sezóna je v plném proudu a Roger Federer s Rafaelem Nadalem baví diváky svými napínavými souboji. Grandslamový turnaj Wimbledon právě začíná a s ním se vám možná zvyšuje chuť postavit se před anglické publikum s raketou v ruce. Pokud nejste dostatečně dobří tenisté, abyste se na prestižní travnatý turnaj kvalifikovali, nezbývá než se poohlédnout po herní podobě tenisu.



Díky firmě Sega nebudete muset pátrat v minulosti po nějakém kvalitním kousku, protože právě vydala pokračování své populární tenisové série Virtua Tennis s pořadovým číslem tři. Pro majitele PC je Virtua Tennis 3 (dále jen VT3) teprve druhým setkáním s tenisem od Segy, neboť dvojka Pcčkáře naprosto ignorovala. S příchodem nové generace herních konzolí se Sega rozhodla vzkřísit své zašlé série a jednou z nich je právě „Virtuální tennis“. Ten nabízí dnes již standardní licenci na přední hráče z okruhu ATP, přičemž nechybí ani tenistky z WTA. Tvůrci hry věděli, že známé tváře prodávají, a tak na skupování slavných jmen nešetřili. Díky tomu vám na monitoru budou běhat např. Roger Federer, Rafael Nadal, Tim Henman, za ženy pak Martina Hingisová, Maria Sharapovová a další. Příjemným překvapením je zařazení naší tenistky Nicole Vaidišové, která se probojovala mezi sedm vybraných tenistek ve hře.



Známé tváře, aneb neviděli jsme se už?
Dohromady si vyzkoušíte zápasy s dvaceti tenisty a tenistkami, přičemž mužských zástupců je třináct a žen tedy zbývá jen sedm. Programátoři si s modely každého z hráčů dostatečně vyhráli, což se podepsalo nejen na vzhledu, jenž je velice podobný skutečným protějškům, ale také na jejich pohybech. Každý z protagonistů napodobuje pohyby svého žijícího vzoru a daří se jim to dobře. Některé základní úkroky a údery jsou sice hráčům společné, ale nešetřilo se na specifických pohybech, charakterizujících každého tenistu. Pravidelný divák tenisových klání by tak neměl mít problém poznat jednotlivé hráče pouze podle jejich pobíhání po kurtech a odehrávání míčků.



K tomu samozřejmě přispívá kvalitní grafické zpracování, což se dalo předpokládat již po oznámení hry také na vysoce výkonné next-gen konzole. PC verze nám sice přišla v některých detailech chudší než verze na Xboxu 360 a PS3, nicméně i tak ční vysoko nad svojí počítačovou konkurencí. Na kurtech naleznete vše na svém místě. Hráči vypadají bezmála jako v televizi, totéž platí o hracích plochách, jejichž realistický vzhled dokresluje výborná práce se stíny. Oproti Top Spinu 2 není VT3 příliš náročný na hardware a proto jej určitě rozhýbe větší počet hráčů.



Až na vrchol
Pokud by vám nestačil široký výběr hráčů, není problém zabrousit do módu sezóny a vytvořit si vlastního borce. Jeho tvorba vám nezabere příliš času, což je na jednu stranu dobře, ovšem pokud si potrpíte na propracované editory, jaké byly např. v sériích Tiger Woods nebo Top Spin, budete mírně zklamáni. Ovšem autoři si byli vědomi, že dobrou hru činí něco úplně jiného. Kariéra je již delší dobu nedílnou součástí většiny sportovních her a tak se Sega rozhodla převálcovat konkurenci právě jejím dobrým zpracováním.



S hotovým modelem vlastního tenisty jste již plně připraveni vrhnout se do kolotoče tenisového dění. Na mapě zeměkoule máte zobrazeny všechny důležité činnosti potřebné k dalšímu postupu. Zastoupeny jsou tu samozřejmě tenisové turnaje, tréninky a domov. Ve svém domě si můžete upravit svého avatara k obrazu svému za pomoci všemožných předmětů. Dále je potřeba po delší době nechat svěřence odpočinout, jinak ho může čekat zranění a několikadenní neschopenka. Zároveň vidíte zkušenosti svého hráče. Ty hrají v kariéře důležitou roli, neboť celou dobu se pochopitelně budete snažit být nejlepší, čehož bez tvrdého tréninku nedosáhnete. Tréninkových modelů je tu celá řada a většina z nich je originální a ve skutečných metodách se nepoužívají. Zahrajete si tak tenisový bowling, bingo, nebo budete voleji odhánět krokodýli od masa. Stejně jako v předchozích Virtua Tenisech ani zde v tomto bodě Sega nezklamala a připravila pro vás zábavné tréninkové procesy. Za každé trénovaní se vám ve statistikách zlepší aspekt, který jste právě procvičovali. Odpadá tím tak problém s manuálním přidělováním bodů k jednotlivým vlastnostem – hra je jednoduše rozdělí sama.



Mě se od monitoru nechce!
Jednotlivá zlepšení tenisty jsou v pozdějších zápasech znát, což dělá RPG systém opravdu účinným. Postupně tak budete stoupat v žebříčku výš, s tím se vám budou zpřístupňovat turnaje vyšší úrovně a s nimi i těžší soupeři. Postupem času si vás začnou právě lepší soupeři všímat a budou vás vyzývat ke společnému trénování. Díky tomu naberete další cenné zkušenosti. Samotné mače nijak nevybočují z klasického tenisového scénáře. Liší se jen svým arkádovým pojetím, které by mohlo někoho na první pohled odradit. Při bližším proniknutí do herního sytému však zjistíte, že se právě díky této akční dynamice nemůžete od monitoru odtrhnout.



VT3 se na jedné straně snaží prezentovat věrnou simulací (např. vzhled, pohyby, licence hráčů), ale samotný herní systém na kurtech se od realismu poněkud odklání. Je tak možné odehrát třeba míč, který by už byl ve skutečnosti nedoběhnutelný. K tomuto faktu rovněž přispívá „skákací“ prvek – když už je od vás balón vzdálen natolik, že nejde doběhnout, tenista se jednoduše odrazí do strany a ve skoku balon odehraje na druhou stranu kurtu. Tento prvek na vás může nejprve působit směšně, až odpudivě, avšak časem mu přijdete na chuť a zjistíte, že se do celkově arkádového pojetí hry hodí a navíc vám zachrání řadu zápasů. Ostatní údery jsou oproti skutečnému tenisu lehčí na provedení, ale vypadají alespoň reálněji než zmiňované skákání. VT3 vás tedy zaujme nejen grafikou, ale taktéž svojí jednoduchostí, jež dokáže přilákat k titulu i hráče, kteří nejeví o tenis zájem.



Hezky Česky
U nás hra díky CD Projektu vychází v české verzi. Lokalizace se týká všech textů ve hře, takže se nemusíte bát, že byste něčemu nerozuměli. U většiny sportovních her by byl překlad možná zbytečný, ale VT3 dokazuje opak. Spousta e-mailů od trenéra, instrukcí a rozhovorů by člověk neznalý angličtiny jen těžko rozlouskl.



Tenisoví fandové si mohou začít oprašovat potítka, neboť i u počítačové hry se mohou zapotit. VT3 vás totiž díky své jednoduchosti dokáže vtáhnout parádním způsobem. Nespoléhá se však pouze na hratelnost a konkurenci válcuje i v ostatních aspektech. Spousta licencovaných hráčů a hráček, množství kurtů, výborné herní módy – to vše dělá z tenisu od Segy nejlepší simulátor tohoto sportu za poslední dobu. Snad je jen škoda absence on-line multiplayeru.



Hodnocení: 8,3
Žánr: tennis
Výrobce: Sega
Vydavatel: Sega
Distributor pro ČR: CD Projekt
Lokalizace: manuál, titulky
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ano (4 hráči na jednom PC)
Internet: www.virtuatennis.net

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku