Hlavní navigace

Video: Přenášejte data lidským tělem

14. 10. 2009

Sdílet

Nový díl Světa technických pokroků přináší i tentokrát mnoho zajímavých videoreportáží. Data lze přenášet lidským tělem, Toshiba představila televizi s výkonným procesorem, roboti zpívají milostné písně a spousta dalších příspěvků.

Svět technických pokroků

 

(video)

 

Cell Regza TV - nahrávejte současně až z osmi kanálů

Na CEATECU, největším veletrhu spotřební elektroniky v Japonsku, představila společnost Toshiba novou televizi s označením Cell Regza TV. Srdcem této 55" televize je výkonný procesor, který pohání i konzoli Playstation 3. Televize je schopna nahrávat současně až z 8 kanálů a díky této vyspělé možnosti sledování s časovým posunem jí ve firmě přezdívají "stroj času". Pro funkci současného nahrávání jsou vyhrazeny dvě třetiny pevného disku o celkové kapacitě 3TB, k dispozici je tedy posledních 26 hodin vysílání z osmi zvolených kanálů. Uživatelé si také mohou vybrat, které programy chtějí nahrávat. Na japonských trzích se tato televize objeví v prosinci za zhruba 1 milion jenů, což je v přepočtu více než 220 000Kč. V USA by se měla začít prodávat až někdy roku 2010. Po uvedení na americkém trhu přijde na řadu Evropa, nic podrobnějšího však zatím nebylo zveřejněno.

toshiba_cell_regza_tv

 

Technologii, která má snížit počet dopravních nehod, představují malí roboti od Nissanu

Firma Nissan představila technologii, která má snížit počet dopravních nehod a předejít ucpaným silnicím. Demonstruje ji šest robotů s označením Eporo, kteří přizpůsobují svou rychlost a jezdí tak, aby se vyhnuli překážkám, kterou se může stát například havarované auto. Roboti jsou vybaveni laserovými dálkoměry, díky nimž vidí, co mají před sebou, a navzájem spolu komunikují. Při cestování po provizorní cestě mají tři hlavní úkoly. První z nich je zabránit kolizi, tedy naražení do překážky nebo do ostatních robotů. Dále musí jet přiměřenou rychlostí jeden vedle druhého a přitom udržovat bezpečnou vzdálenost. Třetím úkolem je uzavírání mezer mezi roboty ve skupině. Podle společnosti se v automobilech s touto technologií setkáme nejdříve za 30 let.

nissan_eporo

 

Nový netbook nabídne dvě 10,1" LCD obrazovky

Dvě obrazovky jsou lepší než jedna. Z této myšlenky vychází nový notebook od japonské výrobní společnosti Kohjinsha. Ta má v plánu obohatit trh o notebook nabízející dvě 10,1" LCD obrazovky. Pohonnou jednotkou tohoto přístroje je 1,6GHz procesor AMD Athlon Neo MV-40. Společnost si dala za cíl osadit malý netbook co možná největší obrazovou plochou. Zařízení lze dokonce i proměnit v tablet PC, stačí jednu obrazovku schovat za druhou a následně je obě překlopit. V Japonsku se tato novinka začne prodávat před koncem roku, uvedení na mezinárodním trhu zatím nebylo naplánováno. Cena by měla v přepočtu činit zhruba 16 000Kč.

kohjinsha_two_screens

 

Reproduktor z látky o tloušťce 1 mm

Společnost Yamaha vynalezla reproduktor vyrobený z látky o tloušťce 1 mm. V podstatě jde o reproduktor s elektro-statickým měničem, je jen velmi tenký a vyrobený z opravdu lehkého materiálu. Čtverečný metr tohoto reproduktoru váží 250 g. Když si stoupnete za něj, neuslyšíte nic, po přesunutí dopředu však zvuk uslyšíte hned. Společnost se zatím nerozhodla, zda budou tyto reproduktory použity i pro komerční účely.

yamaha_speaker

 

Za mlada jsme házeli balóny, nyní "házíme" emaily

Poslat email je dnes stejně snadné, jako nadhazovat při baseballu. Společnost NTT DoCoMo na svém stánku předvedla aplikaci Throw Mail. Aplikace je určena pro smartphony s OS Android a využívá interní fotoaparát k rozeznání směru, ve kterém se nacházejí vaši přátelé. Stačí se dívat do hledáčku fotoaparátu, dokud nespatříte malou ikonku, která vám prozradí, kde a v jaké vzdálenosti jsou vaši přátelé. Poklepáním na tuto ikonku jim můžete poslat zprávu. Stačí si vybrat příjemce, mrštit po něm zprávou a hlavně nepustit telefon z ruky. Zatím se neví kdy, ani zda vůbec, bude tato aplikace uvolněna do provozu.

 

Přenášejte data lidským tělem

Posílat data přes Bluetooth je jedna věc, ale posílat je bezdrátově svým tělem je věc druhá. A právě tohle umožňuje komunikační modul s elektrickým polem od Alps Electric. Technologie je prezentována na napodobenině telefonu, na které si stačí zvolit obrázek, který se po položení ruky na přijímací vstupní panel bezdrátově odešle skrze vaše tělo na obrazovku. Nevýhoda této technologie spočívá v nízké rychlosti přenosu, která je pouhých 100 kb/s, oproti technologii Bluetooth s přenosem 2 Mb/s je tedy značně pomalejší. Společnost má v plánu uvést technologii na trh v roce 2010 a doufá, že se uplatní v celé řadě oborů, včetně spotřební elektroniky, herních systémů a zdravotnictví.

alps_electric

 

Nová aplikace ohodnotí vaše golfové snažení

Všichni hráči golfu to jistě dobře znají. Jste na hřišti, odpálíte, míček se vám ztratí někde v lese a vy ani nevíte, co jste udělali špatně. Společnost Fujitsu vynalezla aplikaci, která analyzuje váš odpal a problémy se zamířením. Aplikace nazvaná ETGA Golf Lesson ohodnotí každý váš odpal na stupnici od 1 do 100 a jakmile přestanete hrát, poskytne vám celkové skóre. Aplikace v podstatě vyhodnocuje váš pohyb vykonaný při odpálení míčku. Dochází k automatickému zaměření pohybu těla, který je zmapován systémem 16 kontrolních bodů. Po odpalu systém určí, jestli jste míček odpálili správně nebo ne. Společnost utajila, na jakém telefonu daná aplikace běží a zakryla ho do černého plastu. Jeden konstruktér nám ale prozradil, že v Japonsku se aplikace objeví na trhu koncem roku.

příloha_ovladnete_sva_data

fujitsu-etga-swing-lesson

Titulní obrázek: Leonardo Da Vinci

Byl pro vás článek přínosný?