Hlavní navigace

Video: Netbooky s Google Android

2. 6. 2009

Sdílet

Ballmer a Gates mluví o ekonomice, Nokia spouští svůj obchod s aplikacemi a společnost NHK vynalezla ohebnou obrazovku o tloušťce papíru. Tohle a mnohem více z uplynulého týdne ve Světě technických pokroků.

Svět technických pokroků

 

IDG Video

 

Tento týden začneme se společností Nokia, která otevřela svůj nový obchod s aplikacemi pojmenovaný Ovi. Obchod slučuje několik služeb, které Nokia nabízí - údajně zde mají uživatelé k dispozici na 20 tisíc různých položek. Díky otevření vlastního obchodu může Nokia soupeřit s App Store firmy Apple nebo s Blackberry App World od RIM. Inovativní vývojáři zde mají dveře otevřené pro své odvážné projekty, ale obecně lze říct, že zde budou k dispozici  převážně hry, aplikace, nástroje, tapety a vyzvánění. Bohužel však Nokia však nebyla připravena na nápor uživatelů, kteří se pokusili obchod po spuštění navštívit, a tak docházelo ke zpomalování a výpadkům.

Steve Ballmer a Bill Gates z Microsoftu na nedávném summitu komentovali současnou situaci v IT: "Vlastně ani nevím, jak se ten nový pojem uchytil, ale rozsah změn, které se postupně projevují tím, jak se obchody a IT oddělení staví k internetu, je neuvěřitelný. Takže tu dnes sedíme a říkáme si: podívejte se, tahle inovace se uchytí velmi rychle. A lidé na to: ne, to se nestane, nebude dostatek financí. Neznám v našem odvětví nikoho, kdo by snižoval rozpočet pro svůj výzkum a vývoj. Příležitosti pro zavádění nových věcí jsou teď mnohem příznivější. Společnosti vyrábějící léky se vrátí ke své vysoké produktivitě. Ale software a IT revoluce, to je všechno teprve na začátku. To, co můžeme vynaleznout pro vzdělávání, komunikaci, efektivnost světových trhů, ve všem jsme teprve na začátku."

Jihokorejská společnost LG Display ve středu oznámila, že vyvinula 23" LDC full HD panel s vysokým jasem.  To podle nich znamená, že je tento nový panel dvakrát jasnější, než běžné 3D panely a patří k nejjasnějším 3D panelům na světě. V běžných 3D panelech se většina techniky nachází mimo panel nebo je zabudována v brýlích, v novém modelu od LG je však většina techniky integrována přímo v panelu. Avšak i pro tuto novou obrazovku je třeba mít kvůli 3D efektu nasazeny speciální brýle. Panel by měl být představen na blížícím se veletrhu Society for Information Displays v Texasu.

příloha_ovladnete_sva_data

Japonská veřejná vysílací společnost NHK vyvíjí televizi na plastové fólii tak tenké, že se ohýbá. Téměř 6" prototyp je založen na technologii organických elektroluminiscenčních diod a má poměrně nízké rozlišení 213x120 pixelů. OLED je relativně nová technologie, která si však začíná získávat velkou pozornost. A protože pixely OLED obsahují organickou hmotu, která vydává vlastní světlo, není zde zapotřebí přídavného osvětlení. Právě proto je obrazovka tenčí, světlejší a odebírá mnohem méně energie, než existující technologie jako LCD a plasma. Ohybný OLED od NKH však není první svého druhu. Letos na veletru CES v Las Vegas představila svůj vlastní OLED prototyp i společnost Sony. Obrazovka od Sony však měla rozměry pouhých 2,5".


Jednou z hlavních novinek toho roku jsou pravděpodobně mini-notebooky, nebo-li netbooky, s operačním systém Android od Google. Tchaj-wanské společnosti jako Acer, Asustek a MSI prý všechny pracují na netboocích s Android, stejně jako na jiných zařízeních s tímto OS. Také by tu měly být k vidění netbooky s procesory s jádry od Arm, namísto od krále mikroprocesorů - Intelu. Qualcomm má například v plánu představit své nové produkty postavené na svých SnapDragon chipsetech.

Nedávno jsme navštívili MIT Media Lab, kde jsme viděli Siftables, jedny z prototypů, které by se měly dostat do etapy komercializace někdy příští rok. Každá kostka představuje interaktivní počítač schopný zobrazovat grafiku, vnímat, jak se s ním pohybuje a bezdrátově komunikovat s počítačem. Každý Siftable má barevný OLED displej, který je skvělý, protože se na něj bez problému můžete dívat z různých úhlů. S dalšími kostkami komunikuje za pomoci infračerveného záření ve všech čtyřech směrech. Komunikaci s počítačem zajišťuje Bluetooth a díky flash paměti dokáže uchovávat obrázky nebo jiná data. Integrují také prostorový akcelerometr, takže mohou vnímat pohyb jako třesení, naklápění a další pohybu v prostoru. Základní demonstrace spočívá v ukázce natočení obličejů k sobě na jednotlivých kostkách po jejich vzájemném přiblížení. Další ukázka se týká řešení jednoduchých matematických operací za pomoci Siftable. A když se podíváte důkladně, všimnete si, že čísla i znaménka mohou být sklápěním zaměněna.

Byl pro vás článek přínosný?