Hlavní navigace

Video: Jak snadno nainstalovat operační systém Ubuntu?

15. 11. 2009

Sdílet

Máte někdy pocit, že jste díky okolnímu světu závislí na jediném produktu? Už vás nebaví den co den pracovat ve stejném operačním systému?

Vyzkoušejte si a nainstalujte OS Ubuntu jako aplikaci

 

Máte starší a pomalejší počítač, ze kterého Windows doslova vysávají energii? Nechcete už za software platit horentní sumy? Nebo máte zkrátka chuť vyzkoušet něco nového? Pokud jste na některou z těchto otázek odpověděli „ano“, je na čase vyzkoušet Linux. A právě o něm bude dnešní článek. Společně se podíváme na to, jak nainstalovat Ubuntu - nejoblíbenější linuxovou distribuci.

Pro začátek si tento operační systém musíme obstarat. Nejsnadnější a nejrychlejší cestou bude pro většinu uživatelů možnost bezplatného stažení nejnovější verze z internetu. Stačí do prohlížeče zadat adresu www.ubuntu.cz, v pravém horním rohu kliknout na tlačítko Stáhnout a v nově otevřeném okně si jen vybrat požadovanou verzi. Jakmile se vám soubor stáhne, vypalte ho na CD. Operační systém je distribuován jako *.iso soubor, pokud byste si s jeho vypálením nevěděli rady, pomoc naleznete na této adrese.

Jakmile budete mít dispozici funkční CD, vložte jej do mechaniky. Načte se vám nabídka s několika možnostmi, jak systém nainstalovat. My se podíváme na tu nejsnadnější z nich, což je instalace přímo z Windows. Pro zahájení klikněte na tlačítko Instalace ve Windows.

1_nabidka_ubuntu

Samotnou instalací vás provede průvodce, který vám jistě nebude cizí. Stačí zadat uživatelské jméno, heslo a ve většině případů potvrdit defaultní nastavení, jinak se instalace obejde téměř bez vašich zásahů.

2_instalator_ubuntu

Nemusíte mít strach z žádného dělení disků nebo podobných záležitostí, k ničemu takovému v tomto případě nedojde. Nový operační systém bude totiž nainstalován podobně jako aplikace, což má samozřejmě několik výhod. Jakmile bude instalační proces dokončen a soubory budou staženy na váš disk, vyzve vás průvodce k restartu počítače. Zatrhněte možnost restartovat nyní a klikněte na Dokončit. Při spouštění počítače se vám objeví obrazovka s výběrem operačního systému, pro dokončení instalace zvolte Ubuntu.

ubuntu_boot_menu

Instalátor zkontroluje data, provede samotnou instalaci a připraví systém pro první spuštění. Jakmile bude instalace dokončena, dojde znovu k restartu. A je to. Již stačí jen při startu počítače opět zvolit Ubuntu, zadat heslo a přihlásit do čerstvě nainstalovaného systému.

příloha_ovladnete_sva_data

Pro další informace o průběhu instalace doporučujeme zhlédnout video pocházející od našich kolegů z amerického PC Worldu (anglicky).

 

(video)

Byl pro vás článek přínosný?