Hlavní navigace

Video: Google Chrome OS zaútočí ještě v letošním roce

14. 7. 2009

Sdílet

Google slibuje operační systém, zprávy o Michaelu Jacksonovi hýbou internetem a společnost Sony představuje svůj první netbook. Tohle a mnohem více z uplynulého týdne ve Světě technických pokroků.

Svět technických pokroků

 

příloha_ovladnete_sva_data

IDG Video



Začneme s velkou novinkou společnosti Google. Ta má v plánu vypustit svůj první vlastní operační systém. Google Chrome OS, který nese stejné označení jako webový prohlížeč této společnosti, je určen pro internetové přístroje, jakými jsou netbooky. Programy napsané pro Chrome OS by mohly běžet uvnitř webového prohlížeče Chrome, což by jim v podstatě umožňovalo práci na jakémkoliv PC. Důležitou otázkou je i to, jaký bude mít Chrome dopad na Windows. Microsoft oblasti operačních systémů jasně vévodí, jemu tato novinka může maximálně ukrojit kousek z podílu na trhu, myslíme si ale, že konec Microsoftu to rozhodně neznamená, k tomu je v tomto případě hodně daleko. Na druhou stranu má Google Chrome jako operační systém pro low-endové netbooky šanci na úspěch. Kromě toho si však nejsme jisti, zda se uchytí i v dalších odvětvích trhu, kde už by počítač nebyl používán jen k surfování po internetu a základním operacím. Ve středu Google zveřejnil seznam partnerů pro tento projekt. Seznam spolupracujících společností ze všech koutů světa sahá od největšího výrobce PC na světě, HP, až po čínského giganta Lenovo a tchaj-wanské velikány, kterými jsou Acer a Asustek.  Nápadně však chybí společnost Dell. Na trhu se má objevit ještě letos a poběží na sestavách o procesorech s architekturou x86.

S radostí vám oznamujeme, že internet přežil rozloučení s Michaelem Jacksonem. Diváků rozhodně nebylo málo, celosvětové vytížení internetu totiž během obřadu vzrostlo o 19 procent. Twitter zaznamenal přes 80 tisíc tweetů o Králi popu za hodinu a Facebook přes 6 000 updatů v souvislosti s Jacksonem za minutu. Aktuální feedy z Twitteru a Facebooku byly zobrazovány hned vedle videa na několika předních zpravodajských webech, čímž divákům umožňovaly sdílet svůj smutek s celým světem v reálném čase. Když 25. června udeřila zpráva o Jacksonově smrti, spadl Twitter spolu s AOL instant messengerem pod velkým náporem tolika návštěvníků najednou.

Síla sociálních sítí neunikla ani čínské vládě. Podle všeho v pondělí Čína zablokovala přístup k internetu v provincii Sin-ťiang a k Twitteru v celé zemi, poté, co bylo při etnických nepokojích v západní provincii přes noc zabito 140 lidí. Vláda se snažila zastavit šíření videí zachycujících demonstrace, které vyústily ve výtržnictví v hlavním městě Urumči. Přes 800 dalších lidí bylo zraněno a počet obětí pravděpodobně není konečný.

Botnet složený z více než 50 000 nakažených počítačů vede válku proti vládním webům v USA a Jižní Koreji.  Updatovaná verze pět let starého viru MyDoom je podle korejské antivirové společnosti AhnLab hnacím motorem tohoto projektu. Odborníci na bezpečnost uznali, že útok na stránky USFTC během pondělí a úterý byl vysoce nebezpečný. Většina napadených sítí v USA se v úterý zdála být v pořádku, ale podle společnosti AhnLab budou útoky v Jižní Koreji pokračovat.

U nelegálních činností ještě zůstaneme. Více než pět minut se muž na tomto videu potloukal chodbami Carrellovy kliniky v Dallasu a zřejmě tu na počítači  nainstaloval škodlivý botnet software. Všichni poslouchejte, právě jsem vniknul do kanceláří obrovské společnosti. A i když vypadal jako nezvaný host, podle FBI jen dělal svou práci- byl na noční směně jako člen bezpečnostní ostrahy a předstíráním vloupání do objektu měl údajně prověřit bezpečnostní opatření.
Koncem minulého týdne americké orgány zatkly Jasseiho Williama McGrawa kvůli obvinění ze závažného  očítačového útoku a zamýšlenému použití botnetu ke spuštění masivního útoku typu DOS k datu 4. července, tedy den poté, co tu měl přestat pracovat.

Společnost Sony přichází na trh netbooků se svým Vaio W, který používá procesor řady Atom od Intelu, N280, podobně jako mnohé další netbooky. Má také podobnou 10" obrazovkou, ale s větším rozlišením - 1 366x768 pixelů. Je vybaven i touchpadem plné velikosti, jako je tomu u klasických notebooků. K uvolnění netbooku na trh se společnost přiblížila již dříve se svým Vaio P, ten je však menší než většina netbooků a běží na něm OS Vista. Model Vaio W je určen pro jiný druh zákazníků než Vaio typu P. Jde o nastupující model pro méně náročné uživatele. Tento tah není velkým překvapením, sektor netbooků je totiž jediným na trhu počítačů, který zaznamenává výrazný nárůst. Cena se v USA bude pohybovat v přepočtu kolem 10 000Kč a na trhu se objeví v srpnu.

Dále se podívejme do Egypta, kde byl v úterý ukončen sedmý ročník Imagine Cupu společnosti Microsoft a byli vyhlášeni celosvětoví vítězové této soutěže. Tento rok Imagine Cup vybízí studenty středních a vysokých škol k dosažení globálních cílů tohoto tisíciletí, mezi které patří skoncování s chudobou a hladomorem, poskytování všeobecného vzdělání a z ostatních témat boj s AIDs. Vítězné týmy si rozdělí v přepočtu půl milionu Kč. Kategorii kýženého celosvětového softwarového návrhu vyhrál tým z Rumunska. Ten vyvinul UpCity, program, který spojuje vládní organizace a města zainteresováním běžného obyvatelstva. Platforma by měla být použita v domovském městě týmu z Rumunska, jehož členové doufají v další rozšíření. Na tiskové konferenci Ray Ozzie z Microsoft přemítal, jak důležitou roli hrají studenti v oblasti technických inovací. Pokud se podíváte na společnosti, které to dotáhly až k masovému přijetí, tak většina z těchto vlivných společností byla založena studenty. Microsoft, Google, Yahoo a dokonce i novodobější společnosti jako Facebook, byly založeny studenty, lidmi, kteří věřili v to, o co se snaží a tomu, jak změní svět. Nejsem si jistý, proč tomu tak je. Nejspíše jde o kombinaci různých faktorů. Studenti jsou plní energie a mají sklony být velmi idealističtí. Dívají se na svět, jaký je a vidí, jak by ho mohli změnit. Další celosvětové finále Imagine Cup proběhne příští léto v Polsku.

Byl pro vás článek přínosný?