Hlavní navigace

VIA představila procesor se spotřebou 1 W

24. 8. 2007

Sdílet

Je to až neuvěřitelné v porovnání s konkurenčními procesory, ale je tomu tak. Společnost VIA Technologies představila model x86 kompatibilního CPU se spotřebou do 1 W, což je minimálně 35 x, ale běžně i 65x méně než u Athlonů 64, respektive Core 2 Duo.

Cloud24

A jakže se tento zázrak jmenuje? Jeho přesné označení zní VIA Eden ULV pracující na frekvenci 500 MHz. Jedná se plně kompatibilní procesor s x86 platformou disponující 128 kB vyrovnávací pamětí L2 cache a instrukčními sadami SSE, SSE2, SSE3, MMX.



Extrémně nízké spotřeby bylo dosaženo pomocí razantního snížení pracovní frekvence procesorů VIA Eden, které jinak pracují na frekvencích až 1,5 GHz. Na druhou stranu, pracovní frekvence 500 MHz nedává tomuto procesoru zrovna moc výpočetní síly a proto jeho použití je plánované na velmi nenáročné systémy zaměřené zejména na spotřebu a dále pak také na tzv. UMPC zařízeních, tedy přístrojích menších než klasické notebooky, ale větších než dnešní největší PDA.



Mezi další technologie, kterými disponuje nově uvedený procesor, patří i VIA Padlock Security Engine obstarávající šifrovací, hashovací a bezpečnostní funkce v podobě NX bitu. Nechybí ani dva generátory náhodných čísel.

Dostupnost procesoru Via Eden ULV 500 MHz by měla být v během několika týdnů a přístroje na něm postavené by měly spatřit světlo světa během několika měsíců. Cena samotného CPU nebyla stanovena.

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?