Hlavní navigace

VIA představila Pico-ITX platformu

24. 4. 2007

Sdílet

Společnost VIA, známá především svými čipovými sadami, ale i ultra úspornými mikroprocesory VIA C7, představila nový formát základní desky určený pro použití v nejmenších počítačích. Jako ideální použití se rýsuje použití v UMPC nebo podobných zařízeních.

Pico-ITX je již třetím formátem navrženým společností VIA. Ta se snaží přijít s alternativní koncepcí velmi úsporných řešení kompatibilních s instrukční sadou x86, součástí je vždy „firemní“ čipová sada VIA v kombinaci s mikroprocesory VIA C7 nebo s VIA Eden (které lze bez jakýchkoliv problémů chladit pasivem, tedy chladičem bez přidaného větráku). Základní deska formátu Pico-ITX má rozměry 10 x 7,2 cm, což je polovina předchozího formátu Nano-ITX, který byl představen před několika měsíci (jeho rozměry jsou 12 x 12 cm). Ještě předtím byl uveden formát Mini-ITX s 17 x 17 cm.


Co se všechno povedlo společnosti VIA integrovat na tak malý prostor? Kromě ovládacích prvků důležitých pro samotný chod MB (čipová sada a procesor) je k dispozici integrovaná grafická karta IGP VX700, jeden 10/100 Mbit/s síťový konektor a zvuková karta.

Využití, jak jsme se zmínili v úvodu, nemusí být pouze pro zařízení podobná UMPC nebo tablet PC, ale dá se využít všude tam, kde není potřeba vysoký výkon a hledí se zejména na spotřebu celé platformy. Společnost VIA se snaží nalézt pro své výrobky uplatnění tam, kam konkurenční výrobky Intelu a AMD nedosáhnout pro svou energetickou náročnost. Bohužel nebyla oznámena ani dostupnost ani cena takovéhoto Pico-ITX řešení, nicméně můžeme odhadovat, že to nebude cena přemrštěná.

Zdroj a grafika: VIA

- - Petr Matuška

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?