Hlavní navigace

Velký test netbooků s procesorem Intel Atom

1. 6. 2010

Sdílet

Netbooky na první pohled zaujmou často pěkným a nápaditým designem, z hlediska konfigurace a výbavy už ale takovou originalitou nehýří. Vyplatí se proto věnovat pozornost zejména ergonomii.

Stále ještě relativně nová kategorie přenosných počítačů, označovaná jako netbooky, nebo také mininotebooky si nachází větší a větší oblibu mezi uživateli všech kategorií. Ač jsou svými výrobci primárně cíleny na „spotřebitelský“ trh stále více si nacházejí cestu i mezi zákazníky z firemní sféry. Navzdory své nízké hmotnosti a malým rozměrům, jež znamenají snadnou přenositelnost, totiž nabízejí obecně velmi solidní výbavu a výkonnostní parametry.

Jak ukazuje náš test, přesto, že kategorie mininotebooků představuje v současnosti prakticky nejnižší výkonnostní segment přenosných počítačů, nejde o žádné „chudé příbuzné“ plnohodnotných laptopů potácející se na hranici použitelnosti. I bez ohledu na cenu poskytují slušné (a nutno říci velmi podobné) základní konfigurace, doplněné všemi dnes běžnými možnostmi pro síťovou komunikaci, zpracování dat či zábavu. Jediným závažným kompromisem je věčný rozpor mezi mobilitou a komfortem při práci.

Eee

Všichni zainteresovaní výrobce dnes tyto produkty tvrdohlavě cílí na spotřebitelský segment trhu. Důvodem však není nepoužitelnost těchto minipočítačů pro kancelářské aplikace či vzdálený přístup k podnikovým systémům, jako spíše některá omezení, která se obtížně překonávají, pokud chtějí, aby netbooky zůstaly tím, čím od počátku měly být: nejlevnějšími alternativami mobilních PC pro široké vrstvy cestujících uživatelů. Za tohoto předpokladu totiž například nelze poskytnout plnohodnotné zabezpečení podnikové třídy (například čtečky otisků prstů a dlaší vymoženosti), které činí korporátní či manažerské notebooky tím, čím jsou.

Nechcete-li však používat výkonnostně náročné lokálně provozované aplikace a smíříte-li se s malou úhlopříčkou displeje, která je nutnou daní za bezkonkurenční mobilitu, a hlavně, hledáte-li opravdu levné řešení, může jít o zajímavou volbu nejen pro domácí, ale i firemní uživatele. Koneckonců potřebnou úroveň bezpečnosti v podniku často zajišťují softwarové nástroje od zvoleného „třetího výrobce“ a přístup do podnikové sítě chrání VPN.

Abychom se o tom přesvědčili sami, podívali jsme se blíže na deset zástupců produktů založených na platformě Intel Atom od výrobců Acer, Asus, Dell, Gigabyte, HP, Lenovo, MSI, Samsung, Sony a Toshiba.

Co očekávat?

Obecně vzato je třeba říci, že rozdíly mezi počítači této třídy nejsou nijak závratné. Většina z nich je postavena na téže konfiguraci CPU a čipsetu, přičemž rozdíly ve výbavě jsou minimální, samozřejmě s ohledem na cenové relace. Převážná část produktů je dnes založena na procesoru Intel Atom N450, přičemž hlavní odlišnosti lze spatřovat zejména v kapacitě pevného disku – buďto 160, nebo 250 GB –, podpoře Wi-Fi (konkrétně standardu 802.11n) a v operačním systému, na jehož místě se stále častěji objevují Windows 7 (v edici Starter), ale starší XP nejsou ještě zdaleka mrtvá.

Pomineme-li drobné rozdíly ve výbavě jednotlivých testovaných modelů, za hlavní odlišující prvek musíme označit zejména design. Zde přitom nejde jen o stylovost vzhledu či luxusní dojem, na něž ovšem výrobci kladou patřičný důraz, ale také ergonomii či uživatelskou přívětivost, která se projevuje v rozložení ovládacích prvků a provedení či kvalitě klávesnice.

Někteří výrobci v tomto směru trošku experimentují a kromě klasického provedení se v mnoha případech setkáte s samostatnými klávesami, které spolu přímo nesousedí, ale jsou odděleny tenkou mezerou. Výrobci se tak snaží řešit snížení komfortu dané malou úhlopříčkou šasi, nelze však říci, že by toto řešení bylo jednoznačně a ve všech případech lepší a ergonomičtější, než o málo zmenšená klasická notebooková klávesnice. Ovládání je většinou maximálně zjednodušeno, často jen na klávesnici a touchpad, v lepším případě doplněné tlačítkem pro rychlé přepínání režimů provozu či otevření oblíbené aplikace.



Dalším aspektem je výdrž na baterie. Zde výrobci často nabízejí možnost výběru mezi nižší a vyšší kapacitou a uvádějí možnost dosáhnout výdrže až desítek hodin (s tím ale zdaleka nepočítejte, pokud si pustíte film). Pak ale musíte kalkulovat s nárůstem váhy a také s tím, že větší baterie často narušuje kompaktnost netbooku.

Na každém netbooku je zjevné, že výrobce dělal, co mohl, aby zaujal už na první pohled, protože na ten druhý, už je diferenciace opravdu obtížná, zvláště když jde o konkurenty s podobnou cenou. Mezi klíčové faktory při výběru konkrétního produktu však kromě ceny a několika základních parametrů doporučujeme zařadit především zmíněnou kvalitu a pohodlnost klávesnice.

Pokud jde o praktické testování, vzhledem k zaměření a možnostem tohoto segmentu PC jsme namísto komplexní a náročné sady Bapco SysMark vsadili na oblíbený benchmark PCmark05, který hodnotí výkon na základě 11 testů vztahujících se k různým výkonnostním charakteristikám počítače, a výdrž provozu na baterii jsme ověřovali s využitím skriptu, který v opakovaných cyklech spouštěl sadu úloh prováděných v běžných kancelářských aplikacích a v internetovém prohlížeči.

Acer Aspire One 532h-2Ds

Acer se se svým modelem z řady Aspire One rozhodně neztratí mezi konkurenty, kteří soutěží nejen cenou, ale také jejím poměrem k šíři výbavy, potažmo výkonu. Bílý netbook založený na CPU Intel Atom N450 nepostrádá nic, co by měl moderní zástupce této kategorie počítačů nabídnout, takže máte k dispozici 1GB RAM DDRII 667 MHz, 250 GB diskové kapacity, Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth nebo univerzální čtečku 5-v-1.

K práci s webkamerou (0,3 Mp) je dodáván také software Video Conference Manager a k zajímavým programům můžeme zařadit také eRecovery Management pro snazší obnovu konfigurace systému. Z hlediska konektivity je vybavení totožné, jako u většiny testovaných produktů (3x USB 2.0 plus VGA).

Klávesnice se vyznačovala originálním ztvárněním – bílé plošky s poměrně lehkým stiskem a pohodlným zdvihem –, které bylo poměrně pohodlné, ale nejevilo se příliš bytelné. Celkově kvalitu a ergonomii hodnotíme jako průměrnou.

Výsledek 1 311 bodů vygenerovaný při testech pomocí nástroje PCmark05 byl relativně nízký i za předpokladu, že od modelů s Windows 7 žádné rekordy nemůžete očekávat. Baterie udržela netbook v chod po 3 hodiny a 56 minut, výrobce však uvádí, že nabízí také variantu s baterií o vyšší kapacitě. S ohledem na cenu a další parametry si však není na co stěžovat.

Asus Eee PC 1005PE
Netbook značky Asus z řady Eee PC se vyznačuje příjemnými tvary lastury a v našem případě matně černým provedením s příjemným vzorovaným povrchem, výrobce však nabízí také jiné barevné varianty.

Hardwarová konfigurace je založena na procesoru Intel Atom N450. Už s kapacitou pevného disku 250 GB patří Asus k těm lepším v tomto testu, navíc však nabízí možnost on-line zálohování a ukládání dat s využitím služby WebStorage. Jejím prostřednictvím je možno uložit dalších až 500 GB dat, přičemž na první rok je podle výrobce poskytována zdarma. Dobré jsou také komunikační možnosti (Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth) a k dispozici je čtečka karet 5-v-1.

Ihned po spuštění se během několik sekund zobrazí tzv. podpůrný operační systém Asusu označovaný Express Gate – jde o jednoduché grafické rozhraní, které snadno zpřístupňuje základní aplikace, jako je internetový prohlížeč, Skype či prohlížení fotografií běžným uživatelům. Z něj je však možné přejít do OS Windows 7 Starter. K dispozici je pak řada softwarových nástrojů pro práci s multimédii či sdílení dat. Displej nabízí v tomto segmentu standardní rozlišení 1 024 x 600 bodů a příjemně překvapil solidními úhly pohledu a dobrou kvalitou zobrazení.

Konstrukce netbooku působí velmi bytelným dojmem a klávesnice je tvořena oddělenými klávesami a z hlediska hardwarového provedení ji hodnotíme jako průměrnou, rozložení se nijak nevymyká běžným zvyklostem. Klávesy jsou o něco menší než u jiných notebooků, ale to je kompenzováno většími „rozestupy“, takže riziko přehmatu se tím nezvyšuje. Testovaný vzorek bohužel postrádal českou lokalizaci. Touchpad se díky „zdrsněnému“ povrchu dobře používá a podporuje funkci zoomování (tj. například zvětšení obrázku roztažením dvou prstů na jeho ploše), je však poměrně malý a dvojice tlačítek spojených do jednoho podélného je méně pohodlná než dvě běžná samostatná tlačítka. Potěší také tlačítko pro rychlou změnu profilů (výkon, úsporný provoz atd.), jaké známe z plnokrevných notebooků.

Z hlediska výkonu se Asus pohyboval na průměru, v benchmarku PCmark05 dosáhl skóre 1 474 bodů. Hlavní devizou notebooku je velmi dobrá výdrž při provozu na baterii.

Další pokračování tohoto článku hledejte na sesterském Computerworldu na následujících odkazech:

příloha_ovladnete_sva_data

http://computerworld.cz/testy/velky-test-atomovych-netbooku-na-nasem-trhu-1-6932

http://computerworld.cz/testy/velky-test-atomovych-netbooku-na-nasem-trhu-2-6934

Byl pro vás článek přínosný?