Hlavní navigace

Velký snímač v akci

1. 3. 2006

Sdílet

Sony DSC-R1 - špičkový kompakt s výborným ovládáním Model R1 je novým zástupcem firmy Sony ve třídě špič...


Sony DSC-R1 - špičkový kompakt s výborným ovládáním


Model R1 je novým zástupcem firmy Sony ve třídě špičkových kompaktů. Nabízí mimořádně vysoké rozlišení 10 megapixelů a hlavně zcela novou koncepci, která by podle výrobců měla spojovat to nejlepší ze současných kompaktů i levnějších zrcadlovek.
Na rozdíl od jiných kompaktů s malými snímači (hovoříme o rozměrech, nikoli o rozlišení) je R1 vybaven čipem CMOS velikosti APS-C, což je stejný formát, jaký se dnes používá ve velké většině digitálních zrcadlovek. Výhody oproti běžným kompaktním přístrojům jsou nasnadě větší snímač znamená vzhledem k menší hustotě jednotlivých pixelů mnohem méně šumu. Výrobci proto mohli Sony R1 bez problémů vybavit citlivostí až do ISO 3 200, což nesmírně ocení milovníci akčních snímků či fotografování ve slabém světle bez blesku. Velký snímač navíc umožňuje kreativní práci s hloubkou ostrosti, což u kompaktů rovněž odpadá. Zároveň ale R1 nabízí většinu výhod kompaktních přístrojů možnost pozorovat při fotografování scénu na displeji, živý histogram na displeji, pevné a kvalitní provedení a také objektiv s rozsahem ohniskové vzdálenosti, za který bychom u zrcadlovky zaplatili zpravidla podstatně více. Jen s videozáznamem se majitelé musí rozloučit, to souvisí s velkým snímačem.
Navenek přístroj vzdáleně připomíná předchozí model F828, ve skutečnosti toho po něm ale mnoho nezdědil. Shodné jsou základní rysy černé provedení, velký úchop pro pravou ruku a zejména mohutný objektiv. V některých ohledech ovšem R1 kvalit svého předchůdce nedosahuje. Příjemně robustní tělo je vyrobené z plastu, F828 byl z kovové slitiny a vyznačoval se přitom slušnou odolností proti vlhkosti či prachu. R1 je na pohled o poznání křehčí.
Očnice s elektronickým hledáčkem ustupuje hodně dozadu a přístroj tak při pohledu z boku trochu připomíná starší videokameru. Tento dojem posiluje i hodně netradičně řešený LCD displej. Vyklápí se shora, jeho kloub je umístěn nad hledáčkem. V případě potřeby ho lze otočit o 180 stupňů a skrýt do těla přístroje.
Funkční výbava je velmi vyspělá, to je ovšem dnes u kompaktů nejvyšší třídy bezmála povinnost. Náročnější fotografové ocení podporu RAW, desetimegové snímky ale v tomto formátu zabírají spoustu místa (okolo 20 MB) a po vyfotografování se ukládají na kartu celých devět vteřin. V mnoha situacích (akční fotografování apod.) se proto lépe hodí tradiční formát JPG. Výhodou je dobrá práci s barvami, především možnost jemnějšího doladění barevné teploty v každé z obvyklých předvoleb. Líbil se nám i histogram, který lze při prohlížení fotografie rozložit do jednotlivých barevných kanálů. Nepotěší naopak malá vyrovnávací paměť, v sekvenčním snímání fotoaparát ukládá jen tři snímky v sérii.
Velkou pochvalu zaslouží propracovaný systém ovládání. Dvě ovládací kolečka dnes nenajdeme ani u mnoha zrcadlovek, s trochou cviku je díky nim nastavení jakéhokoli parametru hračkou. Prakticky všechny důležité funkce (citlivost, korekce expozice, vyvážení bílé, měření expozice, sekvenční snímání, bracketing apod.) mají samostatná tlačítka.
Při fotografování nás trochu zamrzela absence laserového asistenčního přisvícení, které tradičně patřilo k největším výhodám fotoaparátů značky Sony díky němu dokázaly zaostřit i do naprosté tmy. R1 má místo laseru běžné oranžové světlo, které při ostření pomáhá sice vcelku spolehlivě, ale podstatně pomaleji. Milovníky fotografování v interiéru potěší sáňky pro externí blesk, nacházející se netradičně na pravé straně na úchopu. Nevýhodou je jistá nestabilita, blesk ale svítí mírně z úhlu, což na fotografiích může vypadat dobře.
Jako všechny špičkové kompakty je R1 vybaven elektronickým hledáčkem. To se dalo čekat, špatnou zprávou je ale rozlišení pouze 235 000 bodů, stejně jako u F828. Na základní orientaci ve scéně to stačí, na rozpoznání jemných detailů nebo spolehlivé ruční ostření nikoli. Hledáček navíc, jak už to bývá, překresluje scénu s jistým zpožděním, z čehož rozhodně nebudou mít radost třeba akční a sportovní fotografové.
Ohnisková vzdálenost R1 začíná už na ekvivalentu 24 mm, což je mezi kompakty nezvyklé (kromě R1 se s tím setkáme jen u Nikonu 8700 a Kodaku P880). Zoom se ovládá, jak se dnes konečně stalo u dobrých kompaktů zvykem, mechanicky kroužkem na objektivu.
U fotografií lze pochválit zejména povedené barevné podání snímač CMOS i obrazový procesor odvádějí velmi dobrou práci, barvy jsou syté a přitom věrné, případný mírný příklon k teplejšímu provedení lze snadno kompenzovat pomocí jemného doladění vyvážení bílé. Při ohniskové vzdálenosti 24 mm lze jistě tolerovat jistou míru zkreslení, trochu nás ale zaskočila značná neostrost zejména při krajích snímku, dokonce i po přiclonění. Kresba detailů je při fotografování do JPG obecně horší, než bychom u fotoaparátu s 10 MPx čekali důvodem je patrně příliš silný kompresní algoritmus. To lze obejít fotografováním do RAW, tam ale zase vadí již zmíněné pomalé ukládání snímků.
Výrobcům se nepodařilo úplně odstranit ani hlavní problém předchozího modelu F828, totiž častý výskyt chromatické aberace. Pravda, už není tak všudypřítomná jako dříve, ale zejména na širokém ohnisku se objevuje poměrně pravidelně na většině kontrastních přechodů, zejména při okrajích fotografií. Naopak šumu je i při vyšších citlivostech opravdu málo, při ISO 800 a 1 600 dokonce méně než u některých zrcadlovek.
Sony R1 lze tedy doporučit všem, kdo rádi fotografují přes displej a nechtějí investovat do výměnných objektivů. Milovníci kreativní fotografické práce ale patrně zůstanou u zrcadlovek, z nichž se dnes mnohé prodávají za cenu srovnatelnou s cenou R1.

Sony DSC-R1

velký snímač s vysokým rozlišením
širokoúhlý objektiv
málo šumu
dvě ovládací kolečka
pomalý elektronický hledáček
příliš zřetelná JPG komprese
chromatická aberace
Cena včetně DPH: 23 800 Kč
K testu zapůjčila firma: Sony, www.sony.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku