Hlavní navigace

Ve Windows 10 se objeví OEMDRIVERS, složka pro ovladače třetích stran

8. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Microsoft
Společnost Microsoft přidá do systému Windows 10 vyhrazenou složku OEMDRIVERS, která bude sloužit k ukládání ovladačů třetích stran.

Od vydání operačního systému Microsoft Vista se využívá pro ukládání ověřených ovladačů složka % SystemRoot% \ System32 \ DriverStore. Je to kvůli tomu, aby se zabránilo neoprávněné manipulaci s ovladači hardwaru. Systém zároveň funguje tak, že před přidáním ovladače do úložiště DriverStore ověří, zda je ovladač v pořádku (s pomocí online digitálního podpisu) a teprve pak ovladač uloží.

V aktuálních verzích systému Windows 10 jsou všechny ovladače, ať už jsou to ovladače společnosti Microsoft nebo jiných výrobců, uloženy právě v DriverStore.

Od nové verze Windows 10 21H2 by se to ale mělo změnit. Hacker vystupující pod jménem Albacore objevil v testovací verzi operačního systému nový způsob ukládání ovladačů třetích stran.

příloha_ovladnete_sva_data

Funkce se nazývá „Writeable_DriverStore“ a pokud ji uživatel povolí, přesune automaticky všechny ovladače třetích stran do vyhrazené složky OEMDRIVERS, která bude v adresáři C: \ Windows \.

Jak přesně bude novinka fungovat, teprve uvidíme. Každopádně alespoň poskytne lepší přehled, jaké ovladače cizích stran používáte.

Byl pro vás článek přínosný?