Hlavní navigace

Ve Windows 10 se objeví OEMDRIVERS, složka pro ovladače třetích stran

8. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Microsoft
Společnost Microsoft přidá do systému Windows 10 vyhrazenou složku OEMDRIVERS, která bude sloužit k ukládání ovladačů třetích stran.

Od vydání operačního systému Microsoft Vista se využívá pro ukládání ověřených ovladačů složka % SystemRoot% \ System32 \ DriverStore. Je to kvůli tomu, aby se zabránilo neoprávněné manipulaci s ovladači hardwaru. Systém zároveň funguje tak, že před přidáním ovladače do úložiště DriverStore ověří, zda je ovladač v pořádku (s pomocí online digitálního podpisu) a teprve pak ovladač uloží.

V aktuálních verzích systému Windows 10 jsou všechny ovladače, ať už jsou to ovladače společnosti Microsoft nebo jiných výrobců, uloženy právě v DriverStore.

Od nové verze Windows 10 21H2 by se to ale mělo změnit. Hacker vystupující pod jménem Albacore objevil v testovací verzi operačního systému nový způsob ukládání ovladačů třetích stran.

příloha_ovladnete_sva_data

Funkce se nazývá „Writeable_DriverStore“ a pokud ji uživatel povolí, přesune automaticky všechny ovladače třetích stran do vyhrazené složky OEMDRIVERS, která bude v adresáři C: \ Windows \.

Jak přesně bude novinka fungovat, teprve uvidíme. Každopádně alespoň poskytne lepší přehled, jaké ovladače cizích stran používáte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pod autorským pojmem „Redakce“ se rozumí společná práce redaktorů serveru PCWorld.cz.