Hlavní navigace

Ve výroční aktualizaci Windows 10 už nevypnete Cortanu (1)

27. 7. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Microsoft učinil zajímavé rozhodnutí týkající se jeho výroční aktualizace Windows 10, která by se k uživatelům měla dostat 2. srpna.

Cortana, osobní asistent, který v systému nahradil vyhledávací funkci, už nedisponuje tlačítkem „vypnout“ jako doposud. U Windows 10 Anniversary Update je tak místo políčka vyhledávání k dispozici právě už jen Cortana.

Microsoft podle svého vyjádření sice ví, že spotřebitelé chtějí možnost volby, tu však omezil na možnost nepřihlášení se do personalizovaných služeb osobního asistenta (respektive asistentky). Cortana podle společnosti funguje nejlépe, když jste přihlášeni, ale když si zvolíte, že tak neučiníte, stále můžete (= musíte) asistentku využívat k chatování a vyhledávání na webu i ve vašem zařízení.

Microsoft již dříve zablokoval kompatibilitu Googlu s Cortanou a nyní v podobném duchu odstraňuje možnost klasického vyhledávání. Což někteří uživatelé sice přivítají – ostatně Cortana může být na první pohled praktičtější než standardní vyhledávání, a to díky hlasovému ovládání asistentky, upomínkám, možnosti odesílat textové zprávy a podobně.

Co však můžete dělat, jestliže Cortanu prostě nechcete (například se bojíte o své soukromí nebo jste se rozhodli vzdát se „pohodlí“ umělé inteligence)? Volbou není odmítnutí stažení výroční aktualizace, neboť tento krok sice můžete oddálit, ale do budoucna se mu nevyhnete – tento update je totiž pro domácí uživatele povinný (typický Microsoft, alespoň v poslední době).

příloha_ovladnete_sva_data

Omezte ji, jak jen to jde!

Dobrou zprávou je, že i když Cortanu ze svého systému zcela neodstraníte, alespoň ji můžete omezit. Stačí jít do menu StartNastaveníŘeč, rukopis a zadávání a zde odškrtněte možnost „Přestat mě poznávat.“ To je jediná efektivní možnost, jak může být Cortana hluchá k vašemu mikrofonu, slepá k vaší historii vyhledávání a – u uživatelů využívajících stylus – i vzorcům rukopisu.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?