Hlavní navigace

V USA se bojuje o nový způsob patentování softwaru

10. 3. 2008

Sdílet

Americký kongres se právě znovu zabývá novelizací patentového systému na popud softwarových gigantů jako je Microsoft, Symantec či Apple. Malé IT firmy jsou však proti.

příloha_ovladnete_sva_data

Microsoft, Symantec, Apple a mnohé další velké společnosti sdružené v Business Software Alliance (BSA) tlačí na americkou legislativu, aby provedla zásadní změny v patentovém zákonu. Stěžují si na četné nedostatky dosavadního znění, v němž není jediná zmínka o odstupňování důležitosti použití cizího patentu v jiném produktu. Z toho plynou četné justiční kauzy, ve kterých požadují malé společnosti podíly na zisku velkých firem, které třeba byť minimálním způsobem využily jejich patent ve svém softwaru.


Právě ale toto odstupňování důležitosti využití patentu pro výsledný produkt je předmětem největších sporů v kongresu i senátu. Již jednou senát kvůli této části zákon vrátil do kongresu. Přesto se ale dle slov prezidenta BSA, Roberta Holleymana, nyní očekává menší odpor ze strany senátorů při schvalování zákona. Na senát ale současně apeluje také 170 menších IT společností, aby bylo návrh znovu zamítnut. Síly se zdají být zatím vyrovnané, a tak budeme se zájmem sledovat, čí lobby bude nakonec účinnější.

Návrh na změnu zákona obsahuje mimo jiné i zavedení nového systému pro ochranu osobních dat spotřebitele či založení Federálního úřadu pro vyšetřování zneužívání shromažďovaní informací. V těchto oblastech se ale mezi politiky neočekávají větší spory.

- - Adam Šoltys

Byl pro vás článek přínosný?