Hlavní navigace

UŽITEČNÉ TIPY A TRIKY PRO WINDOWS

1. 5. 2008

Sdílet

PRAVIDELNÁ DÁVKA TIPŮ, LSTÍ A FÍGLŮ PRO VÁŠ OPERAČNÍ SYSTÉM A APLIKACE Úvodník dnešních v pořadí...


PRAVIDELNÁ DÁVKA TIPŮ, LSTÍ A FÍGLŮ PRO VÁŠ OPERAČNÍ SYSTÉM A APLIKACE


Úvodník dnešních v pořadí již stočtvrtých tipů a triků nebude o Windows, ale o prohlížení internetu. V zápalu boje prohlížečů totiž Microsoft poněkud předčasně vypustil chystanou osmou verzi nového Internet Exploreru v testovací „beta“ podobě. Je to na ní bohužel hodně znát a i přes prezentaci nových funkcí nezobrazuje vykreslovací jádro Trident mnoho běžných stránek korektně. Snad se to do uvedení finální verze IE zlepší. Na světě je taktéž nová finální verze OpenOffice.org, konkurenčního balíku pro MS Office. Konkurence je to skutečně silná, neboť v současné době je OO.org zcela plnohodnotnou náhradou MS Office, který drží nad vodou síla formátu DOC a XLS, nebo MS Outlook, jenž bývá v podnikové sféře propojen s poštovním serverem Exchange. Pro počítačové uživatele je však do budoucna rostoucí konkurence příslibem rozvoje obou kancelářských balíků. Dnešní tipy a triky věnujeme přednostně tématu, jímž se toto číslo PC Worldu zabývá, a tím je zálohování. Visty totiž přinesly na domácí počítače poměrně sofistikované metody zálohy, které
si nezadají ani se specializovanými utilitami třetích stran. To je ostatně také důvodem, proč vám nepřinášíme slíbený článek o 20 nejlepších downloadech pro Windows Vista, nemějte ale strach, uvedené téma otiskneme v jednom z příštích čísel. Přejeme příjemné čtení!

Tipy pro Windows

Stínové kopie
(Windows Vista)

Jak bylo řečeno výše, obsahem dnešních tipů bude převážně zálohování. A nejinak je tomu u stínových kopií, neboli shadow copies. Stínové kopie pocházejí ze serverové řady Windows, kde už je mohou správci využívat několik let. Nyní je dostaly do vínku i Windows Vista a nabídly tak uživateli další možnost zálohování jeho dat.
Služba stínové kopie se aplikuje na svazek (tedy oddíl pevného disku, např. C) a je po instalaci standardně spuštěna na systémovém svazku. Rezervuje si pro svůj běh část vašeho pevného disku, vždy toho samého, na který je sama aplikována. Přesně je to menší hodnota z těchto čísel, 30 procent volného místa na disku, nebo 15 procent z celkové kapacity svazku. Služba využívá tohoto prostoru k záznamu starších kopií vámi otevíraných souborů a složek. Pokud je prostor zaplněn, začne nejstarší kopie mazat. V praxi vám tak u každého souboru nabízí vždy několik posledních změn, které lze jednoduchou volbou obnovit a nahradit tak aktuální dokument. Aniž byste o tom věděli, je vaše práce zálohována pomocí stínových kopií.
Stínové kopie lze nastavit pomocí jednoduchého grafického a pokročilého textového nástroje. Začneme tím grafickým. Jděte do menu Start a zvolte Ovládací panely. V nich vyberte ikonu nazvanou Systém. V následném dialogu klepněte na položku Ochrana systému, kterou najdete v levém horním menu s odkazy. Na záložce Ochrana systému si povšimněte sekce Automatické body obnovení, která úzce souvisí právě se stínovými kopiemi. Lze zde vidět seznam všech svazků, z nichž ty, které jsou označené, požívají ochranu stínové kopie a vytvářejí se na nich body obnovení, jak je známe už z Windows XP. Jestliže chcete chránit další svazky, prostě je označte a potvrďte vše tlačítkem OK. Více vám tento jednoduchý dialog nepovolí. Druhou možností konfigurace je již zmíněný textový nástroj. Jděte do menu Start a do vyhledávacího pole vepište příkaz cmd. Otevřete tak příkazový řádek Windows Vista. V něm existuje konfigurační utilita pro stínové kopie, která se nazývá vssadmin (Volume Shadow Copy Service). Vepište do příkazového řádku příkaz:
vssadmin list shadowstorage
a stiskněte Enter. Získáte přehled místa rezervovaného pro stínové kopie a také místa, které už je zabráno záložními soubory. Nástroj vssadmin je určen pokročilým uživatelům a nabízí spoustu dalších možností nastavení, např. lze rezervované místo pro stínové kopie zmenšit nebo zvětšit. Používejte jej však až po přečtení nápovědy a buďte si vždy jistí, že víte, co děláte. Zde rozhodně není místo pro žádné pokusy.
A jak vlastně stínové kopie využít v praxi? Zkuste na svém pevném disku vyhledat soubor (např. nějaký dokument), který jste v poslední době často upravovali. Poklepejte na něj pravým tlačítkem myši a přejděte na záložku Předchozí verze. Windows Vista vám nabídnou uložené stínové kopie daného souboru, přímo na místě je lze obnovit (pozor, přepíše aktuální verzi), vytvořit kopii nebo otevřít pro kontrolu. Počet stínových kopií souvisí s velikostí přiděleného místa a s frekvencí vytváření bodů obnovení. Stejný postup lze aplikovat i na celé složky, nejčastěji jsou to složky Plocha a Dokumenty, které procházejí stálými změnami a historie jejich předchozích verzí bývá nejrozsáhlejší.

Zálohujte chytře
(Windows Vista)

Na rozdíl od Windows XP obsahují Visty i poměrně dobře provedený nástroj pro zálohování vašich dat. Oproti svým předchůdcům nepřináší ani tak zdokonalení technické jako spíše uživatelské. Ovládací panel je snadno pochopitelný a vyzná se v něm i začátečník. Na druhou stranu zůstávají nepřístupné pokročilé volby, které byste třeba rádi použili. V tom případě raději sáhněte po specializované aplikaci.
Jděte do menu Start a zvolte Ovládací panely. V nich přejděte na ikonu Centrum zálohování a obnovení. Tento obsáhlý dialog slouží k nastavení zálohování vašich dat, ale také k aplikaci bodů obnovení, o kterých jsme se zmínili již dříve v souvislosti se službou stínových kopií. Pro vytvoření standardní zálohy, kdy chcete zálohovat jen některá data, stiskněte tlačítko Zálohovat soubory. Aktivujete tím průvodce, jenž se vás zeptá na cílové úložiště. To může být lokální (pevný disk), ale i síťové (např. diskové pole). Program se nebrání ani vypalovačkám CD a DVD. Následuje výběr souborů k zálohování. Bohužel nedostanete možnost procházet pevné disky a musíte vybrat z předvolených kategorií tak, jak je vidíte na obrázku. To je na jednu stranu nevýhodné, na druhou začínající uživatel nemusí přemýšlet, kde se nacházejí soubory s poštou, program to ví sám a zálohuje vše potřebné. V dalším kroku můžete vytvořit cyklickou zálohu, tedy takovou, jež se opakuje ve zvoleném intervalu. Následuje samotný proces zálohování, který se již odehrává zcela automaticky.
Zajímavou volbou, která je však k dispozici jen ve verzi Vista Business, Enterprise a Ultimate, je celková záloha počítače. Podmínkou je použití souborového systému NTFS, jak na zdroji, tak na cílovém úložišti. Spustíte ji poklepáním na tlačítko Zálohovat počítač. Windows vám poté dají na výběr, kam zálohu uložit. Mějte na paměti, že bude obrovská, dojde totiž ke kompletní záloze vašeho PC, jež může mít velikost i několik desítek GB. Pokud je velikost cílového média menší (např. DVD), sdělí vám Windows dopředu, kolik médií budete zhruba potřebovat. Poté stačí vše potvrdit a čekat. Stejným způsobem využijete tlačítka pro obnovení z existující zálohy (systém vám je sám nabídne), případně obnovení celého počítače. Pokud již počítač nenastartujete, použijte pro obnovení instalační DVD, nastartujte z něj a na první obrazovce vyberte místo instalace možnost Opravit tento počítač. Následně budete mít k dispozici všechny potřebné existující zálohy a body obnovení. Všechny procesy jsou bohatě lemovány podrobnou nápovědou, která je ve Windows Vista více než podařená. Neváhejte si vše pročíst, jistě se v postupech zálohování neztratíte.

Windows Defender trochu jinak
(Windows Vista)

Windows Defender je nová aplikace pro Windows Vista, jejíž primární poslání spočívá v ochraně vašeho operačního systému před vnějšími vlivy z internetu, zejména před spywarem. Schopnosti Defenderu však ve skutečnosti sahají mnohem dále a do jisté míry vám mohou pomoci dokonce optimalizovat výkon vašich Windows. A právě tímto směrem se budeme při prozkoumávání Defenderu ubírat v následujícím tipu.
Existuje mnoho způsobů, jak běh Windows Vista zrychlit. Jedním z nich je minimalizovat běžící služby a programy tak, abyste uvolnili maximum operační paměti a procesorového času. A v tom nám překvapivě dobře pomůže právě Defender. Stačí jej spustit z menu Start – Všechny Programy a pokračovat tlačítkem Nástroje v horní liště programu. Zobrazíte tak mnoho přidaných možností programu, z nichž je pro naše účely nejzajímavější Průzkumník software. Ten umí zobrazit aplikace rozdělené do několika kategorií. Jednotlivé kategorie vybíráte snadno z rozevíracího seznamu. Pojďme si je nyní popsat. Kategorie Programy po spuštění představuje soupis aplikací, jež se spouští automaticky se startem Windows. Pro každou aplikaci máte k dispozici velmi podrobný popis, který by vám měl pomoci identifikovat, zda ji v systému skutečně potřebujete nebo zda se nainstalovala bez vašeho vědomí. Defender sám vám pomocí své databáze s tímto rozhodováním dokáže pomoci. V případě, že aplikaci spouštět nechcete, zakažte ji stiskem tlačítka Zakázat v dolní části okna, případně ji rovnou smažte tlačítkem Odebrat. Odebráním důležitých částí však způsobíte nestabilitu Windows, zakazujte tak pouze aplikace, u nichž jste si jisti jejich zbytečností.
Kategorie Aktuálně spuštěné programy vám nabídne komplexní přehled běžících aplikací. Možná budete překvapeni, kolik programů ve vašich Windows běží i v případě, že vůbec nic neděláte. Pokud jste si jisti zbytečností některého z nich, zakažte jej stejným způsobem a se stejnou opatrností jako v předchozím případě. Velmi užitečná je pak kategorie Programy připojené k síti. Ta zobrazuje pouze aplikace, jež aktivně komunikují po lokální nebo internetové síti. Snadno tu odhalíte nebezpečné programy, které by mohly podávat informace o vašem PC nežádoucím subjektům na internetu. U každého programu navíc vidíte v pravé části popisu IP adresy, s nimiž je právě v kontaktu. Povolení nebo zakázání provádíte opět stejně jako v předchozích případech.
Windows Defender je skutečně podařenou aplikací a vřele doporučujeme její prozkoumání.

Tipy pro MS Office

Vkládejte podle svého
(Word 2007)

Dnešní úvodní typ v sekci MS Office bude patřit novému Wordu 2007, analogicky jej však lze použít i ve starších verzích Wordu, odlišnosti jsou jen ve způsobu použití konkrétní funkce, neboť Office 2007 s sebou přinesl velmi revoluční změnu v ovládání celého balíku – a dlužno dodat, že změnu k lepšímu.
Při vytváření dokumentu, který nemá být pouze prostým textem, se nevyhnete vkládání různých objektů, počínaje obrázky a konče hypertextovými odkazy. Vkládat lze data ze souboru, z klipartu, ale také z internetu. Např. z webových stránek, na kterých jste našli zajímavé informace a chcete je při zachování pravidel copyrightu zobrazit právě ve svém wordovém dokumentu. Data je v takovém případě vhodné vkládat přes systémovou schránku. Označte pole na konkrétní webové stránce a klávesovými zkratkami Ctrl+C a následně Ctrl+V ho vložte přímo do dokumentu. Tento způsob je sice funkční, ale nese s sebou nemožnost ovlivnit vlastní přenos. Data z webu se tak přenesou do dokumentu ve formátu, v jakém byla zobrazena na internetu. A ten zpravidla vůbec neodpovídá okamžitému stavu vašeho dokumentu. Proto je mnohdy vhodnější přenést data jako prostý neupravený text a teprve v dokumentu pro ně nastavit všechny formátovací parametry. Provedete to příkazem Vložit jinak z menu Úpravy v případě staré verze MS Wordu, nebo tlačítkem Vložit ve Wordu 2007. Zobrazíte tak dialog s nabídkou formátu vkládaných dat, zde vyberete neformátovaný text a provedete vlastní vložení. Poté již zpracujete vložený text obvyklým způsobem.

Easter Eggs

Dnešní díl tipů a triků zakončíme malým trikem proveditelným ve Windows Vista. Jedná se o drobnost, ale zároveň jde o skutečný trik, který zobrazí informace a možnosti Windows běžně neviditelné.
Otevřete menu Start a poklepejte pravým tlačítkem myši do pravé horní části (do volného prostoru) pod váš uživatelský obrázek. Zobrazí se kontextové menu s jedinou položkou Vlastnosti, po jejímž zvolení otevřete dialog nastavení menu Start. Na tom jistě není nic moc zajímavého, ale zkuste to znovu a před poklepáním do volného prostoru stiskněte a podržte klávesy Ctrl+Shift. Kontextové menu se nyní rozšíří o novou položku Ukončit aplikaci Explorer.
Ale pozor, buďte opatrní. Explorer je totiž program, který v podstatě zobrazuje vše podstatné na vašem desktopu, od dolní lišty se spuštěnými programy přes okraje oken až po ikony vaší pracovní plochy. Pokud jej ukončíte, všechny tyto komponenty zmizí a už je až do opětovného restartu Windows neuvidíte. Existuje však ještě rychlejší pomoc. Stiskněte klávesovou zkratku Ctrl+Alt+Delete a zobrazte dialog Spustit Správce úloh. V něm přejděte na záložku Aplikace a zvolte tlačítko Nová úloha v pravém dolním rohu. Do příkazového řádku napište explorer a opětovně spusťte tohoto (nejen) správce oken. Příště na shledanou!

Intertipy

Jistě jste zaregistrovali, že k nám přišlo opět jarní období a spolu s ním i nová internetová témata k řešení. I když některá jsou spíše staronová. Internetová komunita dozírající na rozvoj největší sítě na světě opět rozvířila, a to zcela záměrně, téma docházejících IP adres protokolu IPv4. Podle posledních prognóz nás čeká vyčerpání stávajících zásob někdy v roce 2010. A to i přes fakt, že některé instituce vrátily obrovské rozsahy adres zpět do fondu jako nevyužívané. Řešení tohoto problému však existuje již několik let: je jím nová (avšak zpětně nekompatibilní) verze protokolu IPv6. Nechuť k aplikaci nové verze je však stále vysoká.

Tvorba webu
http://tvorba-webu.zdarek.com/

První dnešní zástupce z českého rybníka je velmi povedený portál soukromého tvůrce, obsahující kompletní přehled návodů pro tvorbu webu. A to včetně pokročilých technologií. Hned úvodní stránka nabídne návštěvníkům přehled nejjednodušších návodů pro psaní statického HTML a následně potom CSS, PHP a dalších. Témata se dále dělí do dílčích podkategorií, jež obsahují kvalitně zpracované a komentované ukázky kódu. Autor se naštěstí nezabývá pouhým popisem značek a věnuje mnoho úsilí i pravidlům pro vytváření stránek a validního kódu jako takového. Návrh stránky je totiž mnohdy obtížnější než jeho následné převedení do HTML. Kromě PHP najdete na webu i popis a návody Javascriptu, zasvěcení do SEO a také mnoho hotových webových šablon pro stažení zcela zdarma. Vše v češtině.

Tvorba webu podruhé
http://www.tvorba-webu.cz/

Český internet je skutečně plný velmi kvalitních portálů a často je naprosto zbytečné hledat informace v jiném než mateřském jazyce. Teorii plně podporuje i následující portál, na němž najdete opravdu komplexní přehled technologií pro tvorbu WWW, od samotného zakoupení hostingu přes generování kódu až po zasvěcení do SEO. V úvodu najdete odkazy na komerční firmy zabývající se tvorbou stránek, ale i přehled nejnovějších návodů portálu. Rozhodujícím nosičem informací je pak levé vertikální menu, rozdělené do několika kategorií: např. HTML, XHTML, CSS, Javascript atd. Jednotlivé kategorie obsahují odkazy na subkategorie, u HTML je to např. přehled značek pro formátování textu. Příspěvky jsou zpracovány na velmi vysoké úrovni a patřičně doplněny praktickými ukázkami. Pokud je pro editaci textu potřeba doplňkový software, autoři vám ihned poskytnou odkaz na jeho stažení. Plnohodnotnou součástí portálu je i několik desítek hotových příkladů, které můžete bezostyšně využít pro svou potřebu (např. počítadlo, RSS čtečka apod.). Nechybí ani nezbytný vyhledávač. Ačkoliv jsou stránky jen zdarma nabízeným doplňkem jinak aktivní komerční firmy, přesto stojí za návštěvu. V češtině.

Jak psát web?
http://www.jakpsatweb.cz/

Tento portál se od obou předchozích v mnoha ohledech liší. Jeho zpracování je méně profesionální a méně přehledné, avšak informace zde najdou hlavně začínající tvůrci, jimž je přizpůsoben autorův jazyk i struktura návodů. V úvodu se dostanete přímo do základního kurzu psaní webu, který není pouhým přehledem značek, ale zasvětí čtenáře i do pravidel tvorby, návrhu designu, správy souborů a třeba také komunikace s FTP serverem webhostingu. Závěr kurzu potom autor věnuje přehledu oblíbených editorů a srovnání prohlížečů a řešení problémů kolem jejich nekompatibility. Základním rozdělovníkem je potom horizontální lišta, kde lze pokračovat k HTML příručce, k výborně přehlednému popisu značek HTML, včetně syntaxe a příkladu ke každé z nich. Najdete zde i jakýsi „výtah“ ve formě HTML taháku. Následuje záložka CSS, opět plná informací o použití kaskádových stylů a se seznamem všech možných prvků CSS. Obdobné informace potom najdete i pro Javascript. Stránky obsahují i autorovy novinářské příspěvky a odkazy na jiné stránky s podobným zaměřením. Vše doplněno nezbytným vyhledávačem a kompletně v naší mateřštině.

Web tvorba
http://www.webtvorba.cz/

Další výborná česká stránka, kterou její autor vytváří pouze pro svou zábavu a jako pomoc ostatním při programování webu. Design bychom definovali jako středně povedený. Ani neuchvátí, ani neurazí. V úvodu jste zahlceni informacemi o stránkách jako takových a přehledem nejpopulárnějších odkazů. Páteř navigace však opět tvoří přehledné levé vertikální menu. Unikátní je hned první odkaz Začátečníci. Autor tento text věnuje lidem, kteří skutečně tápou na samém začátku tvorby, a snaží se jim objasnit, co to vlastně HTML, CSS nebo PHP je. Navíc velmi dobře vysvětluje i způsob hledání informací na internetu. Další odkazem menu je XHTML, výborně zpracovaná a zcela komplexní příručka tohoto značkovacího jazyka, počínaje jeho historií až po webové editory a vysvětlení standardů W3C. Ještě obsáhlejší jsou však příručky použití kaskádových stylů, PHP a Javascriptu, opět nechybí mnoho příkladů, odkazy na software atd. Samostatným oddílem je potom Web, který čtenáře zasvěcuje do problematiky webhostingu, kupování domén a problematiky SEO (včetně registrace do vyhledávačů, optimalizace stránek atd.). Podrobněji se také věnuje stále více opomíjenému tématu typografie na stránkách, jejíž základy by měl znát každý webový tvůrce. Tipy a triky (úhledné CSS styly mě opravdu pobavily) jsou pak už jen třešničkou na dortu, vše v češtině. 8 0200/CZ ?

Byl pro vás článek přínosný?