Hlavní navigace

Upravujte své fotografie úplně zdarma - 6.díl

27. 10. 2012

Sdílet

 Autor: (c) Unclesam - Fotolia.com
Chybně exponovanou fotografii můžete vylepšit pomocí programu pro úpravu fotografií. V tomto díle seriálu vám ukážeme, jak na to.

Díky schopnostem dnešních digitálních fotoaparátů bychom mohli snadno dojít k závěru, že takřka není možné pořídit nepovedený snímek. Bohužel to není pravda, protože i digitální fotoaparáty mají svoje slabiny. V tomto seriálu se podíváme na nejčastější chyby, které se na digitálních fotografiích vyskytují, a zároveň vám poradíme, jak je odstranit, aniž byste si museli pořizovat speciální placený software.

 

1. díl - Upravujte své fotografie úplně zdarma - úvod

2. díl - Upravujte své fotografie úplně zdarma - možnosti úprav

3. díl - Upravujte své fotografie úplně zdarma - odstranění červených očí

4. díl - Upravujte své fotografie úplně zdarma - oříznutí obrázku

5. díl - Upravujte své fotografie úplně zdarma - zaostření rozostřených snímků

Oprava chybně exponovaného snímku

Fotografii je možné naprosto volně podexponovat nebo i přeexponovat

Chybně exponované snímky je možné vylepšit pomocí programu pro úpravu fotografií

Díky možnostem nastavování automatické expozice by měly být špatně exponované fotografie minulostí, ovšem ani v současnosti není situace až tak jednoznačná. Fotoaparát zpočátku předpokládá, že odrazivost scény je na střední úrovni, pokud ale však fotografujete prostředí s vysokou odrazivostí, jako je například krajina zavátá sněhem, fotoaparát bude podexponovávat a naopak při fotografování scény se spoustou tmavých objektů bude mít tendenci provádět přeexponování.

Aby se vám podařilo dosáhnout té správné úrovně vyvážení expozice, pak se doporučuje na fotoaparátu nastavit, aby přístroj mohl sám podle svého uvážení přeexponovávat nebo podexponovávat. Velmi jasná oblaka však také mohou v tomto případě na snímku vyjít jako podexponovaná. Pak je řešením nastavení zámku expozice, což je funkce dostupná na řadě fotoaparátů, kdy je expozice založena na té části scény, která vás zajímá nejvíce.

Pokud se vám povede vyfotografovat podexponovaný snímek, nezoufejte, jelikož náprava je poměrně snadná. A co více – stejné techniky můžete použít pro vytvoření záměrně přeexponovaného nebo podexponovaného snímku, abyste takovému snímku dodali napětí. Tak například podexponování večerní krajiny může dát vzniknout překrásnému snímku oblohy kontrastujícímu se siluetami na obzoru.

Všechny nástroje, které budete nyní potřebovat, najdete na záložce Home. Naprostou volnost při práci s expozicí získáte pomocí křivky Luminance Curve, která se nachází v nabídce Color, Brightness. Tato volba funguje úplně stejně jako křivky barev. Další a jednodušší možností je použití funkcí Brighten či Darken, které se rovněž nacházejí v nabídce Color, Brightness, kde si rovněž vybíráte míru, do jaké chcete tyto efekty uplatnit.

Tento díl je součástí seriálu Upravujte své fotografie úplně zdarma a používá zdarma dostupný nástroj pro úpravu obrázků s názvem PhotoScape, který si můžete stáhnout na internetové adrese www.photoscape.org/. Zde uváděné návody jsou samozřejmě použitelné i v jiných nástrojích pro úpravu obrázků, nicméně níže uvedené kroky popisují postup použitelný právě v programu PhotoScape.

Vylepšení chybně exponované fotografie: původní snímek

příloha_ovladnete_sva_data

Vylepšení chybně exponované fotografie: vylepšený snímek

V následujícím díle tohoto seriálu se budeme věnovat možnostem vylepšení kontrastu na vašich fotografiích.

Byl pro vás článek přínosný?