Hlavní navigace

Upravujte své fotografie úplně zdarma - 1.díl

20. 10. 2012

Sdílet

 Autor: (c) fotogestoeber-Fotolia.com
Dnešní fotoaparáty si automaticky poradí s množstvím vad digitálních fotografií, avšak dodatečná úprava na PC může snímky posunout na daleko vyšší úroveň. Podívejme se, jak na základní úpravy fotek bez nutnosti pořizování drahého softwaru.

Díky schopnostem dnešních digitálních fotoaparátů bychom mohli snadno dojít k závěru, že takřka není možné pořídit nepovedený snímek. Bohužel to není pravda, protože i digitální fotoaparáty mají svoje slabiny. V tomto seriálu se podíváme na nejčastější chyby, které se na digitálních fotografiích vyskytují, a zároveň vám poradíme, jak je odstranit, aniž byste si museli pořizovat speciální placený software.

Bylo by hezké, i když poněkud naivní myslet si, že nepovedeným fotografiím již odzvonilo. Koneckonců proč ne, když nám dnes digitální fotoaparáty takřka okamžitě poskytují zpětnou vazbu, alespoň co se týče pořízených snímků. Nemělo by tedy být nijak obtížné snímek, který nedopadl přesně podle našich představ, vyfotografovat znovu. Zní to vcelku logicky, ale bohužel takto to nefunguje, a to hned z několika důvodů.

Vylepšete si své fotografie úplně zdarma

V první řadě je prakticky nemožné cokoliv vidět na LCD displeji fotoaparátu, když fotografujete za jasného slunečného dne, a pokud nepočítáte s tím, že byste pořízené snímky při prohlížení okamžitě přibližovali, pak jakýkoliv otřes přístrojem či chabé zaostření na drobném displeji fotoaparátu prostě nemáte šanci zachytit.

Za druhé jsou snímky, jejichž pořízení jednoduše nelze zopakovat, takže pokud se vám nepodaří, už žádnou jinou šanci mít nebudete.

Za třetí platí, že některé snímky je tak obtížné pořídit, jelikož při jejich pořizování pravděpodobnost pořízení špatného snímku s rostoucím počtem pokusů roste.

Při fotografování digitálním fotoaparátem se samozřejmě také nevyhnete riziku pořízení špatného snímku, ale na rozdíl od klasické fotografie je u fotografie digitální možné pohodlně provádět dodatečné úpravy. Pro úpravu fotografií budeme v tomto případě používat nástroj PhotoScape, což je zdarma dostupný nástroj pro úpravu fotografií, který si můžete stáhnout z internetové adresy www.photoscape.org. Všechny operace, které v něm budeme provádět, se sice mohou v drobných detailech lišit, ale jejich podstata bude s největší pravděpodobností u všech srovnatelně vybavených nástrojů pro úpravu digitálních fotografií stejná.

příloha_ovladnete_sva_data

Program PhotoScape je víceúčelový, ale pro potřeby našeho seriálu budeme předpokládat, že z uvítací obrazovky budeme vybírat položku Editor a otevírat příslušné fotografie. Pokud tedy nebude uvedeno jinak, postačí, když pouze uložíte fotografii, kterou budete upravovat, pod jiným názvem. Tímto způsobem si zajistíte, že původní fotografie zůstane nedotčena a pokud se vámi zamýšlené úpravy nepovedou, budete moci začít znovu.

V dalším díle seriálu se budeme věnovat rozboru možností oprav již pořízených snímků. Co je možné na již pořízeném snímku zachránit a co nikoliv?

Byl pro vás článek přínosný?