Hlavní navigace

Ultrarychlé DDR3 od Elpidy

17. 8. 2008

Sdílet

Společnost Elpida představila extrémně rychlé DDR3 paměťové čipy. Výrazem „extrémně rychlé“ myslím opravdu velmi svižné - společnost tvrdí, že zvládají frekvence přes 3GHz.

Současné nejrychlejší DDR3 paměti pracují na efektivní frekvenci lehce nad 2GHz a přitom při napětí výrazně nad 1,5V, které je základním bodem pro DDR3 paměti. Nové paměťové čipy Elpida proto působí téměř jako zjevení a jsem proto opravdu zvědavý, zda se tato čísla potvrdí v praxi. No posuďte sami.

Elpida tvrdí, že jejich nové DDR3 čipy běží bez problémů na frekvenci 3125MHz při základním napětí 1,5V, což odpovídá značení PC3-25000. Ta frekvence je opravdu extrémní a ještě k tomu to napětí! A čipy jsou prý vhodné i pro notebooky. Stačí snížit napětí na 1,2V, a čipy prý stále bez zaváhání zvládnou téměř 2,5GHz.

Společnost tvrdí, že za těmito dech beroucími výsledky stojí měděné spoje namísto tradičních hliníkových, které používají dnešní čipy.

Ale nechme se překvapit prvními hotovými paměťovými moduly. Elpida tvrdí, že první čipy sjedou s linek ještě tento měsíc.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?