Hlavní navigace

Tři způsoby obnovy starší verze souboru - 2.díl

3. 10. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Také se vám stalo, že jste si otevřeli dokument, na kterém jste pracovali 14 dní a najednou jste zjistili, že posledních deset stran chybí?

Předcházející díl

 

Někdy se může hodit, pokud máte k dispozici verzi souboru z doby před dvěma dny. Pojďte se seznámit se způsoby, které vám umožní dostat se ke starším verzím souborů.

Synchronizace a úložiště využívající cloud

Používáte-li služby typu Dropbox nebo Google Disk a požadovaný soubor je umístěn na počítači v té složce, která se automaticky synchronizuje s cloudem, pak máte pravděpodobně docela štěstí. Většina těchto cloud využívajících služeb totiž ukládá různé verze souborů přibližně po dobu jednoho měsíce.

V případě Dropboxu se starší verze souborů obnovují velmi jednoduše. Klepněte na příslušný soubor a z místní nabídky pro Dropbox vyberete příkaz Use previous versions.

Obnova předchozích verzí v Dropboxu

Tato nabídka vás pak přesune na internetovou stránku s řadou verzí příslušného souboru. Odtud si pak můžete stáhnout libovolnou verzi.

Obnova starší verze souboru z Google Disk je poněkud komplikovanější. Přesuňte se v internetovém prohlížeči na internetovou stránku drive.google.com a následně klepněte v levém panelu na položku Můj disk (samozřejmě pokud již není tato položka označena). Nyní vyhledejte příslušný soubor. Nakonec klepněte v panelu nástrojů na ikonku se třemi tečkami a z nabídky vyberte položku Spravovat verze.

Nástroj Předchozí verze ve službě Google Disk

Cloudová služba OneDrive od Microsoftu funguje velmi podobně, ovšem má jeden velký problém: dokáže totiž ukládat pouze starší verze formátů souborů Office. Jinými slovy OneDrive ukládá například starší verze souboru ve formátu .docx, ale starší verzi souboru s příponou .jpg na něm nenajdete.

Možná pro úplnost by bylo vhodné dodat, že pokud pro vytvoření a úpravy svých souborů použijete cloudové aplikace, dokážou ukládat různé verze i tyto. Například u cloudové služby Google Disk je možné zobrazit přehled dostupných starších verzí takového souboru přes nabídku Soubor > Zobrazit historii verzí.

Programy pro zálohování

Neexistuje v žádném případě žádná výmluva, kterou byste mohli použít, pokud nezálohujete své soubory na počítači. Zapomínat na zálohování svých souborů je vskutku trestuhodná záležitost. Navíc každý trochu schopnější program pro zálohování dokáže ukládat různé verze souborů (za výjimku lze považovat pouze programy pro vytváření bitových kopií).

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud například používáte nástroj pro zálohování, který je k dispozici ve Windows 10 a který se jmenuje Historie souborů, pak zjistíte, že funkce Předchozí verze, o níž jsme se zmiňovali výše, funguje naprosto bez problémů, ale pouze pokud máte připojen disk, na který ukládáte své zálohy.

A ještě jeden příklad: Používáte-li program pro zálohování do cloudu s názvem Carbonite, pak stačí, když klepnete pravým tlačítkem myši na soubor a z místní nabídky vyberete příkaz Carbonite > Restore previous version. Zobrazí se dialogové okno, v němž si můžete vybrat tu verzi souboru, kterou potřebujete.

Byl pro vás článek přínosný?