Hlavní navigace

Tři tipy pro řešení problémů s Windows Store - 1.díl

8. 6. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Tak jste si chtěli nainstalovat nějakou aplikaci, ale namísto toho se vám zobrazilo chybové hlášení s kódem chyby. Ale naděje, jak známo, umírá poslední.

Internetový obchod Windows Store je doslova plný nejrůznějších velmi zajímavých aplikací, ale stejně jako všechno se může pokazit a zničehonic nám začne namísto aktualizací či možností stahování aplikací zobrazovat nejrůznější chybová hlášení. Příčin může být mnoho a stejně tak je tomu ii s řešeními. V tomto článku vám nabízíme tři řešení, která byste při potížích s WIndows Store měli zkusit jako první.

Úvod

Jsou dny, kdy Windows Store ve Windows 10 doslova nenávidíme. Tak třeba právě před několika dny jsme zkoušeli vyřešit velmi zvláštní problém se dvěma aplikacemi, které se odmítaly aktualizovat. Problém jsme dosud nevyřešili, nicméně při podrobnějším zkoumání různých internetových stránek se nám podařilo nalézt několikero velmi snadných oprav, které pomohly jiným.

Pokud se i vy aktuálně potýkáte s tím, že Windows Store nefunguje tak, jak by měl, přečtěte si a ještě předtím, než se pokusíte o cokoliv jiného, a následně vyzkoušejte následující tři níže uvedené jednoduché tipy.

Zkontrolujte nastavení data a času

Nastavení data a času ve Windows 10

Tu a tam jsou problémy s aktualizacemi obchodu Windows Store způsobeny nesprávným nastavením data a času. Abyste se ujistili, že máte datum i čas nastaven správně, klepněte na Hlavním panelu úplně vpravo dole na údaj s datem a časem. V panelu, který se následně zobrazí, pak klepněte na odkaz Nastavení data a času, čímž otevřete okno pro nastavení Windows. Ujistěte se, že čas zobrazený v horní části okna je správný. Pokud tomu tak není, pak se ujistěte, že máte v poloze zapnuto nastaveny přepínače u voleb Nastavovat čas automaticky a Automaticky nastavit časové pásmo.

Pokud se vám tímto způsobem nepodaří nastavit správný čas, pak výše zmiňované přepínače uveďte do stavu vypnuto a pomocí ovládacích prvků ve spodní části okna nastavte čas ručně.

WSReset

Další možnost, která rozhodně stojí za vyzkoušení, je poměrně nenápadný příkaz wsreset. Jak už název tohoto příkazu napovídá, jedná se o nástroj, který vymaže obsah vyrovnávací paměti cache pro Windows Store ve Windows 10 i Windows 8. Jedná se o poměrně snadnou operaci, která dokáže vyřešit spoustu problémů.

Zřejmě nejjednodušší způsob, jakým se k tomuto programu dostat, spočívá v použití panelu pro prohledávání Windows, kam stačí napsat příkaz wsreset. Výsledkem vyhledávání pak bude nalezení příkazu wsreset s možností spuštění aplikace. Po klepnutí na příkaz se zobrazí okno příkazového řádku, v němž se spustí soubor WSReset.exe a začne pracovat, což může chvíli trvat. Vy nemusíte dělat vůbec nic, jen počkáte, dokud se okno příkazového řádku automaticky nezavře. Dokončení operace pak poznáte podle toho, že se spustí aplikace Windows Store.

Po dokončení resetování pak zkuste spustit aktualizaci aplikací či cokoliv jiného, co jste chtěli udělat předtím a nedařilo se vám to.

Příkaz wsreset velmi snadno najdete pomocí panelu pro prohledávání

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?