Hlavní navigace

Tři rychlé způsoby připojení zařízení využívající Bluetooth k počítači s Windows 11

26. 10. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V systému Windows 10 existovala klávesová zkratka klávesa Windows + K, která umožňovala rychlý přístup k bezdrátovým displejům a zařízením. Ve Windows 11 ale už není. Poradíme, jak to vyřešit.

Před několika měsíci jsem si položil takovou řečnickou otázku ohledně operačního systému Windows 11 – kdy konečně tento operační systém přestane s odstraňováním drobností, které se tak velmi osvědčily ve Windows 10. Na druhou stranu je mi jasné, že i sebevětší nátlak nemůže vyvolat okamžitou změnu – i kdyby si to člověk sebevíc přál. A možná je to tak lepší, vzhledem k tomu, jak široká a pestrá je škála lidských emocí.

Nicméně jedna změna v operačním systému Windows 11 mě zlobí obzvlášť: Jde o nefunkčnost klávesové zkratky WIN + K určené pro rychlé připojení zařízení Bluetooth. Je docela možné, že nejsem jediný, komu tato změna vadí. Pojďme si tento problém podrobně popsat a nastínit možná řešení.

Co se dozvíte v článku
  1. Popis problému
  2. Možná řešení problému

Popis problému

Ve Windows 10 se k zařízením používajícím technologii Bluetooth připojíte velmi jednoduše. Na obrázku vpravo vidíte panel, který se objeví po stisku klávesové zkratky Windows + K.

V systému Windows 10 existovala klávesová zkratka klávesa Windows + K, která umožňovala rychlý přístup k bezdrátovým displejům a zařízením. Řada uživatelů ji používala pro připojení ke zařízením spárovaným pomocí technologie Bluetooth. Bylo přitom úplně jedno, zda se jednalo o náhlavní soupravu nebo myš, bylo to rychlé a elegantní řešení vyžadující minimální námahu.

V operačním systému Windows 11 tato klávesová zkratka již takovou funkčnost nenabízí, resp. nabízí ji pouze v omezeném rozsahu. Pokud totiž tuto klávesovou zkratku v operačním systému Windows 11 stisknete, zobrazí se pouze seznam bezdrátových obrazovek, k nimž se můžete připojit. To, co bylo pro většinu uživatelů užitečné a co tedy používali nejvíce, již zde není.

Chcete-li se tedy připojit ke spárovaným zařízením využívajícím technologii Bluetooth, jste odkázáni na daleko delší a oklikou vedoucí postup spočívající v použití aplikace Nastavení systému Windows. (Vypadá to, jako by firma Microsoft ignorovala možnost únavy svalů či možná zranění mající příčinu v opakovaném stresu). Součástí pak je i okno, které musíte po dokončení konfigurace sami zavřít.

Může se to zdát jako maličkost, podobně jako když slyšíte kapat netěsnící kohoutek – časem vám to jednoduše začne lézt na nervy. A zřejmě nejsem jediný.

Možná řešení problému

Pokud změna funkčnosti na klávesové zkratce klávesa Windows + K obtěžuje také, můžete vyzkoušet několik řešení. Nejsou sice ani tak rychlá, ani tak plynulá jako je použití stejné klávesové zkratky ve Windows 10, ale když už nic, tak alespoň urychlují přístup do sekce Bluetooth a zařízení v aplikaci Nastavení operačního systému Windows 11.

První řešení se pokouší dosáhnout stejného efektu jako měla stejná klávesová zkratka v operačním systému Windows 10. Další dvě řešení jsou pak určena pro uživatele, kteří před používáním klávesnice upřednostňují používání myši.

První řešení

Použijte na klávesnici klávesovou zkratku klávesa Windows + K, a poté stiskněte klávesu Enter.

(Ano, toto řešení je stejně špatné, jako když nás firma Microsoft nutí v Průzkumníku Windows v místní nabídce vyvolané klepnutím pravého tlačítka myši na ikonku klepat na položku Zobrazit více možností. Ptáte se, proč tato zbytečná akce? Inu, zřejmě si vývojáři řekli: „Proč ne?“

Druhé řešení

Ikonku Bluetooth můžete v operačním systému Windows 11 přesunout do zobrazení pro rychlý přístup. Díky tomu pak budete moci k zařízením využívajícím Bluetooth přistupovat daleko rychleji.

Klepněte v pravé části Hlavního panelu na znak stříšky, čímž se vám zobrazí skryté systémové ikonky. Mezi nimi se nachází i ikonka pro práci se zařízeními využívajícími technologii Bluetooth. Uchopte myš a přesuňte tuto ikonku přímo na Hlavní panel.

když nyní na tuto ikonku poklepete, prakticky okamžitě se ocitnete v aplikaci Nastavení operačního systému Windows 11, konkrétně v sekci Bluetooth a zařízení > Zařízení. Zde uvidíte seznam aktuálně spárovaných zařízení, k nimž se můžete připojit, popřípadě od kterých se můžete odpojit.

Třetí řešení

Při vytváření zástupce v aplikaci Průzkumník souborů se vám zobrazí toto okno.

Na pracovní ploše nebo v okně Průzkumníka souborů vytvořte nového zástupce. (Zřejmě nejrychleji takového zástupce vytvoříte tak, že klepnete pravým tlačítkem myši do volného prostoru a z místní nabídky vyberete položku Nový > Zástupce).

Zobrazí se dialogové okno průvodce vytvořením zástupce, kde do políčka Zadejte umístění položky: zkopírujte a následně vložte následující řetězec: %windir%\explorer.exe ms-settings:bluetooth

Tohoto zástupce si pak můžete připnout na Hlavní panel, aby byl dobře viditelný. (Připnutí na Hlavní panel provedete pomocí pravého tlačítka myši, přičemž z místní nabídky, která se vzápětí zobrazí, vyberete položku Zobrazit více možností > Připnout na Hlavní panel.) Kromě toho můžete také změnit ikonu zástupce, abyste jej rozpoznali na první pohled. (Stačí klepnout na zástupce a použít klávesovou zkratku ALT + ENTER, popřípadě klepnout na zástupce pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vybrat položku Vlastnosti > Zástupce. Nakonec stačí vybrat možnost Změnit ikonu.)

příloha_ovladnete_sva_data

To skutečně myslíte vážně?

Co se týče programů, pak platí, že ty nejlepší vždy umožňují konkrétní akce provést spíše více než méně způsoby (viz například internetový prohlížeč Opera). Tento přístup je jednoznačně vůči uživatelům daleko přátelštější a inkluzivnější. Je škoda, že se tomuto přístup firma Microsoft zřejmě vyhýbá. Nejvíce na škodu je skutečnost, že k tomu nemá žádný jasný důvod.

Myslí si snad firma Microsoft, že odebírání možností (místo jejich přidávání) je pokrok? Jaký to nepochopitelný přístup k uživatelské základně, která zahrnuje lidi různého původu, úrovně zkušeností, potřeb a preferencí.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?