Hlavní navigace

To nejdůležitější o kapalinovém a klasickém chlazení - 5. díl

13. 4. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Scanrail - Fotolia.com
Pokud jste se nevýhod popsaných v předchozím díle nepolekali a zakoupili jste si vše potřebné pro vodní chlazení, pak je tento díl našeho seriálu právě pro vás. Dozvíte se v něm totiž to, jak vodní chlazení do počítače nainstalovat.

Spuštěný počítač produkuje značné množství tepla, které nijak velmi citlivým elektronickým součástkám počítače neprospívá. Otázka odvodu tepla je tedy velice aktuální u každého počítače. Odvod tepla se dá řešit pomocí vzdušného nebo kapalinového chlazení. Které je lepší? Odpověď hledejte v tomto seriálu.

1. díl – Princip metod používaných pro chlazení počítačových sestav

2. díl – Chlazení vzduchem

3. díl – Výhody vodního chlazení

4. díl – Součásti vodního chlazení

  

Instalace vodního chlazení

Nezapomeňte promyslet i způsob, jakým dostanete chladicí kapalinu do trubiček!

Nezapomeňte se přesvědčit, zda máte pro instalaci kapalinového chlazení dostatek místa. Radiátory se obvykle instalují do počítačové skříně do volných slotů pro větráčky. V počítačové skříni se musí najít i místo pro zásobníky. Navíc musíte naplánovat rozložení celého chladicího okruhu tak, aby byl připraven a běžel hned po naplnění chladicí kapalinou. Jinými slovy – chladicí okruh vám nebude nic platný, pokud nebudete mít promyšlen způsob jak donutit kapalinu, aby v tomto chladicím okruhu cirkulovala.

Nyní je na řadě samotná instalace. Počítejte s tím, že vaše první kroky na poli instalace vodního chlazení budou plné nástrah. Instalace okruhů není pro nezkušeného začátečníka právě nijak příjemná a celá instalace možná bude daleko komplikovanější, než byste mohli očekávat, a to i přesto, že jste třeba již někdy nějaký typický aftermarket chladič nebo dva pro chlazení vzduchem instalovali.

příloha_ovladnete_sva_data

Ještě jedno důležité připomenutí: při instalaci vašeho prvního vodního chlazení je velmi důležité, abyste veškeré trubičky naprosto neprodyšně spojili a připevnili. Počítejte s tím, že může dojít k úniku chladicí kapaliny. Proto vám velmi důrazně doporučujeme, abyste si svůj první systém pro kapalinové chlazení sestavili a následně vyzkoušeli mimo počítačovou skříň, abyste vyzkoušeli jeho bezchybnou funkčnost ještě předtím, než jej nasadíte na vaše draze zaplacené počítačové komponenty. Výrobci počítačových komponent vám pravděpodobně žádnou počítačovou komponentu, která odešla tím, že se dostala do styku s vodou, nevymění. Podobný přístup budou mít i výrobci systémů vodního chlazení – ani u nich nepočítejte s tím, že by vám případné škody způsobené jejich systémem nějak uhradili.

Kromě sad vodního chlazení existují samostatné moduly pro vodní chlazení pouze jednotlivých komponent. Máte-li pocit, že by toto řešení bylo právě pro vás, pak se těšte na příští díl, který bude věnován právě tomuto tématu.

Byl pro vás článek přínosný?