Hlavní navigace

TMNT

1. 12. 2008

Sdílet

Jsou čtyři, mají pevné krunýře, jsou zelení a milují pizzu! Bývali nerozluční, ale teď jim to zrovna nějak nekl...


Jsou čtyři, mají pevné krunýře, jsou zelení a milují pizzu! Bývali nerozluční, ale teď jim to zrovna nějak neklape. Že by předmanželská krize?
Želví ninjové se na obrazovkách vysvícených monitorů a televizorů neobjevují poprvé, ale svojí zlatou éru si odbyli již v začátcích. Poslední pokusy o vzkříšení slavných automatových bojovek nedopadly zrovna nejlépe a ani TMNT (Teenage Mutant Ninja Turtles) z montreálského studia Ubisoftu nebude mít na růžích ustláno.
Slavné newyorské zvířecí hrdiny nemusíme nijak zvláště představovat. Leonardo se ohání nebezpečně nabroušenými katanami, Michelangelo roztáčí nunchaky, Donatello nikdy neodchází bez své bojové hole a Rafael se s oblibou dloube v zubech špičatými saiemi. Všichni do jednoho vládnou uměním kung-fu, které s chutí předvádí na každém kroku, a zbavují New York šmejdů všech tvarů a velikostí. Nikoho jistě nepřekvapí, že i tentokrát jde o lineární akční dobrodružství, na jehož konci vás čeká boj s tím nejzákeřnějším bossem. Pokud už jste viděli aktuální filmový snímek, bude vám spousta věcí jasná. Ovšem hlavním tahákem arkádové third person akce TMNT není příběh, ale samotné bojové scény a všudypřítomný platforming.
Vývojáři z Ubisoft Montreal se podepsali na novodobé sérii Prince of Persia a jejich specifický styl je vryt do každého skoku, který se zmutovanými hrdiny uskutečníte. Snaha o vytvoření špičkového titulu se však v tomto případě zastavila na půli cesty a želví řádění má do vynikajícího perského majstrštyku bohužel hodně daleko. TMNT tedy pobaví především mladší hráče, kteří jí nebudou nemilosrdně srovnávat s podobnými tituly, nezavrhnou ji za jednodušší grafické zpracování a ocení speciální schopnosti želvích bojovníků i jejich odlišné bojové styly (např. Michelangelo točí nunchaky a vznáší se jak zelený vrtulník, Donatello zase skokem o tyči překonává velké průrvy). Za zmínku nakonec stojí i spolupráce hrdinů pokročilejších fázích hry, vytváření ultimátních bojových komb nebo příjemná pořizovací cena.



Hodnocení 6.0
Žánr: želví akce
Výrobce: Ubisoft Montreal
Vydavatel: Ubisoft
Distributor v ČR: Cenega Czech
Lokalizace: manuál
Cena: 799 Kč (PC), 1 099 Kč (PS2), 1 799 Kč (X360)
Multiplayer: ne
tmntgame.uk.ubi.com

Robinsonovi

Povedená famílie Robinsonových otevírá brány svého supermoderního paláce a rošťácký Wilbur vede hráče za ručičku vstříc velkému rodinnému dobrodružství.
Akční adventura Robinsonovi je určena především mladším hráčům a vývojáři z Avalanche Studios jí vytvořili na motivy stejnojmenného animovaného filmu, který se v českých kinech objevil na začátku dubna. Pokud vaše ratolesti šílené řádění Wilbura Robinsona zaujalo, jeví se nové virtuální dobrodružství jako vhodný dáreček. Nebudou však děti po chvíli hraní zklamány?
Jestliže máte širokoúhlý monitor nebo Robinsonovi nainstalujete na notebook, dvakrát nadšení rozhodně nebudete. Vývojáři z Avalanche Studios zcela nepochopitelně ignorovali širokoúhlé rozlišení, kvůli čemuž není obraz na takových panelech zdaleka ideální. V ostatních případech ale nenarazíte na žádný zásadní problém a můžete se s chutí vžít do role Wilbura Robinsona, cestovat časem a vhrnout se do boje s ďábelským Buřinkáčem. Robinsonovi u nás vychází v kompletní české lokalizaci a na profesionálním dabingu se podíleli stejní herci, kteří namlouvali filmové postavy např. Dalibor Gondík, Miroslav Etzler nebo Miroslav Táborský.
Akční adventura okořeněná humorem však pouze nekopíruje film, ale rovněž nabízí návštěvu lokací, jež oku diváka zůstávají nemilosrdně skryty. S hlavním hrdinou budete pobíhat a rozkládat předměty na části, abyste z nich následně složili různé zajímavosti, nevyhnete se spoustě arkádových hříček (které si pak můžete zopáknout) a budete pomáhat všem v okolí: třeba najdete ztracené zuby sklerotickému dědovi. Ve hře se nevyhnete ani soubojům, během nichž využijete řadu šikovných vynálezů. Ovládání je jednoduché (možná až příliš) a i když hra přináší striktně lineární dobrodružství, fanoušci Robinsonových si jistě dají tu práci a dokončí všechny minihry, pracně vypátrají skrytá vylepšení supermoderních vynálezů a nenechají si ujít jediný bonus. Přestože Robinsonovi mají třeba v porovnání se staršími Auty celkově co dohánět a ani audiovizuální stránka není nijak výrazná, mladším hráčům rozhodně udělají radost.



Hodnocení 6.5
Žánr: akční adventura
Výrobce: Avalanche Software
Vydavatel: Disney Interactive Studios
Distributor v ČR: CD Projekt
Lokalizace: kompletní
Cena: 799 Kč
Multiplayer: ne
disney.go.com/disneypictures

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku