Hlavní navigace

Tlačítko pro vypnutí počítače dokáže vypnout i všechny monitory

22. 6. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Ve Windows 10 přibyly do Ovládacích panelů nové možnosti týkající správy napájení.

Také jste někdy toužili po tom, aby tlačítko pro vypnutí počítače umělo ještě něco jiného než jen vypnout počítač? Možná (ne)víte, že ve Windows 10 v okně Možnosti napájení v Ovládacích panelech si můžete nastavit, co všechno má tlačítko pro vypnutí počítače umět. Mimo jiné se zde nachází jedna funkce, kterou jsme si ve Windows 10 obzvláště oblíbili: jedná se o funkci, která vám umožní v případě, kdy používáte u počítače více monitorů, všechny tyto monitory vypnout, a to aniž byste museli počítač uspávat nebo odhlašovat.

Následující postup funguje ve všech verzích Windows 10 s nainstalovaným Anniversary Update a vyšších.

Pracujete-li na notebooku, pak nejprve klepněte na ikonku šipky vzhůru, která se nachází vpravo na Hlavním panelu. Následně klepněte na ikonku baterie. Z místní nabídky, jež se vzápětí zobrazí, vyberte příkaz Možnosti napájení. V případě stolního počítače otevřete okno Ovládací panely, ujistěte se, že v pravém horním rohu máte nastaven typ zobrazení Velké ikony a následně klepněte na odkaz Možnosti napájení.

Schéma napájení ve Windows 10

Nyní v okně Ovládací panely klepněte v sekci Upřednostňovaná schémata na odkaz Změnit nastavení schématu, což je odkaz, který se nachází vpravo od přepínače každého schématu, které lze použít pro nastavení režimu napájení.

Pokročilé nastavení napájení ve Windows 10

Zde klepněte na odkaz Změnit pokročilé nastavení napájení. Vzápětí se zobrazí malé dialogové okno, v němž u odkazu Tlačítka napájení a kryt klepněte na malou značku ve tvaru znaku plus (+). Objeví se další tři volby, kde klepněte opět na značku ve tvaru znaku plus, tentokrát ale u položky Akce při stisknutí tlačítka napájení.

Automatické vypnutí displeje ve Windows 10

Nyní se konečně dostáváme k tomu hlavnímu. Právě teď se totiž můžete rozhodnout, jakou akci chcete provést při stisku tlačítka pro napájení, a to zvlášť při napájení na baterii a zvlášť pro napájení z elektrické sítě. V našem případě máme nastaveno, že se při stisku tlačítka pro napájení má počítač vypnout. (Na obrázku není vidět nastavení pro napájení na baterii, protože se jedná o stolní počítač). Nyní klepnutím vyberte možnost, kterou budete chtít změnit, a dříve modrým písmem napsaný text se změní na rozevírací nabídku. Zde máte k dispozici možnost Neprovádět žádnou akci, kterou tuto možnost deaktivujete, popřípadě si můžete vybrat další možnosti: Režim spánku, Režim hibernace, popřípadě Vypnout displej, což je v tomto případě ta možnost, která nás zajímá.

Klepněte tedy na možnost Vypnout displej, zadání potvrďte stiskem tlačítek Použít a OK.

příloha_ovladnete_sva_data

Nakonec vše vyzkoušejte – stiskněte tlačítko napájení, a pokud vše půjde tak, jak má, mělo by dojít k vypnutí monitoru. Při pohybu myší nebo po stisku libovolné klávesy se opět monitor zapne, přičemž se nebudou vyžadovat žádné přihlašovací údaje.

Obecně tuto možnost nedoporučujeme používat u žádného notebooku, s nímž se pohybujete na veřejnosti, protože při probouzení monitoru není vyžadováno zadání hesla. Na druhou stranu pro použití doma je toto nastavení ideální.

Byl pro vás článek přínosný?