Hlavní navigace

Tiskněte z internetových stránek jen to podstatné (a šetřete inkoust)

14. 2. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Google pracuje na nové funkci svého internetového prohlížeče, která by dokázala vytisknout pouze ty důležité části internetové stránky. V tomto článku vám poradíme tuto funkci realizovat již dnes ve třech nepoužívanějších internetových prohlížečích.

Firma Google začala před několika měsíci pracovat na nové funkci s názvem "simplify page" týkající se tisku v internetovém prohlížeči Google Chrome. Tato funkce by měla z internetové stránky odstranit všechny přebytečné objekty, které není třeba tisknout. Patří mezi ně kupříkladu reklamy, loga či položky nabídek. Výsledná vytisknutá stránka by pak nejen obsahovala text, který by se snáze četl, ale navíc by se při tisku ušetřil inkoust, který je již tak dost drahý.

Funkce "simplify page" je bohužel dostupná pouze v beta verzi internetového prohlížeče Google Chrome, nicméně není třeba zoufat. Nemusíte čekat, až se tato funkce objeví v internetovém prohlížeči Google Chrome, aby zamezila zbytečnému plýtvání inkoustem. Na následujících řádcích se dočtete, jak takovou stránku obsahující jen to podstatné vytisknete již dnes, a to ve třech nejpoužívanějších internetových prohlížečích – Google Chrome, Mozilla Firefox a Microsoft Edge.

Google Chrome

Ještě předtím, než firma Google připraví vlastní řešení úsporného tisku, bude třeba se spokojit s použitím některého z rozšíření, jako je kupříkladu Evernote Clearly. Toto rozšíření vytváří zjednodušenou verzi internetové stránky, která je přívětivější ke čtení. Tuto verzi stránky je pak možné následně vytisknout.

Stinnou stránkou tohoto řešení je skutečnost, že rozšíření Clearly vyžaduje, abyste měli u Evernote zřízený účet. Pokud zatím Evernote nepoužíváte, můžete vyzkoušet i jiná rozšíření, jako je kupříkladu Print Friendly&PDF.

Mozilla Firefox a Microsoft Edge

Oba tyto internetové prohlížeče již mají integrovánu funkci, která vám umožňuje před tiskem zobrazit zjednodušenou verzi internetové stránky. Stačí, když se podíváte do panelu Adresa libovolného z těchto internetových prohlížečů a v tomto panelu úplně vpravo uvidíte ikonku knihy.

Internetový prohlížeč Mozilla Firefox tuto funkci nazývá Zobrazení čtečky, zatímco Microsoft Edge používá označení Zobrazení pro čtení. Ať použijete kteroukoliv funkci, vždy stačí klepnout na tuto ikonku knihy, vyčkat na zjednodušení obsahu stránky a poté tuto zjednodušenou verzi stránky vytisknout.

příloha_ovladnete_sva_data

Zjednodušená verze internetové stránky otevřené v internetovém prohlížeči Edge připravená k tisku

U těchto internetových prohlížečů se vše, prostě řečeno, točí zejména okolo úspory inkoustu při tisku internetové stránky při zachování toho obsahu, který vás na internetové stránce zajímá.

Byl pro vás článek přínosný?