Hlavní navigace

Tipy pro správu elektronické pošty a pro boj se spamem v programu MS Outlook – 2.díl

11. 12. 2020

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Vytvářejte pravidla pro práci s elektronickou poštou, blokujte spam, vytvořte si seznam blokovaných odesílatelů a optimalizujte si Outlook tak, abyste vždy hned našli ty zprávy, které právě potřebujete.

Předcházející díl

Spam je tu s námi – je to takový nevítaný společník, kterého se asi nikdy úplně nezbavíme, a to ani přes sebevětší snahu, nicméně Outlook nám může pomoci spam alespoň zpomalit. Na následujících řádcích si můžete přečíst několik tipů, které může provést úplně každý. A jako bonus přidáme několik tipů pro práci s programem Outlook ve firemním prostředí. 

2. Vytvořte si seznam blokovaných odesílatelů  

Pokud dostáváte spoustu spamu od jednoho poskytovatele připojení k internetu (ISP) nebo z jedné země, popřípadě od nějaké phishingové skupiny vydávající se za legitimní organizaci, jako jsou třeba Yahoo6.com, epaypal.com nebo e-mail od Wellsfargo s adresou EarthLink (hbird80@earthlink.net), pak můžete tyto spammery přidat do seznamu blokovaných odesílatelů na základě firmy, skupiny, země, poskytovatele připojení k Internetu (ISP) nebo na základě jiných kritérií. Klepněte proto do nabídky Domů > Nevyžádaná pošta > Možnosti nevyžádané pošty a zde klepněte na záložku Blokovaní odesílatelé. Následně stiskněte tlačítko Přidat a zadejte kód země, doménu nebo můžete dokonce přidat i doménu oné podvodné firmy (například epaypal.com).   

Jak je vidět z příkladů vypsaných v tomto dialogovém okně, nepotřebujete pro zajištění blokování všech e-mailů od určité skupiny nebo firmy používat žádné zástupné znaky. Stačí, když zadáte název skupiny a před tento název jako první znak použijete znak @, popřípadě postačí i název samotný. Pak postupně klepněte na tlačítka OK >Použít > OK. Úkol splněn! 

Pokud i po nasazení výše popisovaných technik získáváte od některé z firem nebo jednotlivců, které jste již zablokovali, spam i nadále, pak může pomoci použití zástupných znaků. Tato technika potírá problém, kdy se hackeři snaží neustále vytvářet nové e-mailové adresy, z nichž by vás spamovali.

příloha_ovladnete_sva_data

Zkuste proto namísto zadávání jednotlivých e-mailových adres spamu do seznamu blokovaných uživatelů zadat do tohoto seznamu blokovaných uživatelů jednu univerzální e-mailovou adresu *@*.com. Řiďte se pokyny uvedenými výše v prvních třech odstavcích tohoto druhého tipu a problém se spamem byste měli mít vyřešen, resp. Problém bude vyřešen do okamžiku, dokud hackeři nenapíší nějaký jiný program, který by toto řešení nějakým způsobem obešel.   

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?