Hlavní navigace

Tipy, jak snížit svou spotřebu, abyste neplatili extrémní poplatky za provoz své domácnosti

18. 7. 2022

Sdílet

 Autor: goffkein.pro / Shutterstock.com
Ceny energií stoupají, a ještě chvilku očividně stoupat budou. Proč tomu tak je a jak zajistit, abyste za provoz své domácnosti neplatili extrémně vysoké částky?

Faktory, které přispěly ke zvyšování cen energií

Cena energií stále stoupá, což je způsobeno hned několika faktory. V prvé řadě se na zdražování energií podepsaly zdražující se emisní povolenky, které musí tepelné elektrárny odvádět za to, že do ovzduší vypouštějí oxid uhličitý. K finální ceně energií je nutné přičíst také náklady na její distribuci ke koncovým zákazníkům, daně, poplatky za jistič a podobně.

Čím méně energie spotřebujete, tím méně zaplatíte

Domácnosti, které mají vysokou spotřebu, zaplatí pochopitelně více než domácnosti, které s energiemi šetří. Chcete-li aby vaše faktury za energie zůstali co nejnižší, začněte se nad svou spotřebou zamýšlet. Nemusíte přece svítit v každé místnosti v bytě, jakmile venku padne soumrak. 

Rovněž nemusíte mít veškeré spotřebiče neustále zapojené v síti. Dokonce i vařit se dá chytře. Stačí se zamyslet nad tím, kolik hrnců skutečně potřebujete a vždy přizpůsobit velikost hrnce obsahu. Nemluvě o zbytečně vysoké spotřebě vody, kterou se některé české domácnosti vyznačují.

příloha_ovladnete_sva_data

Zamyslete se nad svou spotřebou a změňte, co se dá

Osvojte si nejprve základy a následně i pokročilé způsoby ekonomického chování ve své domácnosti. Již za samotné vyúčtování za dodávku energie totiž zaplatíte, takže je zbytečné jej extrémně zvyšovat ohromnou spotřebou energií. Vyplatí se také podepsat smlouvu u dodavatele, který vám nabídne fixní ceny energií a poskytne kvalitní služby.

Šetřete s energiemi a snažte se omezit svou spotřebu. Každý z nás má určitě prostor ke zlepšování a osvojit si návyky spořivého bydlení není nijak složité. Chce to jen chuť něco změnit. Snížení výdajů za energie může posloužit jako dobrá motivace.

Byl pro vás článek přínosný?