Hlavní navigace

Tipy a triky pro zrychlení Windows 10 i celého PC! - 6.díl

23. 12. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Máte pomalý počítač s Windows 10 a chtěli byste jej zrychlit? Pak se nechte inspirovat následujícími devíti tipy a uvidíte, že to půjde.

Předcházející díl

 

Váš počítač je pomalý. Ale příšerně pomalý. Zrychlit jej samozřejmě můžete přidáním operační paměti RAM, popřípadě zakoupením rychlého disku SSD – to však stojí peníze. Pojďme na to jinak – vyzkoušejme nejprve, zda by se nedal vyšší výkon vymáčknout ze samotného operačního systému Windows, a to aniž by nás to stálo byť jen jedinou korunu. A zkusme třeba těchto devět tipů, které vám přinášíme na následujících řádcích. Jedná se o tipy, které dokážou zrychlit váš počítač s Windows 10, a to zcela zdarma.

6. Vypněte indexování pro urychlení vyhledávání

Když hledáte výskyt nějakého slova v souborech uložených v knihovně Dokumenty, pak se výsledky vyhledávání zobrazí takřka okamžitě. To je sice velmi hezké, ale i tady platí, že je něco za něco. Pokud nevyhledáváte, pak vás indexování potřebné pro zajištění takto rychlého vyhledávání ve výsledku spíše zpomaluje.

Indexování lze vypnout následovně:

1. Spusťte program Průzkumník souborů, klepněte pravým tlačítkem myši na disk C: a konečně z místní nabídky, která se vzápětí zobrazí, vyberte položku Vlastnosti.

2. Na záložce Obecné zrušte volbu U souborů na této jednotce indexovat kromě vlastností souborů také obsah.

3. V následujícím okně s varováním vyberte volbu použít změny pro jednotku C.:\, podsložky a soubory.

Tímto jednoduchým vypnutím indexování zrychlíte snad všechno kromě vyhledávání

Vypnutí indexování operačnímu systému Windows nějakou chvíli potrvá. Klidně se projděte nebo prostě dělejte něco jiného.

Ještě ale je tady jedna možnost, jak se dá vypnout indexování (ale jen částečně): Zadejte do pole vyhledávání výraz indexování. Ve výsledcích vyhledávání pak vyberte položku Možnosti indexování. Dále klepněte na tlačítko Změnit, které se nachází ve spodní části tohoto dialogového okna.

Zobrazí se jiné dialogové okno sestavené ze dvou částí, které je poněkud zmatečné. Podívejme se nejprve na spodní část tohoto dialogového okna, nazvanou Souhrnné informace o vybraných umístěních. Po klepnutí na libovolnou položku zjistíte, že se zároveň změní obsah horní části okna s názvem Změnit vybraná umístění.

Zde si rovněž můžete nastavit, co chcete indexovat a co nikoliv, ale zde je to poněkud zmatečné

Zrušením zaškrtnutí položek v horní části okna zastavíte indexování v těchto umístěních.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?