Hlavní navigace

Tipy a triky pro zrychlení Windows 10 i celého PC! - 4.díl

21. 12. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Máte pomalý počítač s Windows 10 a chtěli byste jej zrychlit? Pak se nechte inspirovat následujícími devíti tipy a uvidíte, že to půjde.

Předcházející díl

 

Váš počítač je pomalý. Ale příšerně pomalý. Zrychlit jej samozřejmě můžete přidáním operační paměti RAM, popřípadě zakoupením rychlého disku SSD – to však stojí peníze. Pojďme na to jinak – vyzkoušejme nejprve, zda by se nedal vyšší výkon vymáčknout ze samotného operačního systému Windows, a to aniž by nás to stálo byť jen jedinou korunu. A zkusme třeba těchto devět tipů, které vám přinášíme na následujících řádcích. Jedná se o tipy, které dokážou zrychlit váš počítač s Windows 10, a to zcela zdarma.

4. Odstraňte aplikace, které se vám naprosto zbytečně spouští při zavádění operačního systému

Při zavádění operačního systému se automaticky spouští celá řada nejrůznějších programů. Každý z nich proces zavádění operačního systému zpomaluje a některé z nich navíc brzdí činnost operačního systému Windows v podstatě neustále.

To však v žádném případě, neznamená, že jsou všechny programy spouštěné při zavádění systému naprosto zbytečné. Takovou výjimkou je třeba antivirový program, který by se měl spouštět při každém zavádění operačního systému Windows a měl by běžet po celou dobu, co je počítač spuštěný. Užitečné jsou samozřejmě i programy, které aby fungovaly, musí běžet na pozadí operačního systému. Typickým příkladem je například OneDrive.

Na druhou stranu je řad aplikací, které jsou užitečné a které i často používáte, nicméně se jedná aplikace, u kterých skutečně není nutné, aby běžely po celou dobu, co je počítač spuštěný. Tyto programy určitě není třeba odinstalovat, nicméně určitě vám nebude vadit, pokud se vám nebudou spouštět při zavádění operačního systému Windows.

Správce úloh ve Windows vám zjistí, které programy se spouští při zavádění operačního systému Windows a pomůže vám vybrat, který z nich stojí za to, aby se i nadále spouštěl společně s Windows

Chcete-li tedy zjistit, jak vážná je situace, klepněte pravým tlačítkem myši na Hlavní panel a z místní nabídky vyberte položku Správce úloh. V okně Správce úloh pak klepněte na záložku Po spuštění. (Pokud v okně Správce úloh žádné záložky nevidíte, pak klepněte v levém dolním rohu okna na tlačítko Více informací).

Na záložce Po spuštění se nachází všechny program spouštěné při zavádění operačního systému Windows. Při prozkoumávání tohoto seznamu popřemýšlejte, které aplikace vlastně vůbec nepotřebujete, resp. U kterých aplikací není nutno, aby běžely na pozadí po celou dobu, co je počítač spuštěný. Zakázání spouštění aplikace při zavádění Windows je velmi jednoduché – stačí ve Správci úloh na záložce Po spuštění klepnout na příslušnou položku a z místní nabídky následně vybrat položku Zakázat. Pokud vám název položky spouštěné při zavádění operačního systému nic neříká, pak na ni klepněte pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte položku Hledat online, která vám pomůže pro danou položku nalézt podrobnější informace.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?