Hlavní navigace

Tipy a triky pro práci s více monitory ve Windows 8 - 2. díl

22. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © Diseñador - Fotolia.com
Windows 8 nabízí kromě jiného také vylepšenou podporu více monitorů. Přinášíme několik tipů a triků, které vám pomohou využít nové funkce v této oblasti.

1. díl článku: Detekce vnitřních hran, Přizpůsobení panelu nástrojů, Klávesové zkratky

 

Slideshow a obrázky

Nyní můžete také zobrazit více obrázků pozadí na různých displejích. Pokud vyberete odlišné obrázky, mohou se na dvou displejích zobrazovat pomocí slideshow. Windows 8 jsou také schopny inteligentně vybírat obrázky podle poměrů stran a rozlišení, a to pokud využíváte různé poměry najednou (například jeden monitor v "landscape" módu a druhý v režimu portrét).

Slabiny

Není však vše tak perfektní, jak by se na první pohled mohlo zdát. Microsoft se stále snaží vyřešit problém souběžného zobrazení aplikací stylu Windows 8 s aplikacemi na ploše. V současné době dospěl výrobce k takovému stavu, v němž je stále patrná nestálost chování systému v oblasti zobrazování na více monitorech, tedy v případě, že chceme v jedné chvíli na různých monitorech zobrazovat různé typy aplikací (tedy aplikací na plnou obrazovku a tradičních aplikací na ploše).

Klávesa Windows by vás měla vrátit na obrazovku Windows Start. Zmáčkněte ji znovu, a jste zpět na ploše. Nicméně pokud pokud máte spuštěnou Windows 8 aplikaci na plnou obrazovku ze startovací obrazovky a zmáčknete klávesu Windows, objevíte se zpět ve startovací obrazovce. Zmáčkněte klávesu znovu a jste v poslední Windows 8 aplikaci na plnou obrazovku. Řešení: Stiskněte Win + D, čímž se na plochu vrátíte ze kterékoliv jiné aplikace.

Kromě toho, když...

Pokud zmáčknete Win + D ve chvíli, kdy jste na ploše, všechna okna na této ploše se skryjí; nevrátíte se tedy do startovací obrazovky.

Musíte si tedy pamatovat dvě různé klávesové zkratky: Win + D vás, pokud jste ve startovací obrazovce, vždy vrátí na plochu. Samotná klávesa Windows vás, pokud jste na ploše, vždy vrátí do menu Start.

Máte-li na jednom displeji startovací obrazovku a kliknete na plochu, menu Start zmizí a místo něho vidíte nejnověji spuštěnou aplikaci. V mnoha případech na druhém displeji uvidíte pouze plochu. Nicméně pokud na sekundárním displeji spustíte Windows 8 aplikaci na celou obrazovku a poté se vrátíte do startovací obrazovky, kliknutí na plochu znamená, že se ukáže poslední spuštěná Windows 8 aplikace, a nikoliv plocha (ledaže byste plochu pokládaly za jednu z Windows 8 aplikací – Microsoft ji tak evidentně vidí).

příloha_ovladnete_sva_data

Použitelnost a plocha

Přestože vás tyto problémy mohou čas od času frustrovat, pokud spouštíte aplikace z plochy, je podpora multidispleje stále lepší a flexibilnější než ve Windows 7. Samotný vylepšený hlavní panel tak podstatně usnadní vaši práci.

Téměř všechny nestálosti systému v tomto směru spočívají v umělé schizofrenii mezi aplikacemi Windows 8 a plochou Windows, s níž takřka nespolupracují. Microsoft bude muset zjistit, jakým způsobem zákazníci používají aplikace na plnou obrazovku a nabídnout vylepšenou podporu klávesových zkratek, stálejší startovací obrazovku a podobná vylepšení.

Byl pro vás článek přínosný?