Hlavní navigace

Tipy a triky pro Internet Explorer 7

1. 4. 2007

Sdílet

Odhaluje nejskrytější zákoutí Internet Exploreru 7 cd/dvd Nová verze Internet Exploreru 7 nepřináší pouze o...


Odhaluje nejskrytější zákoutí Internet Exploreru 7 cd/dvd



Nová verze Internet Exploreru 7 nepřináší pouze optické, ale i funkční změny. V aktuálním článku jsme pro vás připravili tipy a triky, s jejichž pomocí IE 7 využijete optimálně.
Než Microsoft uvedl na trh novou verzi IE7, uplynuly asi čtyři roky. Nejprve to vypadalo, že sedmá verze bude "chodit" jen pod Windows Vista. Poté se ale Microsoft rozhodl upravit IE7 i pro Windows XP, a to z důvodu narůstající obliby prohlížečů typu Firefox a Opera.

IE nyní s tabbed browsingem, RSS atd.

MS IE7 přináší nejen moderní design, ale i několik nových funkcí. Podporuje tabbed browsing (laicky řečeno záložky) uživatel tak může otevřít více webových stránek v jediném okně. Prohlížeč rovněž pohotově přichází s novinkovými kanály RSS. Ve vyhledávací liště lze také bez okolků zadat dotazy do vyhledávací služby. Bezpečnost dále zvyšuje ochrana proti phishingu. A konečně IE7 běhá i pod Windows XP (se SP2) a ve Windows Vista ho najdete automaticky.
Riziko volby: IE7, Firefox, Opera
Nabízí se otázka: co je lepší? IE7, Firefox nebo Opera? Na to se dá těžko odpovědět. Faktem je, že nová verze vyhledávače od Microsoftu je z hlediska funkčnosti na stejné úrovni jako Firefox. Jen Opera nabízí ještě funkčnější variantu, kterou ale ne každý uživatel využije. Mezi hlavní výhody Firefoxu patří možnost cíleně rozšiřovat jeho funkcionalitu. IE7 to sice umožňuje také, ale programové rozšíření je zde náročnější. Mimo to IE nepodporuje oproti Firefoxu tak "angažovaná komunita". Pokud se tedy podíváme na možnosti rozšiřování jednotlivých aplikací, lze odvodit následující pro open-source vyhledávače je toho k dispozici mnohem více než pro IE.
Bezpečnost: V tomto bodě se musí IE 7 ještě osvědčit. Otázkou je, zda se objeví citelně menší bezpečnostní nedostatky než v předchozích verzích. Kdo byl spokojen s Firefoxem nebo Operou, toho sotva Microsoft přiměje k návratu k IE. Ten má však také velký okruh věrných příznivců, kteří toužebně očekávali tuto novou verzi. Pokud patříte k této skupině nebo stále ještě váháte, Microsoft vám dává šanci na výběr. A my nabízíme v následujících řádcích několik tipů, jak IE7 nejlépe používat.

Tabbed browsing

Pomocí tabbed browsing, jak jsme se zmínili již v úvodu, lze otevřít více webových stránek v jednom okně. Mezi stránkami přepínáte prostřednictvím záložek s názvy otevřených webových stránek (něco jako ve Firefoxu), jako kdybyste listovali v kartotéce. Miniatury všech otevřených záložek se zobrazují v jediném náhledu, což zvyšuje celkovou přehlednost.

K nové záložce vede mnoho cest

V IE7 otevřete novou záložku kliknutím na prázdnou "minizáložku" umístěnou přímo vedle ucha záložky aktuální stránky, alternativou je pak stisknutí kláves Ctrl a T. K otevření odkazu v nové záložce ale vede v novém IE více cest. Buď při kliknutí na odkaz podržíte klávesu Ctrl, nebo tuto klávesu zkombinujete se stiskem prostředního tlačítka myši, případně kolečka (nebo použijete pravé tlačítko myši a vyberte v kontextovém menu příkaz Otevřít v nové záložce). Zadaná cílová adresa se otevře v nové záložce, pokud stiskněte Alt + Enter. Záložky můžete přeskupovat podle libosti pomocí myši. Pokud neradi používáte myš, lze mezi okny přecházet pomocí kombinace kláves Ctrl + Tab.

Přehled prostřednictvím miniaturních náhledů

Jednotlivé záložky se od sebe odlišují nadpisy stránek nebo případně specifickými ikonami webových stránek. Máte-li jich otevřeno více, je někdy skutečně obtížné najít mezi podobnými nadpisy tu správnou stránku. Proto IE7 nabízí grafickou navigaci funkci Přehled záložek. V záložce se zobrazí náhledy miniatur s obsahem všech aktivních záložek. Tuto funkci alternativně spustíte kombinací kláves Ctrl + Q. Následně se pak kliknutím na požadovaný obrázek dostanete k vybrané stránce. Pokud preferujete výběr otevřených záložek z textového seznamu, klikněte na šipku umístěnou vpravo vedle symbolu pro Přehled záložek.

IE má "pamatováka"

Pokud máte otevřeno více záložek a kliknete na ikonu pro uzavření prohlížeče (červený křížek v pravém horním rohu), objeví se okno s dotazem, zda opravdu chcete program ukončit. IE se tak snaží předejít situaci, kdy si neuvědomíte, že jste si pracně vyhledané stránky neuložili. Aby k tomu nedošlo, je zde právě zmíněný bezpečnostní dotaz, který nabízí ještě další možnosti. Pokud kliknete na Zobrazit možnosti, můžete zajistit, že IE7 opět otevře při příštím spuštění všechna aktuální okna a záložky. Aby se tak stalo, zaškrtněte volbu Otevřít záložky při příštím spuštění aplikace IE.
Existují ale další možnosti, jak uložit více záložek a později je při dalším spuštění IE otevřít. Všechny otevřené záložky v rámci jediného okna uložíte kliknutím na symbol Přidat k oblíbeným položkám (hvězdička s plusem) a vyberete Přidat skupinu záložek k oblíbeným položkám (alternativně prostřednictvím kombinace kláves Alt + A). Dále můžete více otevřených záložek při příštím startu zajistit takto: klikněte na Nástroje/Možnosti Internetu a zapište do kolonky Domovské stránky odděleně všechny vámi požadované webové adresy.

Nastavení prohlížení záložek

Tabbed browsing můžete podle potřeby v mnoha ohledech přizpůsobovat. Jeho konfiguraci najdete pod Nástroje/Obecné, na této kartě dole naleznete sekci Záložky s tlačítkem Nastavení. Zde je možné například vypnout výše zmíněnou bezpečnostní výstrahu, zobrazující se před ukončením IE. Také můžete nastavit, aby se nová záložka objevovala vpředu místo v pozadí. Z dalších možností dále zmíníme volbu pro nastavení pop-up oken tak, aby se všechna otvírala samostatně v nových oknech. Pokud nemáte rádi procházení po záložkách (jak pojmenoval Microsoft tabbed browsing), můžete ho zde zcela vypnout, změna se projeví po restartu prohlížeče.

RSS informační kanály

Pokud spouštíte webovou stránku, která nabízí jeden nebo více informačních kanálů, zbarví se ikona RSS v prohlížeči oranžově. Kliknutí na ní vede ke zobrazení obsahu novinek. Rozumné je především kliknout na malou šipku vedle RSS symbolu, kde jsou vám nabídnuty další kanály, samozřejmě pokud je stránka nabízí.

Předplaťte si RSS

Na většině stránek s novinkami a s podporou RSS najdete odkaz na možnost si zprávy "předplatit". Když si tuto možnost vyberete, nabídne IE okno pro odebírání informačních kanálů. To obsahuje název kanálu a cíl jeho umístění, pak jen stisknete tlačítko Přihlásit se k odběru. Vybraný kanál se následně objeví v Centru oblíbených položek, které reprezentuje žlutá hvězda vlevo nahoře v liště symbolů. Po kliknutí na hvězdu získáte boční lištu obsahující seznam všech kanálů. V nich se pak nacházejí nové zprávy a objevují se zde jejich příslušné "záložkové" nadpisy, tj. zpráva se po kliknutí na nadpis zobrazí ve své vlastní záložce. Pokud najedete kurzorem myši vlevo do lišty s kanály na příslušný nadpis, objeví se bublinka s informací o času aktualizace a počtu nových zpráv.
Podpora podcastingu: Výhodou IE 7 z hlediska kanálů je podpora podcastingu. Nejde totiž o nic jiného, než že jsou RSS kanály rozšířeny o odkazy na video a audio soubory. IE7 pozná obsažené odkazy a upraví je tak, aby bylo možné se soubory pracovat na kliknutí.

Jemný tuning RSS

Hlavní nastavení kanálu se nachází pod položkou Nástroje/Možnosti internetu na záložce Obsah, položka Informační kanály s tlačítkem Nastavení. Zde určíte, jak často se budou informační kanály stahovat. Mimo to můžete nastavit i zvukové upozornění, pokud stránka, kterou vyvoláváte, nabízí informační kanál.
Podle přání: Každý kanál se dá individuálně nastavit. To uděláte pomocí pravého tlačítka myší na příslušném kanálu (vlevo v liště), dole ze seznamu vyberete Vlastnost. Dostanete se tak do okna Vlastnosti informačního kanálu. Zde určujete, zda se mají stahovat připojené podcast soubory. Můžete stanovit pro každý kanál individuální aktualizační interval. Pod další položkou Archivovat definujete maximální počet aktualizací, které se mají pro tento informační kanál ukládat.

Vyhledávací lišta

IE7 má v pravém horním rohu umístěnu vyhledávací lištu, přes níž spustíte vyhledávání na jedné nebo více vyhledávacích službách. S touto lištou budete konfrontováni již při prvním startu IE7. Na uvítací stránce musíte určit, zda chcete využít výchozí vyhledávací služby Microsoftu. Zvolíte-li, že ne, dostanete se na stránku, kde jsou uvedeny další vyhledávací nástroje a vyhledávače, které jedním kliknutím integrujete do vyhledávací lišty (například Google, Yahoo nebo Wikipedia). Tuto stránku můžete zobrazit i později, jednoduše kliknete na šipku vpravo vedle vyhledávajícího pole a zvolíte Vyhledat dalšího poskytovatele.

Můžete sloučit různé vyhledávací služby

Některé weby již nabízejí vyhledávací plug-iny kompatibilní s novou verzí IE7. Rozeznáte to jednoduše tak, že se šipka vedle vyhledávacího pole zbarví světle oranžově. Když na ni kliknete, budou se vybrané typy služeb barevně lišit: nová služba jiná barva. Tuto službu pak přes možnost Přidat poskytovatele vyhledávání (klikněte na šipku vedle vyhledávacího pole) přidáte k výchozí vyhledávací službě IE.

Konfigurace seznamu vyhledávačů

Chcete-li služby odstranit, klikněte na šipku vedle vyhledávacího pole a vyberte položku Změnit výchozí nastavení vyhledávání. V dialogovém okně pak ponechte nastavenu pouze standardní vyhledávací službu.
Rychlé vyhledávání: Chcete-li použít standardní vyhledávací nástroj, ale ve vyhledávacím poli máte již vybránu jinou službu, ušetříte si jedno kliknutí tím, že cílovou adresu označíte přednastaveným symbolem otázky, např. ?pizza recepty. Pokud jste zadali hledaný výraz s parametrem ? a kliknete na symbol šipky či stisknete Enter, začíná vyhledávání ihned. Výsledky by se měly objevit v nové záložce, otevřete ji nejprve ručně přes Ctrl + T nebo přes prázdnou malou záložku. Přes další otevřené záložky pak můžete výsledky různých služeb pohodlně porovnávat. Pro rychlý přechod do vyhledávacího okna dále použijte kombinaci kláves Ctrl + E nebo pro výběr dané služby využijte myš.

Bezpečnost

Bezpečnost představuje podle Microsoftu ústřední téma IE7. Nový prohlížeč však nenabízí o mnoho více bezpečnostních funkcí než stávající verze konkurenčních produktů jako Firefox nebo Opera.

Moje PC patří pouze mně: mazání stop po surfování

Chcete-li zamezit tomu, aby ostatní uživatelé PC sledovali vaše výlety po internetu, nechte soubory vznikající při surfování vymazat. Zaznamenané soubory se ukládají do cache prohlížeče (dočasné internetové soubory) a cookies. V předchozí verzi IE6 jste museli pro zahlazení stop v položce Nástroje/Možnosti Internetu kliknout na více míst. IE7 nyní toto umožňuje v rámci jedné záložky v nabídce Nástroje/Vymazat historii. Jak název napovídá, použitím tohoto nástroje smažete nejen historii, ale také cookies, seznam uložených hesel a obsah formulářů vyplňovaných na internetu. Co je potěšující, můžete mazat jednotlivé položky nebo všechny najednou pomocí jednoho tlačítka.

Konfigurace phishingového filtru

Phishingový podvodníci vás zkoušejí nalákat na špatné stránky prostřednictvím e-mailových adres nebo odkazů, které třeba vypadají jako stránky velkých bank nebo jako akční nabídky obchodních domů apod. Na nich se máte přihlásit prostřednictvím přístupových hesel, zpravidla za účelem prověření bezpečnosti. Pomocí těchto údajů pak vyloupí vaše konta nebo nakoupí pod vašim jménem různé zboží.
Kontrola stránky: IE7 obsahuje phishingový filtr (v české verzi se jmenuje Filtr útoků phishing), který by vás před takovýmto napálením měl ochránit. Pokud je filtr aktivní (aktivujete jej z menu Nástroje/Filtr útoků typu Phishing), prohlížeč prověřuje/zkouší každou načítanou stránku v několika krocích. Nejdříve zjišťuje, zda není zařazena na seznam tzv. neseriózních stránek. Pokud zjistí, že ne, analyzuje její obsah z hlediska typických vlastností phishingu. Při pochybnostech pošle adresu stránky na server Microsoftu, na němž je umístěn seznam aktuálních nebezpečných stránek. Pokud ji v tomto seznamu nenajde, zbarví se panel s adresou žlutě, což signalizuje, že se může jednat o potenciálně nebezpečnou stránku. Zařadí-li webovou stránku do databanky jako nebezpečnou, adresa se zbarví červeně a přístup k jejímu obsahu se uzavře. Prohlédnout si ji pak můžete pouze na základě vašeho přímého pokynu.
IE7 podává hlášení: Ne každému uživateli se libí, že načítané stránky jsou posílány do Microsoftu na testování. Komu to nevyhovuje, musí se popisovaného filtru zříci a kontrolovat vše sám, například pomocí alternativního prohlížeče. Firefox nebo Opera obsahují podobnou funkci a oba pracují pod Windows XP, 98/Me, 2000.

Pojistka IE7 pod XP

IE obsahuje tzv. "chráněný režim", který, je-li aktivní, může spustit prohlížeč jen pro práci s "dočasnými internetovými soubory". Škodlivé programy, které se pokouší během surfovaní nepozorovaně instalovat do vašeho počítače, by pak neměly mít šanci uspět.
Pokud IE7 běží v operačním systému Windows Vista, je potřeba ochranný režim aktivovat v menu Nástroje/Bezpečnost, tím se použije stejná funkce obrany jako pod Windows XP.
Úprava ochranné zóny: Uživatelé operačního systému XP si rovněž mohou zřídit ochranou zónu pomocí anglicky mluvícího freewaru Sandboxie (www.sandboxie.com). Přes tento prográmek spustíte webový prohlížeč v bezpečném prostředí. Všechna data, která vznikají při surfování, možná i viry a trojské koně, přistanou v bezpečné virtuální zóně a ne na vašem pevném disku. Samozřejmě nejlepším způsobem, jak předejít podobným napadením, je to, že se budete pohybovat po prověřených stránkách a nebudete klikat na podezřelé odkazy.

Byl pro vás článek přínosný?