Hlavní navigace

Tip: Zorientujte se v IT žargonu a častých akronymech - 4. díl

11. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
V dnešním pokračování si povíme o portu DisplayPort, video kodeku H.265 a televizorech LED TV.

S rozvíjejícími se elektronickými technologiemi na nás ze všech stran útočí čím dál více technologických pojmů, kódových označení, marketingových názvů či akronymů. Některé představují standardní označení používané napříč celým odvětvím, jiné si vymýšlejí sami výrobci, aby se odlišili od konkurence a přidali svým produktům unikátní (marketingovou) hodnotu. Shrňme si a vysvětleme několik významných pojmů, které by neměly chybět v základní znalostní výbavě žádného technologického nadšence.

 

DisplayPort

DisplayPort je digitální rozhraní, nejčastěji využívané u desktopů a notebooků, sloužící pro připojení monitoru či jiného displeje. Podobně jako starší standard HDMI umožňuje i DisplayPort přenos jak obrazu, tak zvuku.

DisplayPort se tedy může zdát vzhledem k přítomnosti konektoru HDMI redundantní, avšak nese s sebou několik výhod. Jednou z nich je licencování. DisplayPort je licencován mezinárodní asociací pro počítačovou grafiku VESA a nevyžaduje od výrobců na rozdíl od HDMI odvádění licenčních poplatků. Oproti HDMI nabídne DisplayPort rovněž dvojnásobnou propustnost, což umožňuje připojení displejů s velmi vysokým rozlišením.

DisplayPort

Prostřednictvím jednoho DisplayPortu 1.2 lze připojit i více monitorů. Dále lze přenášet audio signál až o osmi kanálech s agregovanou propustností 49 Mbit/s.

H.265

H.265 představuje standard pro kompresi HD videa a oproti předchozí verzi H.264 nabídne až dvakrát vyšší kompresní poměr. Zasluhuje se tedy o výraznou redukci množství dat přenášených televizními kanály, avšak H.265 je náročnější na výpočetní výkon procesorů.

příloha_ovladnete_sva_data

LED TV

Ve většině případů používají výrobci štítek LED TV pro označení televizorů, které nesou LCD displej podsvícený skupinou LED diod. Jedná se tedy o stejný systém, jaký využívají dnešní počítačové monitory. Diody emitující světlo postupně nahradily dřívější systém založený na fluorescenčních CCFL trubicích. Mezi hlavní výhody LED diod patří nižší spotřeba elektrické energie, možnost konstrukce užších šasi televizorů a také se zasluhují o lepší obrazovou kvalitu.

led tv

Byl pro vás článek přínosný?