Hlavní navigace

Tip: Zefektivněte práci v MS Word 2010 - 2. díl

25. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
V dnešním pokračování si ukážeme, jak vytvořit automatické číslování položek pomocí kódů polí.

Ačkoliv Microsoft obohatil kancelářský balík Office o pás karet z důvodu snazšího přístupu k funkcím, některé vlastnosti jsou stále skryty, i když mohou výrazně usnadnit práci.

 

1. dílLinky položek formuláře, obrácené pořadí tisku

2. dílAutomatické sekvenční číslování

3. dílUložte obrázek jako Building Blocks, Vytvořte ikony pro vkládání symbolů

4. dílPřidejte či odebert slova ze slovníku, Opravte formátování vkládaného textu

 

3) Automatické sekvenční číslování

MS Word umožňuje tvorbu položek, jež budou zobrazeny v očíslovaném pořadí. Tato funkce je užitečná například v případě, kdy vytváříte kupony, lístky, či jiné elementy, které jako jednoznačný identifikátor používají číselnou hodnotu. Automaticky číslované položky můžete vytvořit za pomocí tzv. polí. Nejprve tedy vytvořte požadované položky (mohou být například v buňkách tabulky nebo na samostatných řádcích).

Klikněte na místo, kde by se mělo objevit první číslo, na kartě Vložení vyberte možnost Rychlé části a z menu vyberte Pole.

MS Word 2010 - pole

V dialogovém okně v sekci Kategorie zvolte Číslování, ze seznamu nabídnutých funkcí vyberte Seq, klikněte na tlačítko Možnosti a následně v dialogovém okně přepněte na kartu Přepínače specifické pro pole. Požadavek na číslování položek následně specifikujte v poli Kódy polí, do nějž za předvyplněné klíčové slovo SEQ zapište libovolné označení záložky (např. cislo_listku). Toto označení se nebude nikde zobrazovat, uvidíte jej pouze vy. Následně zadejte přepínač \r (umožňující nastavit počáteční číslo) a nakonec samotné počáteční číslo. Pokud chcete například začít číslovat od 1000, bude kód pole vypadat následovně:

SEQ cislo_listku \r 1000.

MS Word 2010 - cislovani

V obou otevřených dialogových oknech klikněte na tlačítko OK. V dokumentu již uvidíte číslo 1000. Následně klikněte na pozici, kde se má zobrazit následující číslo, opět vložte pole a „proklikejte se“ k nastavení kódu pole. Tentokrát použijeme přepínač \n, který udává, že se má v daném poli zobrazit následující hodnota oproti předchozímu poli:

SEQ cislo_listku \n

Opět vše potvrďte tlačítky OK a následně již v dokumentu uvidíte na dané pozici číslo 1001. Toto pole jednoduše zkopírujte na všechny následující pozice (označte jej a použijte klávesové zkratky Ctrl­+C pro zkopírování do schránky a Ctrl+V pro vložení). Číslování se automaticky po zkopírování pole nepřepočítává, tudíž aby se vám zobrazila správná čísla, označte veškerý text (např. klávesovou zkratkou Ctrl+A) a stiskněte klávesu F9 pro aktualizaci všech polí.

Pakliže si přejete změnit počáteční číslo, klikněte na pole, které jste vytvořili jako první pomocí přepínače \r, a stiskněte klávesovou zkratku Shift+F9 pro zobrazení kódu pole. Nahraďte číslo 1000 za libovolné jiné a opět stiskněte Shift+F9 pro skrytí kódu pole. Nyní bude nutné opět aktualizovat hodnoty polí (Ctrl+A, F9).

Výsledek může vypadat například takto:

příloha_ovladnete_sva_data

MS Word 2010 - vysledek

V příštím díle se zaměříme na integraci vlastních často používaných obrázků do galerie médií a na tvorbu ikon pro rychlé vkládání specifických znaků.

Byl pro vás článek přínosný?