Hlavní navigace

TIP: Zabezpečte svůj smartphone s OS Android

29. 6. 2011

Sdílet

 Autor:
Ačkoliv si to málokdo uvědomuje, mobilní telefony obsahují velké množství citlivých údajů svých uživatelů. Podívejte se, jak svůj smartphone řádně zabezpečit.

Akumulace citlivých dat obecně činí smartphony lákavými terči pro potenciální útočníky. Například zařízení běžící na OS Android se současně potýkají s napadeními trojskými koni a dalšími typy malwaru a to je podle expertů škodlivý software pro tuto platformu stále teprve v plenkách. Uživatelé své smartphony navíc většinou nepovažují za zařízení adekvátní počítačům (což v dnešní době smartphony jsou) a tudíž necítí potřebu mobilní telefon patřičně zabezpečit.

 

Pakliže vlastníte smartphone s operačním systémem Android a stále jste si nenainstalovali žádnou bezpečnostní aplikaci, měli byste tak co nejdříve učinit. Velké množství antivirového softwaru je navíc zdarma. V prvním kroku si z Android marketu stáhněte některý antivirový program, jenž kromě skenování systému může nabídnout například vzdálené smazání dat (hodí se při krádeži telefonu), GPS lokalizaci či blokování SMS spamu.

 

Z bezplatných aplikací doporučujeme Lookout Mobile Security. Program umí v systému vyhledat vyhledat malware, automaticky skenovat nově instalované aplikace nebo zálohovat vaše kontakty a fotografie na cloudové úložiště. Při instalaci vás program požádá o tvorbu vlastního účtu, který můžete spravovat prostřednictvím webových stránekwww.mylookout.com.

 

Po přihlášení můžete na webové stránce přepínat mezi záložkami Dashboard (zobrazuje aktuální stav ochrany) Security, Backup (umožňuje zálohovat a obnovit data), Missing Device (lokace ztraceného zařízení) a Settings (nastavení profilu). V bezplatně verzi program nabídne dálkového spuštění zvukové sirény (jež lze bohužel na telefonu ihned vypnout) a geografickou lokaci telefonu, která je při použití GPS modulu opravdu přesná. Pro aktivaci obou služeb je nicméně bohužel nutné, aby byl telefon připojen k internetu.

lookout

Z dalších bezpečnostních aplikací můžeme doporučit Symantec Norton Mobile SecurityAVG Antivirus Pro nebo McAfee WaveSecure.

 

Úvodní foto - ©Maksym Dykha - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?