Hlavní navigace

TIP: Vytvořte si bootovací flash disk poslední záchrany - 6.díl

19. 7. 2011

Sdílet

 Autor: © farsh - Fotolia.com
Závěrečný díl věnujeme několika dalším užitečným nástrojům, jejichž přítomnost na vašem bootovacím flash disku v horkých chvilkách jistě oceníte.

Zachraňujete kamarádův zhavarovaný systém? Jak praví lidové moudro, štěstí přeje připraveným. Vytvořte si bootovací flash disk s užitečnými diagnostickými a opravnými nástroji

 

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flash-disk-posledni-zachrany-1-dil-20566

2. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flashdisk-posledni-zachrany-2-dil-20570

3. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flash-disk-posledni-zachrany-3-dil-20595

4. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flash-disk-posledni-zachrany-4-dil-20599

5. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flash-disk-posledni-zachrany-5-dil-20609

6. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flash-disk-posledni-zachrany-6-dil-20617

 

6) Extra nástroje pro váš flash disk

Prvním nepostradatelným nástrojem, který by mezi opravnými nástroji rozhodně neměl chybět, je Recuva Portable, přenosný program schopný vcelku úspěšné obnovy smazaných dat. Pakliže by měl být nějaký nástroj přenosný, pak je to právě utilita schopná obnovy dat, neboť každý další zápis na postižený harddisk snižuje pravděpodobnost záchrany souborů, tudíž případná instalace programu nepřipadá v úvahu. Ovládání programu je vcelku intuitivní. Pouze vyberete typ dat, jež si přejete obnovit, spolu s umístěním a proces obnovy může začít. Pakliže povolíte hloubkové prohledávání, může celá operace trvat i několik hodin, nicméně při ztrátě cenných dat se jistě tato volba vyplatí.

Recuva

CCleaner Portable představuje další bezplatný přenosný nástroj od společnosti Piriform. Jak už název napovídá, program dovede pročistit systém od nechtěných či nepotřebných souborů, jako jsou cache programů, cookies a další "balast" operačního systému Windows a jeho součástí. Program umí také pročistit registry (tuto operaci provádějte s maximální obezřetností) a odinstalovat programy (tuto operaci však důkladněji provede následující nástroj).

CCleaner

Téměř každý program určený pro Windows disponuje vlastním odinstalačním mechanizmem, nicméně většina z nich za sebou nechává neuklizené soubory a adresáře. Revo Uninstaller Portable je šikovný přenosný program, jenž dovede vybraný software kompletně odstranit. Nejprve spustí vlastní odinstalační proces zvoleného programu a následně automaticky smaže vše, co za sebou nezvedený software zanechal. V některých případech není stoprocentně úspěšný, ale většinou odvede kvalitní práci. Nutno však zmínit, že Revo Uninstaller, ačkoliv běží pod 64bitovými Windows, nedovede odstranit 64bitové programy.

Revo

Ve třetím díle jsme si představili nástroj Disk Health spustitelný pod OS PartedMagic. Ve všech případech však není nutné bootovat do Linuxu, jelikož i pod Windows spustíte kvalitní nástroj určený pro kontrolu stavu harddisku. HD Tune sice není oficiálně přenosný program, ovšem jakmile jej v rámci Windows nainstalujete, můžete celou složku přesunout na váš flash disk a používat program kdekoliv.

HDTune

Posledním nástrojem, který si v tomto seriálu představíme, je Folder Size Portable. Nástroj se hodí v případě, kdy se snažíte z přeplněného harddisku odstranit nepotřebné soubory, ale nevíte, které z nich obsazují nejvíce prostoru. Jistě, mohli byste adresářovou strukturu procházet ručně, nicméně proč si práci nezjednodušit pomocí specializovaného nástroje. Folder Size vám v přehledném seznamu či grafu zobrazí adresáře, jež v systému zabírají nejvíce místa. Přenosná verze programu je sice označena jako experimentální, nicméně funguje dobře.

FolderSize

V závěru seriálu pro vás máme již pouze drobnou motivaci. Ať už se jedná o babiččin "rozbitý" počítač, kamarádův stroj či porouchaný notebook náhodné slečny v nesnázích, s výzbrojí v podobě flash disku, jenž se vleze do kapsy, se můžete stát opravdovými hrdiny dne vyslouživšími si pekáč buchet, poplácání po rameni či dokonce telefonní číslo :-).

příloha_ovladnete_sva_data

 

Úvodní foto: © farsh - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?