Hlavní navigace

TIP: surfujte na internetu bezpečně díky aplikaci Flagfox

17. 2. 2011

Sdílet

V dnešním tipu se podíváme na zajímavý přídavek pro prohlížeč Firefox, který vám pomůže určit, zda se nenacházíte na podvodné webové stránce.

Počítačoví piráti v dnešní době dokážou vytvořit velmi zdařilé kopie známých webových stránek, díky nimž nachytají a  následně podvedou mnoho uživatelů. Jednu věc však nemohou tak snadno zamaskovat - reálnou lokaci serveru, na němž podvodná stránka běží. Můžete se dívat třeba na dokonalou repliku oblíbeného aukčního portálu eBay, avšak pokud je hostována v Uzbekistánu, není rozhodně vhodné vkládat jakákoli osobní data. Jak ale skutečnou lokaci serveru zjistit? Pomůže vám doplněk pro prohlížeč Firefox s názvem Flagfox.

Tento add-on provede všechnu detektivní práci za vás: odhalí, kde se reálně server nachází a umístí na konec řádku, do něhož zadáváte URL adresu, vlajku této země. Pokud vás zajímá, zda je to přesné, tak vězte, že Flagfox určuje aktuální pozici serveru, ke kterému jste připojeni a nezkoumá pouze zemi dané domény. Vlaječka se objeví na každé webové stránce, pokud na ni kliknete, zobrazí se vám v nové záložce podrobné zeměpisné informace o daném webu.

Byl pro vás článek přínosný?