Hlavní navigace

Tip: Snadná tvorba, úprava a sdílení screenshotů s LightShot

16. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © James Thew - Fotolia.com
Narazili jste na zajímavý text, obrázek či jiný obsah, který si přejete uložit a sdílet s ostatními? Nástroj LightShot vám umožní jednou klávesou vytvořit snímek obrazovky, vybrat výřez a výsledek uložit online.

Vytváření snímků obrazovky může být užitečné v mnoha případech. Ať už se snažíte kamarádovi demonstrovat nastavení svého programu, či jste na internetu narazili na zajímavý obsah, který se vám nechce kopírovat či ukládat, vytvoření snímku obrazovky tvoří nejrychlejší způsob zachycení důležitých informací do jediného obrázku. Co se týká vestavěné podpory OS Windows, nástroj Výstřižky je sice poměrně užitečný, avšak nenabízí žádnou rychlou možnost sdílení či editaci zachyceného snímku. Můžete však dát šanci bezplatnému nástroji LightShot, který běží na pozadí a v případě potřeby umožní rychle vytvořit snímek obrazovky, nahrát jej na internet a sdílet odkaz.

Nástroj LightShot stáhněte a nainstalujte. Po dokončení instalace by se měla v oznamovací oblasti počítače mezi systémovými ikonami objevit ikona modrého listu zastupující běžící nástroj LightShot. Nyní již můžete tvořit snímky obrazovky stisknutím tlačítka PrtScr. Následně obrazovka ztmavne a tahem myši můžete vybrat a dále upravit požadovaný výřez. Pod výřezem naleznete 6 tlačítek, která po řadě slouží k editaci, uploadu, tisku, kopírování do schránky, uložení na disk a zrušení.

Pakliže chcete obrázek ihned sdílet, klikněte na ikonu pro upload (svislá šipka), nástroj následně snímek nahraje na internet a zobrazí vám odkaz. Ten můžete zkopírovat do schránky pomocí tlačítka Copy a následně jej kamkoliv vložit (například klávesovou zkratkou Ctrl-V). LightShot nabízí také možnost jednoduché editace obrázku v online prostředí, což považujeme za velice užitečnou vlastnost, neboť kvůli jednoduchým úpravám nemusíte otevírat grafický editor.

příloha_ovladnete_sva_data

lightshot editor

Třešničkou na dortu je nakonec možnost porovnat zachycený snímek s obrázky na internetu pomocí služeb Google nebo TinyEye a vyhledat tak k obrázku relevantní informace. Tato funkce se skrývá pod ikonou fotoaparátu (Google) respektive písmene T (Tinyeye) na pravé straně výřezu. Pod touto ikonou dále naleznete volby pro sdílení odkazu prostřednictvím emailu a sociálních sítí Facebook a Twitter.

Byl pro vás článek přínosný?