Hlavní navigace

Tip: Rozdíly mezi edicemi Windows 7 pod drobnohledem - 2.díl

27. 9. 2011

Sdílet

 Autor: © Andrey Sukhachev - Fotolia.com
V dnešním díle nahlédneme pod pokličku méně známé edici Windows 7 Home Basic a poté se zaměříme na mezi běžnými uživateli zřejmě nejrozšířenější edici Home Premium.

Zajímá vás, proč se Windows 7 prodává v tolika verzích, co znamenají záludná označení a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Seriál Rozdíly mezi edicemi Windows 7 pod drobnohledem vám ve spleti edicí jednou provždy udělá jasno.

 

1. díl - Windows 7 Home starter

2. díl - Windows 7 Home Basic, Home Premium

3. díl - Windows Professional

4. díl - Windows Enterprise a Ultimate, edice s příznakem N

 

Windows 7 Home Basic

Edice Home Basic je dostupná pouze v některých zemích světa, které Microsoft považuje za rozvojové. Pro ostatní (technicky vyspělé) země je určena vybavenější edice Home Premium. Ačkoliv je Windows 7 Home Basic také podstatně „ořezaná“ edice, stále nabídne větší funkcionalitu a širší podporu než Starter. Předně je nabízena v 32bitové i 64bitové verzi s podporou operační paměti o velikosti RAM 4 GB (32 bit) respektive 8 GB (64 bit). Stejně jako Starter však Home Basic umožní využití „pouze“ jednoho fyzického procesoru. Home Basic stále neumožňuje tvorbu domácí sítě (lze se pouze připojit do již existující) a absenci schopnosti připojení do domény snad netřeba zmiňovat. Pochopitelně chybí podnikové služby, oproti edici Starter však přibyla funkce Sdílení připojení k internetu. Co se týká multimédií, Windows Media Center nebo podporu tvorby a přehrávání DVD zde nehledejte. Home Premium však alespoň přináší omezenou podporu grafického uživatelského rozhraní Windows Aero.

 

Windows 7 Home Premium

Jak již bylo zmíněno výše, tato edice je určena pro tzv. „technicky vyspělé země“, za něž Microsoft považuje například západní a střední Evropu, Kanadu nebo (překvapivě) USA. Home Premium již umožňuje využití dvou fyzických procesorů a rovněž lze zakoupit ve 32 bitové variantě (s podporu až 4 GB RAM) a 64bitové variantě (s podporou až 16 GB RAM). Možnost připojení do domény stále chybí, avšak oproti „hloupějším“ edicím nabídne podporu tvorby domácí sítě, přehrávání i tvorby DVD a disponuje nástrojem Windows Media Center. Edice Home Premium je již také vybavena plnohodnotným UI Aero. Absence podnikových služeb je jistě zřejmá.

aero

Co je co?

Sdílení připojení k internetu

Funkce umožňuje, jak již název napovídá, sdílet připojení k internetu mezi zařízeními.  Pakliže je počítač připojen k internetu a současně je nezávisle připojen k ostatním zařízením v síti, lze jej nastavit jako hostitelský počítač a připojení drátově či bezdrátově sdílet.

 

Windows Media Center

Jedná se o komplexní systém zaměřený na zprostředkování digitální zábavy. Je přímo integrován v edicích Home Premium a vyšších. Nabídne podporu globálních televizních standardů a tunerů, některých rozšířenějších audio a video kodeků, vytváření fotografických galerií, sdílení multimédií v domácí síti a další funkce.

 

V příštím díle se podíváme na zoubek edici Professional a jejím rozšířením oproti edicím Home.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Úvodní foto: © Andrey Sukhachev - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?