Hlavní navigace

Tip: Reklamy Google - jak fungují a jak je přizpůsobit - 3.díl

6. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
V závěrečném díle se zaměříme na možnost zrušení odběru personalizovaných reklam, úpravu zájmových kategorií či zamezení ukládání historie vyhledávání.

Pravděpodobně jste si již někdy všimli, že reklamy zobrazované ve vyhledávači Google a v Gmailu svým obsahem až podezřele korelují s vaším vyhledáváním či korespondencí. Není to náhoda.

 

1. dílGoogle sleduje vaše dotazy

2. dílProč tato reklama, Zablokujte nežádoucí inzerenty

3. díl - Jak zrušit odběr personalizovaných reklam, upravit či odebrat zájmové kategorie a zakázat histori vyhledávání

 

Jak zrušit odběr personalizovaných reklam

Pokud si nepřejete, aby vám prohlížeč nabízel personalizované reklamy, můžete tuto funkci kdykoliv deaktivovat. Jakmile se z odběru odhlásíte, prohlížeč se vám bude stále pokoušet zobrazovat relevantní reklamy ve vyhledávači Google i v Gmailu, nicméně pro výběr kategorií nebude Google používat dodatečné informace umožňující vyšší míru personalizace. Ztratíte tak však možnost blokovat vybrané inzerenty, jak jsme si ukázali v předchozím díle.

Společnost Google však uživatelům slibuje, že pokud zůstanou v odběru personalizovaných reklam přihlášeni, bude se jim zobrazovat menší počet reklam a současně relevantnější obsah. „Ve správci nastavení reklam si můžete všimnout, že uživatelé, již mají přihlášen odběr personalizovaných reklam, průměrně kliknou na více odkazů, avšak celkově jim reklam zobrazí méně,“ tvrdí zástupci společnosti Google.

 

Jak upravit či odebrat zájmové kategorie

Jak jsme již zmínili výše, jedním z hlavních faktorů ovlivňujících zobrazované reklamy je množina informací, které Google zaznamenává ve vašem účtu. Jedná se především o navštívené webové stránky, vyhledávaná klíčová slova a specifické soubory cookie, které si váš prohlížeč lokálně ukládá. Zájmové kategorie a odvozené demografické údaje spjaté s vaším účtem si můžete prohlédnout ve Správci nastavení reklam v menu Reklamy na webu.

rekalmy na webu

Veškeré zaznamenané informace zde můžete upravit, zcela odstranit či dokonce doplnit o přesnější údaje. Současně zde naleznete informace o souboru cookie, který Google používá pro asociaci vybraných kategorií reklam s vaším webovým prohlížečem.

 

Jak zakázat historii vyhledávání

příloha_ovladnete_sva_data

Historie vašeho vyhledávání rovněž do vysoké míry ovlivňuje výběr zobrazovaných reklam. Google vám tedy rovněž nabízí možnost zakázat záznam historie tak, aby reklamy nebyly zadanými klíčovými slovy ovlivněny. Pokud si přejete historii zakázat, otevřete Google Dashboard, seznam  nastavení spjatých s vaším Google účtem. Téměř na úplném konci naleznete položku Web History, která schraňuje nastavení webové historie několika kategorií, jako je web, obrázky, video apod. Pokud si například přejete zamezit ukládání historie webového vyhledávání, klikněte na položku Web a následně zvolte tlačítko Pause. Pakliže byste chtěli historii pouze promazat, poslouží vám odkaz Remove items or celar Web history a následně tlačítko Remove (pro smazání konkrétní položky) či Remove all web history pro smazání celé historie.

pause

Byl pro vás článek přínosný?