Hlavní navigace

TIP: Publikace ve Wordu? Žádný problém - 7. díl

25. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © Petr Vaclavek - Fotolia.com
V dalším pokračování se podíváme, jak vložit textové pole s textem do textového dokumentu za účelem upoutání pozornosti čtenáře.

Špičkové programy pro desktop publishing jako Adobe InDesign či QuarkXPress disponují celou řadou pokročilých funkcí, tomu však odpovídá i jejich vysoká cena. Pěknou publikaci však vytvoříte i ve Wordu, stačí vědět, jak na to.

 

1. dílPro dosažení jednotného formátování používejte styly

2. dílPřesné zarovnání a rozložení objektů

3. dílPřetékání textu z jedné stránky na další prostřednictvím textového pole

4. dílZalomení textu okolo obrázku (automatického tvaru) či přes obrázek (automatický tvar)

5. dílVytváření efektních prvních písmen odstavců, Zobrazování textu ve sloupcích

6. dílPřidání titulků k obrázkům

7. dílVložení textového pole s textem do dokumentu za účelem přitáhnutí pozornosti čtenáře

8. dílOkamžité vkládání titulní strany, Úprava vzdálenosti mezi řádky a odstavci v textovém dokumentu

8) Vložení textového pole s textem do dokumentu za účelem přitáhnutí pozornosti čtenáře

Máte-li dokument, který na jednotlivých stránkách obsahuje skutečně velké množství textu, pak můžete atraktivitu článku zvýšit tím, že do dokumentu mezi text vložíte textové pole nesoucí jednu či dvě věty důležitého textu zkopírovaného právě z tohoto dokumentu. Nejprve vyberte text, který budete chtít do textového pole umístit a vložte jej do schránky (např. klávesovou zkratkou Ctrl+C). Klepněte na záložku Vložení, vyberte nabídku Textové pole a zvolte si z galerie libovolný vzhled textového pole. Klikněte do vloženého textového pole, a vložte původně zkopírovaný text (např. klávesovou zkratkou Ctrl+V).

vložený text

Nyní na textové pole klepněte a přesuňte jej na stránce na vybrané místo, přičemž upravte jeho velikost tak, aby se v něm zobrazoval veškerý vámi vložený text. Doporučuje se i úprava fontu písma a zvětšení mezer mezi písmeny tak, aby se na první pohled odlišoval od standardního textu dokumentu. Zároveň tím zajistíte, že si jej čtenář lépe všimne a nesplete si jej se standardním textem dokumentu.

příloha_ovladnete_sva_data

 

V následujícím závěrečném díle si ukážeme, jak snadno a rychle vložit efektní titulní stranu. Taktéž si ukážeme, jak vhodně nastavit vzdálenost mezi řádky a odstavci v textovém dokumentu.

Byl pro vás článek přínosný?