Hlavní navigace

TIP: Publikace ve Wordu? Žádný problém - 5. díl

23. 6. 2012

Sdílet

Dnes se podíváme na tvorbu dekorovaných počátečních písmen odstavců a následně se zaměříme na zarovnání textu do sloupců pro zvýšení přehlednosti článku.

Špičkové programy pro desktop publishing jako Adobe InDesign či QuarkXPress disponují celou řadou pokročilých funkcí, tomu však odpovídá i jejich vysoká cena. Pěknou publikaci však vytvoříte i ve Wordu, stačí vědět, jak na to.

 

1. dílPro dosažení jednotného formátování používejte styly

2. dílPřesné zarovnání a rozložení objektů

3. dílPřetékání textu z jedné stránky na další prostřednictvím textového pole

4. dílZalomení textu okolo obrázku (automatického tvaru) či přes obrázek (automatický tvar)

5. dílVytváření efektních prvních písmen odstavců, Zobrazování textu ve sloupcích

6. dílPřidání titulků k obrázkům

7. dílVložení textového pole s textem do dokumentu za účelem přitáhnutí pozornosti čtenáře

8. dílOkamžité vkládání titulní strany, Úprava vzdálenosti mezi řádky a odstavci v textovém dokumentu

5) Vytváření efektních prvních písmen odstavců

V dávných dobách, kdy psané rukopisy byly velkou vzácností, bývalo zvykem, že písaři první písmeno stránky či kapitoly zdobili. Tuto možnost máme však i dnes, a to i při psaní textu ve Wordu, kde je také možné vytvářet ozdobné první písmeno stránky či odstavce. Stačí, když klepnete do odstavce, v němž budete chtít napsat jeho první písmeno ozdobným písmem, klepněte na pásu karet na záložku Vložení a vyberte položku Iniciála -> V textu.

Funkce Iniciála umožňuje vytváření efektních prvních písmen u dokumentů či třeba kapitol knih

Pokračujte klepnutí do nabídky Iniciála -> Možnosti iniciál, kde se dá nastavit vzhled iniciál, konkrétně typ použitého fontu, počet řádků, do nichž bude zasahovat a konečně vzdálenost odsazení iniciály od textu. Chcete-li dosáhnout co nejlepších výsledků, pak se nebojte pro vámi vybraný font s těmito hodnotami experimentovat. Word považuje iniciálu za součást slova, do něhož patří, takže nebude problém ani s kontrolou pravopisu.

 

6) Zobrazování textu ve sloupcích

U novin, učebních textů či podobných dokumentů můžete umístit text do sloupců, díky čemuž bude daleko lépe čitelný. Ve Wordu můžete do sloupců umístit jak krátký text, tak klidně celý dlouhý dokument. Obvykle se však požaduje, aby nadpis dokumentu zabíral celou šířku řádku a do sloupců byl umístěn pouze text dokumentu.

Celý dokument nebo i jen jeho část můžete naformátovat s použitím sloupců, takže bude vypadat, jako by se jednalo o článek v novinách či v časopisu.

Chcete-li tedy umístit text do sloupců, pak jednoduše příslušný text vyberte a klepněte na záložku Rozložení stránky, která se nachází na pásu karet. Následně klepněte na nabídku Sloupce a vyberte příslušný počet sloupců (obvykle vystačíte se dvěma). Word vybraný text do sloupců automaticky rozmístí a zbytek textu ponechá tak, aby obsadil celou šířku řádku.

příloha_ovladnete_sva_data

 

V dalším pokračování si ukážeme, jak obrázky obohatit o titulky s popisem.

Byl pro vás článek přínosný?