Hlavní navigace

Tip: Průvodce porty základní desky - 4. díl

21. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © rolffimages - Fotolia.com
V posledním dílu se podíváme na sloty, piny a konektory u základních desek Intel s nejnovější čipovou sadou DZ77.

Když se podíváte na základní desku ve svém počítači, možná vás udiví, kolik různých konektorů či pinů se na ní nachází. Nemáte chuť se jim tak trošku podívat na zoubek a dozvědět se pár zajímavých informací o slotech, konektorech či pinech používaných na soudobých základních deskách?

 

1. díl článku: Porty starších základních desek na příkladě Asus P5WDH Deluxe

2. díl článku: Porty modernějších základních desek na příkladě Intel DP67BG

3. díl článku: Porty základních desek pro procesory AMD na příkladě Gigabyte 99FXA-UD7

4. díl článku: Porty základních desek Intel s nejnovější čipovou sadou DZ77 na příkladě Intel DZ77GA-70K

 

Intel DZ77GA-70K

Základní deska DZ77GA-70K je navržena tak, aby mohla používat nejnovější čipovou sadu Intel Z77. V tomto případě použijeme obrázek obsahující pouze část této základní desky, a to kvůli zvýraznění několika speciálních konektorů a podrobnějšímu pohledu na ně.

Část základní desky Intel DZ77GA-70K – základní desky obsahující nejnovější čipovou sadu s označením Intel Z77

Patice pro větráček počítačové skříně (Case fan header): Jak již bylo uvedeno výše, mají současné základní desky vyšší třídy těchto několik patic roztroušených po celé základní desce. Je-li jich dostatečný počet, pak byste k nim měli připojit přídavné větráčky, neboť BIOS dokáže sledovat a upravovat rychlost jejich otáčení – samozřejmě pokud nejste zapáleným "přetaktovávačem", který používá pro řízení činnosti větráčku samostatné moduly.

PCI Express x4 slot: Tento poměrně vzácný slot PCIe 4x, a to jak ve fyzickém, tak elektrickém provedení, se používá pro vysoce výkonné síťové karty a pro některé diskové řadiče.

S/PDIF digital audio: Tento starší typ konektoru byl původně používaný pro připojení optických mechanik CD-ROM. V současnosti se stále ještě používá pro připojení optických disků a dalších zvukových zařízení podporujících digitální zvuk S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface).

USB 3.0 front panel: Základní deska DZ77GA obsahuje dva konektory USB 3.0, které umožňují připojení celkem až čtyř zásuvek USB 3.0 umístěných na přední části počítačové skříně.

Zásuvka USB 2.0 pro rychlé nabíjení na předním panelu počítačové skříně (High-current USB 2.0 front panel): Jedná se o nepatrně odlišný typ konektoru USB 2.0. Při příjmu či odesílání dat se chová jako standardní konektor USB 2.0, ovšem dokáže dodávat více elektrického proudu, což jej předurčuje například k rychlému nabíjení mobilních telefonů či jiných zařízení (například iPadů od firmy Apple), jež vyžadují větší množství elektrického proudu, než které je schopen dodat standardní konektor USB 2.0.

Consumer IR: Tento konektor se používá pro připojení přijímačů využívajících infračervené záření, která jsou umístěna na předním panelu počítačové skříně. Umožňuje uživatelům ovládání počítače klasickým programovatelným dálkovým ovladačem.

LED diody pro diagnostiku (Diagnostic LEDs): Většina základních desek obsahuje několik LED diod, které svítí či mění barvu ve chvíli, kdy základní deska zaznamená nějaký problém. Několik základních desek vyšší třídy má však tyto LED diody pro diagnostiku, které však o nastalém problému informují pomocí alfanumerického kódu, jenž umožňuje snazší identifikaci případných potíží.

 

ICTrocenka

Závěrem

Tímto končíme našeho průvodce po různých konektorech, pinech a portech na základních deskách. Je jasné, že jsme zde neuvedli kompletní přehled, nicméně zmínili jsme zde naprostou většinu konektorů, s nimiž se můžete potkat na současných základních deskách.

Určitě není běžné, abyste se na základní desce setkali s každým zde uvedeným konektorem, nicméně pokud se s nimi seznámíte a pochopíte jejich funkci, pomůže vám to v budoucnu třeba při nákupu vhodné počítačové skříně nebo při pořizování nových zařízení v rámci upgradu počítače.

Byl pro vás článek přínosný?