Hlavní navigace

Tip: Port sem port tam, k čemu je všechny mám? - 5. díl

18. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © hubis3d - Fotolia.com
V závěrečném díle se podívame na to, kam konektory směřují a jaký můžeme v příštích letech očekávat vývoj.

Pokud jste si někdy detailně prohlíželi zadní stěnu vašeho stolního počítače, pravděpodobně jste narazili na množství volných konektorů s doposud neznámou činností. Pojďme si v nich udělat jasno.

 

1. díl USB

2. díleSATA, síťové rozhraní, audio

3. dílvideo konektory

4. dílPS/2, FireWire, sériový port, paralelní port

5. díl - Thunderbolt, budoucí vývoj

 

Budoucí vývoj

Thunderbolt

Doposud jsme se nezmínili o některých konektorech, které si prošlapávají cestu na osobní počítače a notebooky a s nimiž se zřejmě budeme setkávat stále častěji. Dobrým příkladem je technologie Thunderbolt. Za vývojem tohoto vysokorychlostního rozhraní stojí společnosti Intel a Apple a ačkoliv se jedná o jednoznačný technologický pokrok, zatím není Thunderbolt příliš rozšířen a setkáte se s ním zatím především u počítačů a notebooků Apple. Thunderbolt spojuje technologii PCI Express a DisplayPort a jako konektor Apple využívá Mini DisplayPort, o kterém byla řeč v minulém díle. Thunderbolt dosahuje teoretické rychlosti přenosu dat až 10 Gbit/s. V praxi jsou hodnoty nicméně podstatně nižší.

příloha_ovladnete_sva_data

Možnosti připojení budou jednodušší

Dobrou zprávou je, že se množství různých konektorů na zadních stěnách počítačů v budoucnu zřejmě sníží. Systémy s integrovanými grafikami by v budoucnu mohly nabízet pouze DisplayPort a HDMI. Pravděpodobně se budeme setkávat také s výše zmíněným Thunderboltem, vysokorychlostními USB (zatím ve verzi 3.0), audio konektory a síťovým rozhraním.

Zjednodušení nabídky konektorů je nevyhnutelné, především pak s postupným přechodem na mobilní zařízení, jež z hlediska nároků na kompaktnost zkrátka nemohou nabízet panel s širokou škálou specificky zaměřených konektorů.

Byl pro vás článek přínosný?