Hlavní navigace

Tip: Port sem port tam, k čemu je všechny mám? - 3. díl

16. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © Dron - Fotolia.com
V dnešním díle si ukážeme konektory určené pro přenos obrazových dat. Zaměříme se na VGA, DVI, HDMI a DisplayPort.

Pokud jste si někdy detailně prohlíželi zadní stěnu vašeho stolního počítače, pravděpodobně jste narazili na množství volných konektorů s doposud neznámou činností. Pojďme si v nich udělat jasno.

 

1. díl USB

2. díleSATA, síťové rozhraní, audio

3. dílvideo konektory

4. dílPS/2, FireWire, sériový port, paralelní port

5. dílThunderbolt, budoucí vývoj


Video konektory: minulost současnost a budoucnost

VGA

VGA

Systémy s integrovanými grafickými kartami dnes stále často nesou VGA (Video Graphics Array) port a u většiny dnes nabízených monitorů VGA taktéž najdete. Některé monitory se však dnes již poněkud zestárlého konektoru zbavují a naleznete u nich již pouze digitální DVI, HDMI či DisplayPort. Stejně tak diskrétní grafické karty od integrace VGA portu ustupují a ve většině případů se s ním již nesetkáte, ačkoliv grafiky jako součást balení nabízejí DVI-VGA adaptér či jej můžete běžně zakoupit u prodejců elektroniky.

 

DVI

DVI

Konektor DVI (Digital Video Interface) se poprvé objevil v roce 1999, zatímco standard VGA již byl hojně využíván přes deset let. Stejně jako VGA bude však i DVI brzy nahrazen modernějšími konektory. Přední výrobci čipsetů základních desek Intel a AMD se plánují rozhraní VGA zbavit do konce roku 2015. Společnost AMD navíc oznámila, že do konce roku 2015 rovněž ukončí podporu rozhraní DVI.

DisplayPort

DisplayPort

DisplayPort se může zdát vzhledem k přítomnosti konektoru HDMI redundantní, avšak nese s sebou několik výhod. Jednou z nich je licencování. DisplayPort je licencován mezinárodní asociací pro počítačovou grafiku VESA a nevyžaduje od výrobců na rozdíl od HDMI odvádění licenčních poplatků. Oproti HDMI nabídne DisplayPort rovněž dvojnásobnou propustnost, což umožňuje připojení displejů s velmi vysokým rozlišením. Prostřednictvím jednoho DisplayPortu 1.2 lze připojit i více monitorů.

Přes DisplayPort lze dále přenášet audio signál až o osmi kanálech s agregovanou propustností 49 Mbit/s.

 

HDMI

HDMI

Konektor HDMI (High Definition Multimedia Interface) je známý jako rozhraní používané pro připojení HDTV televizorů. HDMI verze 1.4 disponuje dostatečnou propustností pro přenos obrazu o rozlišení 1080p při 120 Hz či přenos stereoskopického videa například pro 3D hry. Stejně jako v případě DisplayPortu lze i přes HDMI přenášet audio.

 

Mini-DisplayPort

Mini-DisplayPort

Tento druh konektoru představila společnost Apple, nicméně jej licencovala bez poplatku a VESA jej později zahrnula do specifikace DisplayPortu 1.2. často se s ním setkáte například u grafických karet AMD Radeon série 6000 a 7000. Konektor Mini-DisplayPort je dnes využíván společností Apple jako rozhraní, jež umožňuje využít technologii Thunderbolt pro rychlé datové přenosy, o níž bude řeč v příštím díle.

 

Mini-HDMI

Mini-HDMI

S konektorem Mini-HDMI se u většiny počítačů příliš často nesetkáte, avšak naleznete jej na elektronických zařízeních, jako jsou digitální kamery. Setkáte se s ním také u některých grafických karet, jako jsou například zástupci série 500 výrobce Nvidia. Typicky ke grafické kartě rovněž dostanete adaptér miniHDMI-HDMI.

příloha_ovladnete_sva_data

 

V příštím  díle si představíme některé již vymírající konektory jako PS/2, FireWire a sériový i paralelní port.

Byl pro vás článek přínosný?