Hlavní navigace

Tip: Port sem port tam, k čemu je všechny mám? - 2. díl

15. 6. 2012

Sdílet

V dnešním díle si ukážeme konektor eSATA, ethernetový konektor a některé konektory pro připojení audio soustavy.

Pokud jste si někdy detailně prohlíželi zadní stěnu vašeho stolního počítače, pravděpodobně jste narazili na množství volných konektorů s doposud neznámou činností. Pojďme si v nich udělat jasno.

 

1. díl USB

2. díleSATA, síťové rozhraní, audio

3. dílvideo konektory

4. dílPS/2, FireWire, sériový port, paralelní port

5. dílThunderbolt, budoucí vývoj


eSATA

eSATA

Konektor eSATA (external Serial Advanced Technology Attachment) umožňuje připojit externí hard disk a zajistit dostatečnou datovou propustnost. Rychlý přenos dat je nezbytný předpoklad, pokud chcete využít externí úložiště například k archivaci či dokonce přímé úpravě fotografií nebo videí. Připojení eSATA nabídne propustnost až 6 Gbit/s, což je dokonce o něco rychlejší než USB 3.0. Na trhu se pohybuje řada eSATA rámečků pro připojení externího disku dokonce s podporou systému RAID.

 

Síťové rozhraní

ethernet

Gigabitový ethernet je v dnešní době zabudován do většiny základních desek, a pakliže se můžete k domácí či pracovní síti připojit právě přes ethernet, jedná se aktuálně o nejrychlejší možné řešení (dokud zařízení nezačnou podporovat nadcházející „gigabitový“ standard 802.11ac).

Některé základní desky rovněž nabízejí bezdrátovou konektivitu. Setkáte se s integrovaným Wi-Fi adaptérem podporujícím standard 802.11n a občas můžete narazit také na integrované Bluetooth.

 

Audio

jack

Nejpoužívanějšími zvukovým konektorem je analogový jack. Pokud vlastníte vícekanálovou audio soustavu jako 5.1 či 7.1, využijete i tři nebo čtyři konektory. Zelený jack se typicky používá pro sluchátka, či přední dvojici reproduktorů, oranžový pro subwoofer a centrální reproduktor, stříbrný pro boční dvojici reproduktorů a černý pro zadní reproduktory. Červený konektor se používá jako mikrofonní vstup a modrý konektor jako vstup pro další zvuková zařízení.

K analogovému audiu nicméně existují i jiné alternativy v podobě digitálního výstupu. Nejběžnějším digitálním audio konektorem je výstup Toslink S/PDIF. Jedná o systém, kde se digitální data šíří po optickém vlákně. S/PDIF disponuje dostatečnou propustností pro nekomprimované stereo, avšak pro více kanálů je již komprese potřeba. Digitální audio pak umí přenášet také HDMI a DisplayPort 1.2.

Cloud24

 

Následující pokračování věnujeme video konektorům, jako je VGA, DVI, HDMI nebo DisplayPort.

Byl pro vás článek přínosný?