Hlavní navigace

Tip: Ovládněte VLC, výkonný přehrávač multimédií - 4. díl

13. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © JcJg Photography - Fotolia.com
V dnešním díle si ukážeme, jak převádět média z optických disků a jak zaznamenat internetový stream či vstup z webkamery.

Kopírování DVD, Blu-Ray a internetových streamů

V minulém díle jsme si ukázali, jak převést multimediální data uložená na vašem disku. Volba Převést / Uložit vám však rovněž nabízí možnost záznamu internetových streamů, vstupu z webkamery či dat uložených na optických discích. Nutno však zmínit, že ukládání obsahu ze streamovacích serverů či kopírování fyzických médií nemusí být vždy legální, ujistěte se tedy, že pro tento úkon disponujete patřičnými právy.

Samotné kopírování je snadné. Otevřete menu Média -> Převést / Uložit, přejděte na kartu Disk a vyberte patřičný disk. Volby pro převod jsou pak stejné, jako jsme si ukázali v minulém díle. Berte v úvahu, že se opět jedná o výpočetně s tedy i časově náročnou operaci.

Převod z DVD a audio disků by měl proběhnout bez problému, avšak v případě disků Blu-ray můžete zabřednout do problémů. V takovém případě doporučujeme vsadit na alternativní aplikaci, například multiplatformní program MakeMKV, který si poradí jak s moderními BD+/- kódovanými disky i se staršími médii využívajícími ochranu AACS.

Ukládání vstupu z webkamery či streamovaného videa je taktéž poměrně jednoduché. V dialogovém okně (Média -> Převést / Uložit) tentokrát přepněte na kartu Síť, zadejte požadované URL a zvolte Přehrát -> Převést. Možnost zachycení z videa z webkamery (a zvuku z mikrofonu) naleznete v kartě Zachytávací zařízení, kde v sekci Výběr zařízení zvolte patřičný hardware a zahajte záznam tlačítkem Přehrát -> Převést.

příloha_ovladnete_sva_data

vlc-zachytavaci_zarizeni

Příští, závěrečný díl věnujeme méně užitečným, zato netypickým a zábavným vlastnostem.

Byl pro vás článek přínosný?