Hlavní navigace

Tip: Ovládněte VLC, výkonný přehrávač multimédií - 3. díl

12. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
V dnešním díle se podíváme, jak převést multimediální data do vhodnějších audio či video formátů.

Konverze video a audio formátů

Pakliže se setkáte s některým z exotických formátů, jak je například ASV1, přehrávač VLC si s nimi sice pravděpodobně poradí, avšak jiné přehrávače jako třeba aplikace pro přehrávání multimédií ve smartphonu či televizní DVD přehrávač již takové štěstí mít nemusí. Program VLC Media Player však můžete s výhodou využít také pro konverzi mezi různými formáty.

Převod existujícího video souboru je poměrně snadný. V menu klikněte na Média a zvolte Převést / Uložit. Zvolte tlačítko Přidat a vyberte patřičný soubor. Pakliže se jedná o video a přísluší k němu také titulky, zaškrtněte políčko Use a subtitle file a vložte je přes tlačítko Procházet. Pokračujte tlačítkem Převést / Uložit a přes Procházet zvolte výstupní soubor. V názvu výstupního soboru nezapomeňte explicitně uvést patřičnou příponu, jako .mpg, .mp4, .ogg, .wav apod.

vlc-konverze

Můžete si také pohrát s výběrem audio a video kodeků v rozbalovacím menu v sekci Nastavení, avšak pakliže nemáte speciální důvod pro výběr jednoho konkrétního kodeku, doporučujeme pro video použít kontejner MP4 a pro audio MP3, neboť se jedná o jedny z nejpodporovanějších formátů napříč různými přehrávači. Na webových stránkách tvůrců přehrávače VLC si můžete přečíst další informace o podporovaných formátech.

příloha_ovladnete_sva_data

Jakmile jste provedli patřičná nastavení, zahajte samotný proces konverze tlačítkem Spustit. Berte v úvahu, že se jedná o poměrně náročnou výpočetní operaci, která v závislosti na zvoleném nastavení a výkonu vašeho hardware může trvat poměrně dlouhou dobu.

V příštím díle si ukážeme, jak převádět média z optických disků a jak zaznamenat internetový stream či vstup z webkamery.

Byl pro vás článek přínosný?