Hlavní navigace

Tip: Nenechte se lapit do sítě aneb Průvodce zkratkami - 1.díl

30. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
Také vám jde při nastavování směrovače ze všudypřítomných zkratek hlava kolem? Nezoufejte, máme tu pro vás průvodce nejrozšířenějšími zkratkami v kontextu počítačových sítí, který vám podá cennou pomocnou ruku!

Při konfiguraci domácího směrovače a bezdrátové sítě se setkáte s obrovským počtem zkratek, jejichž význam je jen málokdy dostatečně vysvětlen. Bez jejich znalosti však jen stěží nastavíte směrovač tak, aby fungoval podle vašich představ. Ve spolupráci se společností TP-Link vám proto přinášíme seznam nejčastějších zkratek, na něž můžete při konfiguraci síťových zařízení narazit, spolu s vysvětlením jejich významu.

 

Obecné síťové zkratky - 1. část

 

LAN

LAN je zkratka anglického sousloví Local Area Network a představuje lokální (místní) síť. LAN sítě najdete uvnitř domácností i firem a mohou obsahovat od dvou až do stovek počítačů, serverů a dalších zařízení. Jinými slovy se jedná o vnitřní síť, která bývá zpravidla ohraničena směrovačem přistupujícím do internetu. Máte-li doma více propojených počítačů, máte také malou LAN síť.

Wi-Fi

Wi-Fi označuje soubor standardů pro bezdrátovou komunikaci po síti, jinými slovy, mluvíme-li o Wi-Fi, mluvíme o bezdrátové síti. Setkat se můžete také s tvary WiFi, Wifi, wi-fi, wifi, Wireless Lan a WLAN, které označují to samé.

WAN

WAN neboli Wide Area Network je síť, která svým dosahem pokrývá rozsáhlejší území. Jednou z WAN sítí je Internet, který pokrývá takřka celý svět. S touto zkratkou se nejčastěji setkáte při označení portů na směrovači - do portu označeného WAN tak zapojíte kabel s připojením k internetu. Při nastavování směrovače se také často setkáte se záložkou WAN, v níž nastavujete parametry připojení k internetu (například IP adresu přidělenou vaším poskytovatelem).

NAT

Network Address Translation neboli NAT představuje systém pro překlad síťových adres. Co to znamená? Vysvětlíme si to na příkladu. Počítače ve vaší LAN síti využívají tzv. neveřejných vnitřních adres, například z rozsahu 192.168.0.1 až 192.168.0.254. S těmito adresami však nevstupuje váš počítač do internetu, neboť stejný rozsah využívá mnoho jiných domácích uživatelů.

Pro přístup do internetu je potřeba unikátní veřejná IP adresa. Takových adres ale existuje jen omezené množství. To bylo jedním z důvodů vzniku systému NAT, díky kterému se mohou celé rozsáhlé sítě s velkým počtem počítačů schovat za jedinou unikátní IP adresu.

Při komunikaci směrem do internetu zařízení s NAT (v našem případě domácí směrovač) přeloží skupiny vnitřních neveřejných adres, které se nachází ve vaší lokální síti, na adresu vnější a do internetu tak vstupujete s adresou vašeho poskytovatele, případně s vlastní veřejnou IP adresou, kterou vám přidělil poskytovatel připojení. NAT tak v podstatě představuje hranici mezi internetem (obecně WAN) a LAN sítí. Zároveň funguje jako bezpečností prvek, neboť se útočník na počítač ukrytý za NAT dostává jen velmi obtížně.

 

V následujícím díle uzavřeme část našeho seriálu věnující se obecným síťovým zkratkám a podíváme se, co se skrývá za pojmy DNS, QoS, DHCP a DoS.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Zdroj: TZ TP-Link

Byl pro vás článek přínosný?